tiistai 9. huhtikuuta 2013

Jauheliha-polentapaistos




Tämä ohje on Glorian Ruoka & Viini-lehdestä (nro.2/2012) ja herätti mielenkiintoni samoin tein. Olen kokeillut sitä kerran aiemmin, silloin melko huonolla menestyksellä. Noudatin sokeasti lehden polentaohjetta, joka ei soveltunut tuolloin käyttämälleni pikapolentalle tai sitten minulle sattui TODELLA suuri mittausvirhe. Polenta jäi joka tapauksessa lähes juoksevaksi, joten vuoan rakenne oli vähintäänkin epämiellyttävä. Maku sen sijaan oli ihan kohdillaan, joten päätin ottaa ohjeen uudeltaan kokeiltavaksi. Tällä kertaa valmistin polentan pakkauksen ohjeen mukaan ja lopputulos huomattavasti onnistuneempi. Tämä lunasti paikkansa vakio comfort foodien listalla. Hieman olen alkuperäistä ohjetta taas muokannut.

Vuokaan tarvitset:
2 sipulia
1 punainen paprika
1 rkl rypsiöljyä
600g lampaan jauhelihaa
(alkup. 300g nautaa & 300g possua, mutta possu ei kuuluu mösjöön ruokavalioon, joten muutin tuon lampaan jauhelihaksi)
2 valkosipulin kynttä
1 rkl chilijauhetta
(Minun chilijauheena on extratulista, joten valmis ruoka oli myös todella mausteista. Omaan makuuni hieman vähempikin olisi riittänyt. Perus Meiran tai Santa Marian chilijauheilla tuo määrä on varmasti ihan sopiva.)
1 tlk kidneypapuja tai vastaava määrä itse liotettuja papuja
(alkuper. ohjeessa 2dl pakastemaissia, mutta meillä tykätään pavuista niin paljon, että päätin käyttää niitä)
n. 600g tomaattimurskaa
(alkup. ohj. 700g basilikalla maust. tomaattipastakastiketta)
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Polentapuuron tein tosiaan pakkauksen ohjeen mukaan. Nestettä oli n.7,5 dl (alkup. nesteen määrä 10 dl). Valmiiseen polentaan lisäsin 2 rkl voita ja 1dl raastettua parmigianoa.

Pinnalle: 1,5 dl raastettua goudaa

Suunnilleen näin:

Ota jauheliha huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna sipulit ja paprika. Kuullota niitä öljyssä n. 5min. Siirrä suureen kattilaan. Paista jauhelihat kahdessa erässä. Mausta paistamisen aikana puserretulla valkosipulilla ja chilillä. Siirrä myös jauhelihat kattilaan. Lisää kattilaan pavut ja tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi. Levitä jauhelihaseos suuren uunivuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Tee polenta. Nosta kattila liedeltä ja sekoita polentaan voi ja parmesaani. Ota polentasta lusikalla/kauhalla isoja nokareita ja laita jauhelihan päälle. Jätä nokareiden väliin pieniä rakoja. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä uunissa 25-30min, kunnes pinta on ruskistunut. Minulla on kaasu-uuni, joka ei ruskistanut pintaa lainkaan. Ensi kerralla taidan jättää juuston vallan pois, ellei  käytössäni ole sähköuunia.

Paistoksen lisäksi tein salsatyyppisen salaatin, johon laitoin pieneksi kuutioitua kurkku, tomaattia ja paprikaa sekä maissia. Minulta ei löytynyt tuoretta korianteria, joten hienonsin joukkoon persiljaa. Puristin joukkoon vielä hieman limetin mehua ja tarjosin "salsan" jääsalaattipediltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti