lauantai 22. maaliskuuta 2014

Lohi-riisivuoka



Elämä pitää niin kiireisenä, ettei kirjoittamiselle ole juuri jäänyt aikaa tai energiaa. Näin kevään tullessa aurinko tuntuu kuitenkin tuovan kauan kaivattua lisäenergiaa ja ajattelin taas yrittää laittaa ajatuksia ja ohjeita ylös. Lisäksi ajattelin myös yrittää kirjoittaa muistiin kokemuksia ruukkupuutarhan hoidosta. Mutta lisää siitä omassa postauksessaan. Nyt kirjaan ylös ohjeen ihanaan ja helppoon kalaruokaan, jota kokeilin pari päivää sitten. Satuin katsomaan hiljan Meidän safkaa-ohjelmaa, jossa Hanna ja Alexander Gullichsen valmistivat lohi-riisivuokaa. He kertoivat, että tämä kuului Alexanderin lapsuuden ruokamuistoihin eli on ilmeisesti perinteisempikin(?) ohje, mutta jostain syystä en ole koskaan tullut vastaavaa syöneeksi. Ohje kuitenkin kuulosti hyvältä ja sattui sikälikin sopimaan loistavasti, että olen joksikin aikaa jättänyt ruokavaliostani pois lihan ja siipikarjan eli kasvis- ja kalaruoilla mennään. Myös Ruokatorstai-kirjasta löytyi hieman vastaava ohje. En kokannut suoraan kummastakaan, vaan sovelsin hieman ja muistelin millaisia ohjeet suurin piirtein olivat. Näin minä sen päädyin tekemään:

Ainekset:
400-500g pala lohta, nahka poistettuna
1 lime
1tl savustettua merisuolaa (Maldon)

hieman öljyä vuoan voiteluun
4dl riisiä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
2dl silputtua ruohosipulia
1dl kuivattua nokkosta (tai vastaava määrä pakastettua, myös pinaatti käy)
hieman persiljaa
hieman tilliä
2dl ruokakermaa
2dl maitoa
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa lohi paloiksi/suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Valuta päälle limemehu. (Vaihtoehtoisesti puolikkaan sitruunan mehu. Minulta nyt vain sattui löytymään limejä.) Ripottele savuvuola päälle ja sekoita hyvin. Jätä "kypsymään" ja maustumaan.

Keitä riisi väljässä vedessä lähes kypsäksi. Valuta vesi pois ja kaada riisit suureen kulhoon hieman jäähtymään. Pilko kananmuna. Itse käytän kananmunan viipaloijaa ja viipaloin munan kahteen suuntaan, jolloin se on sopivan pieninä paloina. Vaihtoehtoisesti voit survoa munat haarukalla pieneksi. Jos käytät tuoretta tilliä ja ruohosipulia, hienonna ne. Minulla ei sattunut olemaan tuoretta, joten käytin kuivattua. Voitele suurehko uunivuoka.

Lisää kulhoon, riisin sekaan kananmuna, ruohosipuli, tilli, persilja, kuivattu nokkonen ja lohipalat. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Sekoita hyvin ja kaada uunivuokaan.

Riko munien rakenne haarukalla tai vispilällä. Lisää joukkoon kerma ja maito. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista vuokaa uunissa 200c n.40-60min. riippuen vuoan mallista. Korkeammassa vuoassa munamaidon hyytyminen vie hieman pidempään. Kun pinta alkaa ruskistua ja rapeutua voit hieman sekoittaa ja painella pinnassa olevaa riisiä, jottei siitä tule liian rapeaa. Vaihtoehtoisesti pinnan voisi varmasti peittaa esim. leivinpaperilla.

Hyvää oli! Tätä ohjetta on myös helppo varioida. Nokkonen oli oma lisäykseni, sen voi toki maun mukaan jättää pois. Yrttien keskinäisiä suhteita voi myös muutella makunsa mukaan, itse rakastan ruohosipulia, mutta tillin ystävät voisivat laittaa runsaasti tilliä ja hieman ruohosipulia. Ensi kerralla ajattelin sekoittaa mukaan hieman kuullotettua salottisipulia ja valkosipulia. Myös esim. herneet, esikypsennetty parsakali tai kesäkurpitsa sopisivat hyvin lisäksi. Kalana voi käyttää myös graavikalaa tai kylmäsavukalaa, tuottoin sitrusmehun voi sekoittaa suoraan muiden aineiden sekaan. Myös keitetyn kananmunan määrää voi halutessaan lisätä tai vaikka jättää ne kokonaan pois.

Lisänä toimii raikas salaatti ja jogurtti-/kermaviilikastike.

 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti