torstai 11. huhtikuuta 2013

Arni Yuvetsi - Baked lamb with rice-shaped pasta


Surullisen näköinen räävitty paisti aterian jäljiltä

Tämä pääsiäisateriapostaus tulee suurella viiveellä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Päätin ensimmäistä kertaa elämässäni valmistaa paistia. Aikaisempina vuosina olen usein kyläillyt pääsiäisenä vanhempieni luona ja nauttinut pääsiäislampaani siellä. Muutenkin minun tulee harvoin punaista lihaa itse kokattua, mösjöö on viimeaikoina hoitanut sen puolen keittiössäni. Mutta yrittänyttä ei laiteta. Selailin paljon ohjeita ja perinteisen lammaspaistin sijaan päädyin valmistamaan kreikkalaista lammaspaistia Tessa Kirosin ohjeella. Ohje kuulosti helpolta ja kreikkalainen ruoka on aina hyvää.

Olin kompastua jo alkemetreillä siihen, että olin jättänyt ostoksille liian vähän aikaa, enkä ehtinyt halliin lihakauppaan hakemaan viulua (tai luullista paistia), jota alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty. Päädyin siis hätäpäissäni ostamaan lähikaupan pakastealtaasta karitsan luuttoman paistin, joka ei kyllä ollut ihan sitä mitä ohjeessa oli, mutta sovelsin mielestäni ihan onnistuneesti. Eri ruhon osat ovat hieman hakusessa, kun ei ole niihin juuri aiemmin ole ollut tarvetta perehtyä. En syö punaista lihaa usein, mutta nautin siitä suunnattomasti hyvin valmistettuna. Olen tähän asti vaan jättänyt valmistuksen suosiolla muille. Josko sitä tästä vielä rohkaistuisi.

Tämä ohje on siis Tessa Kirosin Food From Many Greek Kitchens-kirjasta vapaasti suomennettuna:

1,3-1,5kg lampaan viulu
(minulla oli hieman reilu kilon kokoinen luuton karitsan paisti)
1/2 sitruuna
1,25dl oliiviöljyä
1tl paprikajauhetta
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
150g kevätsipulia pilkottuna
400g tomaattimurskaa
1/2tl oreganoa
1 kanelitanko
250g kritharaki (orzo)-pastaa (riisin muotoista pastaa)
raastettua kefalotiri-juustoa tarjoiluun

Ohjeen mukaan uunin tulisi olla 180 asteinen, mutta muualta katsoin, että matalampi, 125 asteinen uuni olisi parempi. Minulla on valitettavasti kaasu-uuni, joten lampötilat eivät ole ihan samoja. Ohjekirjan mukaan 1-taso vastaa 150 astetta, muistaakseni käytin sitä.

Paisti ehti sulaa jääkaapissa kaksi päivää. Huoneenlämpöön otin sen pari tuntia aikaisemmin. Apukokkini poisti paistista ylimääräiset rasvat minun kurkkiessa olkansa yli. Laitoin lampaan pataan, puristin sitruunamehun sen päälle ja hieroin mehua huolella sen pintaan. Tämän jälkeen kaadoin padan pohjalle hieman oliiviöljyä, jossa sitten puörittelin paistin. Paistin pintaan hieroin paprikan ja valkosipulin ja maustoin suolalla ja mustapippurilla (joita loppujen lopuksi oli mielestäni liian vähän, eli reippaalla kädellä). Annoin lampaan maustua näin pari tuntia. Ennen uuniin laittamista lisäsin pataan pilkotut kevätsipulit, tomaattimurskan, oreganon ja kanelitangon. Koko komeuden laitoin uuniin, kera paistomittarin. Tähtäimessä oli sisälämpötilaltaan 65 asteinen paisti. Puolen tunnin jälkeen lisäsin pataan vielä 2,5dl kuumaa vettä. O pitää kypsästä lihasta, minä taas mediumista. 65 asteinen on vielä hieman punertavaa ja O oli myös tyytyväinen syödessään pienempiä, kypsempiä päätypaloja.

Paistin ollessa uunissa, keitin pastan melkein kypsäksi. Pakkauksen tekstit olivat kreikaksi, mutta eipä pastankeitossa onneksi ohjeita juuri tarvitse. Paistomittarin näyttäessä 55 astetta lisäsin pastan sekoittaen sen varovasti padan pohjalla olevaan tomaattikastikkeeseen. Näin pastaan tarttui vielä hieman makua paistin kypsyessä loppuun. Kun mittari ilmoitti paistin olevan valmis, otin padan uunista ja annoin asettua muutaman minuutin. Tässä vaiheessa ruoka kaipasi vielä suolaa ja pippuria. Kefalotiri-juustoa en ehtinyt metsästää, joten sen asemaa toimitti hieman kuivahtanut parmesaanin palanen. Ruoka oli ihan onnistunut, muutamilla pikkuparannuksilla oikein hyväkin. Eli ehkä uskaltaudun lihaa kokkaamaan uudelleenkin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti