keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Herkkutattirisotto

Onpa aikaa vierähtänyt edellisestä postauksesta! Täytyy ottaa itseään niskasta kiinni taas ja alkaa päivittämään blogia. Elämä on ollut melko hektistä viimekuukaudet. Tästä ovat pitäneet huolen mm. työt, opinnot, muutot sekä muuan mösjöö O, josta on tullut säännöllinen vieras niin ruokapöydässäni kuin keittiössänikin. Tänään kuitenkin laitoin päivällistä ihan vain itselleni. Mahtava tilaisuus nauttia yhdestä lempiruoistani, sienirisotosta. Mösjöö kun valitettavasti ei juuri risotosta tai sienistä perusta. Kaivoin siis kaapin uumenista kuivattuja herkkutatteja. Nämä ovat lahjaksi saatuja kaupan sieniä. Onneksi kaapista löytyy vielä hieman itse kerättyjäkin. Olen valmistanut risottoa perinteisin menetelmin useita kertoja, nyt yritin nälissäni hieman oikoa. Lopputulos oli onneksi siitä huolimatta ihan onnistunut.


Kuivattuja ranskalaisia herkkutatteja. Täytyy kyllä sanoa, että itse poimitut ja kuivatut näyttävät paljon houkuttelevammilta. 

Näistä aineista risoton kyhäsin:

iso kourallinen kuivattuja herkkutatteja, noin 20g ehkä (makunsa mukaan voi laittaa enemmänkin)
hieman vettä
2 pientä valkosipulin kynttä
2 salottisipulia
loraus oliiviöljyä
4dl risottoriisiä (Arborio)
n. 2dl valkoviiniä
1,5l kanalientä (tai kasvissyöjille kasvislientä)
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua salviaa
ripaus mustapippuria
n. 50g voita
n. 1dl raastettua parmesaania (Parmigiano Reggiano, EI sitä sahanpurua jota parmesaanin asemasta usein käytetään) tai Pecorinoa

Ja näin se meni tällä kertaa:

Aloita laittamalla sienet vesitilkkaan likoamaan noin puoleksi tunniksi. Sieniä voi halutessaan murentaa hieman ennen tätä. Hienonna tällä aikaa sipuli ja valkosipuli sekä raasta parmesaani ja valmista kanaliemi, ellei sinulla ole sitä valmiina.

Tässä vaiheessa hieman oioin. Laitoin ensin paistokasariin liotetut sienet nesteineen päivineen. Keittelin sieniä liotusnesteessä ja annoin lopulta nesteen haihtua pois. Lisäsin pannulle kunnon lorauksen oliiviöljyä, paistoin sieniä hetken ja lisäsin sipulit ja valkosipulit. Annoin niiden kuullottua hetken ja lisäsin riisit. Taas kuullottelin hetken, sitten lisäsin viinin. Annoin viinin imeytyä riisiin ja lisäsin lorauksen kanalientä sekä kuivatut yrtit (tuoreita kun ei tähän hätään ollut). Kun neste oli imeytynyt, lisäsin uuden lorauksen. Tätä sitten toistettiin kunnes riisit olivat kypsiä. Näin suurella riisimäärällä se vei melko kauan, täytyy ensi kerralla tehdä pienempi annos. Riiseihin tulee jäädä hieman purutuntumaa ja risoton tulee jäädä valuvaksi. Lopuksi ripotin sekaan hieman mustapippuria ja sekoitin joukkoon voin ja juustoraasteen. Nam! Juustoa olisi tosin makuuni voinut olla hieman enemmän.

Tämän risoton voi toki valmistaa muistakin sienistä, esim. suppilovahverot sopivat hyvin. Toisinaan käytän sekalaisia metsäsieniä. Tuoreet sienet käyvät tietysti myös. Tällöin paista sienet voissa omalla pannullaan ja lisää vasta riisien jälkeen. Osan sienistä voi myös säästää valmiin annoksen päälle laitettavaksi.

Yleensä olen tehnyt niin, että paistan sienet eri pannulla ja lisään vasta riisien kuullotuksen jälkeen. Liotusliemen olen lisännyt ennen kanaliemen lisäämistä. Mutta ihan onnistunut lopputulos tuli näinkin. Sienien liotusliemi värjäsi sipulit melko tummaksi ja tästä syystä koko risotto oli tummempaa kuin yleensä.


Hieman jäähtynyt risottoannos, joka ei enää - myönnettäköön - ole kovin valuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti