perjantai 1. kesäkuuta 2012

Maharagwe Ya Nazi (Papuja kookoskastikkeessa)

Tähän ruokalajiin löytyi paljon ohjeita netistä. Kirjoitusasu samoin kuin raaka-aineluettelo hieman vaihtelivat, mutta perusidea oli kaikissa sama. Ruoan nimi on swahilia ja tarkoittaa käsittääkseni  papuja kookoskastikkeessa tai kookoksen kanssa. Suurin osa ohjeista oli Tansaniasta (joko manner-Tansaniasta tai Sansibarilta) sekä Keniasta, joita swahilit asuttavat. Mutta ohjeita löytyi myös esim. kongolaisesta keittokirjasta. Swahilia käytetään lingua francana suuressa osassa itäistä Afrikkaa ja esim. juuri Kongon demokraattisessa tasavallassa se on yksi virallisista kielistä.

Eri resepteissä luetellut ainesosat hieman vaihtelivat ja yhdistelin taas useita ohjeita mieleni mukaan. Näin minä tein tällä kertaa:

1 tlk kidneypapuja
1 tlk kookosmaitoa
1 suuri keltasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tilkka öljyä
1 vihreä paprika paloiteltuna
2-3 pilkottua tomaattia
1 vihreä chili siemenet poistettuna ja pilkottuna
1 tl currya (enemmänkin voisi laittaa)
ripaus kanelia
hieman sokeria
suolaa maun mukaan

1. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetken aikaa padassa.
2. Lisää muut ainekset.
3. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes kasvikset ovat kypsiä, pavut sopivan pehmeitä ja kastike hieman mennyt kasaan.
4. Tarjoa riisipedillä tai ugalin tai vaikka pitaleivän kanssa.

Minä käytän usein kuivattuja papuja, jotka liotan ja keitän itse, mutta näin tölkkipapujen kanssa tämä on nopea ja todellinen hätävararuoka. Kaikki pakolliset aineet (kookosmaito, tölkkipavut, sipuli, valkosipuli sekä mausteet) löytyvät kaapista. En jaksanut tänään keittää riisiä ja suoraan sanoen kaipasinkin jotain muuta. Pikapolenta ajoi tänään ugalin asiaa. Maissipuuro kuin maissipuuro, eikös vain?

1 kommentti: