lauantai 22. maaliskuuta 2014

Ruukkupuutarha 2014



Muutamassa edellisessa asunnossani ei ole ollut parveketta lainkaan ja tätä olen kovasti harmitellut. Olen nimittäin vuosia haaveillut omasta keittiöpuutarhasta ja parvekkeelle saisi jo ruukuissa ja ämpäreissä ihan hyvän valikoiman hyötykasveja. Viime syksynä muutimme mösjöön kanssa uuteen asuntoon, jossa vihdoin on parveke ja vielä ihan kivan kokoinen. Siitä lähtien olen sormet syyhyten odottanut kevättä, jotta pääsen suunnittelemaan "puutarhaani" ja istuttamaan kasveja. Nyt se vihdoin on täällä!

Intoni on aiheuttanut lähipiirissä hyväntahtoista naureskelua. Tunnustan tässä nyt avoimesti, että en ole tunnettu minään viherpeukalona. Yleensä onnistun tappamaan kaikki huonekasvit tavalla tai toisella. Mutta nyt intoni oppia on ainakin suuri. Ja sikäli olen realisti, etten odota mitään valtaisaa satoa vaan otan enemmänkin harjoittelun ja opettelun kannalta tämän kevään ja kesän. Todennäköisesti onnistun suurimman osan kasveista tappamaan ennen kuin niistä mitään satoa tulisi, mutta ehkä joku sentään selviää. Taktiikkani on kokeilla mahdollisimman montaa eri kasvia ja lajiketta ja toivoa, että saan edes osan niistä pidettyä hengissä. Ensi vuonna sitten tietää, mitä kasveja ei missään nimessa kannata yrittää ja mitkä viihtyvät/selviytyvät meillä hyvin.

Minulla on ostettuna jo jonkin verran siemeniä ja niistä osan olen jo istuttanut pieniin purkkeihin. Toinen satsi siemeniä on tilattu ja saapuu toivottavasti mahd. pian, jotta saan niidenkin esikasvatuksen alkuun. Osa on tietysti sellaisia, jotka istutetaan vasta kesän korvalla suoraan ulos. Siementen tilaus meni vähän överiksi, mutta kuten sanottu, otan tämän kokeilun kannalta. Osa näistä on sellaisia, joita ei yleensä purkeissa kasvatella, mutta ainahan sitä voi kokeilla.

Seuraavia kasveja olen ajatellut testata:

Sidesalaatti, pinaatti, villirucola, oregano, salvia, ruohosipuli, tilli, sileä persilja, rosmariini, timjami, basilika, minttu, kesäkurpitsa, paprika, okra, munakoiso, borlottipapu, ruusupapu, tomaatti, mansikka, peruna, porkkana, punajuuri ja maa-artisokka

Juureksia ja mukuloita testaan ämpäreissä. Kesäkurpitsa, munakoiso, okra ja paprika ovat ruukkuviljelyyn tarkoitettuja lajikkeita. Mansikan ja tomaatin ajattelin laittaa amppeleihin, ruusupavun kaidelaatikkoon. Muut laitan erilaisiin ruukkuihin, purkkeihin, vateihin ja parvekelaatikkoihin. Saa nähdä kuinka käy. Olen henkisesti valmistautunut myös siihen, että saatan joutua kirjoittamaan kaikkien kuolleen. Mutta toistaiseksi saan vielä iloita onnistumisista: tilli iti neljässä päivässä, samoin kesäkurpitsat, okrat näyttäisivät pian myös pistävän esiin ja tänään on viides päivä. Käsittämätöntä miten nopeasti nuo voivat kasvaa, lähes silmissä. Nyt vaan seuraan kasvua ja toivottavasti saan pian istutettua lisää siemeniä! Ihana kevät!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti