keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Juhannuksen grilliherkkuja

Että voivat viikot vieriä lähes huomaamatta ohitse. Kiirettä on pitänyt. Ajattelin nyt nopeasti kirjoittaa muutaman sanan juhannuksen herkutteluista. Tällä kertaa kävi niin, että mieli ja silmät söivät enemmän kuin suu ja suunnitelmat osoittautuivat liian suuriksi. Ruokaa tuli siis kannettua mökiltä takaisin kaupunkiin. Jotain herkkuja onneksi sain toteutettuakin.

Mansikka-halloumisalaatti

frisee- tm. rapsakkaa salaattia
romainea
rucolaa
mansikoita lohkottuna
grillattuja halloumiviipaleita
muutama mintun lehti
balsamicoa
oliiviöljyä
mustapippuria (ja suolaa)

Tee salaateista peti. Ripottele päälle mansikkalohkot. Mausta balsamicolla, oliiviöljyllä, mustapippurilla, (suolalla) ja mintun lehdillä. Asettele päälle grillatut halloumi-palat. Tarjoa esim. grillatun kanan kanssa, kuten minä tein. Sopii mahtavasti myös alkusalaatiksi sellaisenaan. Herkkua myös ilman juustoa. Ja voisin kuvitella tämän maistuvan myös feta-juuston kanssa. Täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla.



Lammaspihvit ja pitaleivät

lampaan jauhelihaa
paprikajauhetta
cayennepippuria
valkosipulijauhetta
inkivääriä
kanelia
kurkumaa
jeeraa (juustokuminaa)
mustapippuria
suolaa

Mausta jauheliha oman makusi mukaan. Mielestäni mausteita saa olla melko paljon. Tarkoitus ei tietenkään ole peittää lampaan omaa makua. Lihan maku on kuitenkin sen verran voimakas, että mausteet eivät kovin herkästi sitä peitä. Anna lihan maustua vähintään muutama tunti. Muotoile pihveiksi ja grillaa. (Pihvit kannattaa litistää niin ohueksi kuin mahdollista, koska kypsyessään ne menevät kasaan ja paksunevat huomattavasti.)


Pihvit ja lisukevarras tirisemässä grillissä

Tarjoa pitaleivän välissä. Pihvien lisäksi täytteeksi sopii esim. salaatti, tsatsiki, grillattu paprika ja muutama palanen fetaa. (Kuvassa samaiset pitaleivät grillatun broilerin rintfaileen kanssa. Tämä osoittautui myös erittäin hyväksi setiksi.)

perjantai 1. kesäkuuta 2012

Maharagwe Ya Nazi (Papuja kookoskastikkeessa)

Tähän ruokalajiin löytyi paljon ohjeita netistä. Kirjoitusasu samoin kuin raaka-aineluettelo hieman vaihtelivat, mutta perusidea oli kaikissa sama. Ruoan nimi on swahilia ja tarkoittaa käsittääkseni  papuja kookoskastikkeessa tai kookoksen kanssa. Suurin osa ohjeista oli Tansaniasta (joko manner-Tansaniasta tai Sansibarilta) sekä Keniasta, joita swahilit asuttavat. Mutta ohjeita löytyi myös esim. kongolaisesta keittokirjasta. Swahilia käytetään lingua francana suuressa osassa itäistä Afrikkaa ja esim. juuri Kongon demokraattisessa tasavallassa se on yksi virallisista kielistä.

Eri resepteissä luetellut ainesosat hieman vaihtelivat ja yhdistelin taas useita ohjeita mieleni mukaan. Näin minä tein tällä kertaa:

1 tlk kidneypapuja
1 tlk kookosmaitoa
1 suuri keltasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tilkka öljyä
1 vihreä paprika paloiteltuna
2-3 pilkottua tomaattia
1 vihreä chili siemenet poistettuna ja pilkottuna
1 tl currya (enemmänkin voisi laittaa)
ripaus kanelia
hieman sokeria
suolaa maun mukaan

1. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetken aikaa padassa.
2. Lisää muut ainekset.
3. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes kasvikset ovat kypsiä, pavut sopivan pehmeitä ja kastike hieman mennyt kasaan.
4. Tarjoa riisipedillä tai ugalin tai vaikka pitaleivän kanssa.

Minä käytän usein kuivattuja papuja, jotka liotan ja keitän itse, mutta näin tölkkipapujen kanssa tämä on nopea ja todellinen hätävararuoka. Kaikki pakolliset aineet (kookosmaito, tölkkipavut, sipuli, valkosipuli sekä mausteet) löytyvät kaapista. En jaksanut tänään keittää riisiä ja suoraan sanoen kaipasinkin jotain muuta. Pikapolenta ajoi tänään ugalin asiaa. Maissipuuro kuin maissipuuro, eikös vain?