tiistai 21. elokuuta 2012

Julie & Julia

Edesmennyt Julia Child on tunnettu lukuisista keittokirjoistaan ja televisio-ohjelmistaan. Yhdysvaltalaisen Childin syntymästä tuli viime keskiviikkona 15.8.2012 kuluneeksi sata vuotta. Merkkipäivä innosti ruokabloggareita - epäilisin, ympäri maailman - testaamaan ja postaamaan Childin ohjeita. Itse kärvistelin flunssan kourissa ja töistä tultuani onnistuin vain kiskomaan päälleni aamutakin, kaulahuivin ja villasukat ja käpertymään viltin alle. Kokkailuista ei siis tietoakaan. Sen sijaan katsoin vuonna 2009 ilmestyneen, Nora Ephronin käsikirjoittaman ja ohjaaman, Julie & Julia-elokuvan. Kyseessä ei varsinaisesti ole mikään suuri filmatisointi, mutta viihdyttävä sentään ja aihepiiriltään tietysti minua kiinnostava.

Se perustuu kahteen tositarinaan, joista ensimmäinen kertoo Julia Childista. Siitä kuinka hän päätyi laittamaan ruokaa ja kirjoittamaan keittokirjaa aina sen, Mastering the Art of French Cooking, julkaisemiseen asti. Toinen tarina kertoo kolmekymppisestä Julie Powellista, joka inspiroituu tuosta kirjasta ja päättää kokata sen ohjeet kannesta kanteen vuodessa. 365 päivää, 524 ohjetta. Lisäksi Powell kirjoittaa kokemuksistaan blogia. Tarinoita kerrotaan limittäin, mikä miellyttää minua. Myös Powell, joka on kirjailija, päätyi lopulta julkaisemaan tarinan. Powell jatkoi bloggaamista kirjan ilmestymisen jälkeen ja uteliaisuuttani vilkaisin blogia, joka löytyy täältä.

Pidän tarinoista, muistelmista. Kirjoista ja elokuvista, jotka perustuvat, edes löyhästi, tositapahtumiin. Minusta oli myös hurjan hauskaa, että elokuva kertoi ruokabloggaajasta. Kylläkin bloggaajasta, joka on huomattavasti ahkerampi ja määrätietoisempi kuin allekirjoittanut. Olen aina pitänyt kirjoista ja elokuvista, joissa puhutaan ruosta ja juomasta, kuvataan niitä. Mitä rikkaampaa kieltä ja tarkempaa kuvailua, sen parempi.Varhaisimmat muistikuvani tästä ovat lapsena lukemani Viisikko-kirjat. Tässäkin mielessä elokuva oli miellyttävä kokemus. Flunssani pahennuttua olen ollut vuoteen omana maanantai-illasta asti. Taidankin vauhdittaa paranemista ja kuluttaa muutamat valveillaolotuntini katsomalla muita ruoka-aiheisia leffoja.

Siispä: "Bon Appétit"!

Raspberry & goat cheese swirl brownies ( Vadelma-vuohenjuustobrowniet)



Löysin tämän älyttömän ihanan ohjeen Love and Lemons-blogista jo jonkin aikaa sitten ja olen vain odottanut sopivaa hetkeä testata sitä. Taannoinen piknikkimme tuntui juuri sopivalta tilaisuudelta. Yritin noudattaa alkuperäistä ohjetta melko tarkasti. Muutamia pieniä muutoksia tein raaka-aineisiin ja yksikkömuunnoksista johtuen määrät eivät ole aivan  tismalleen samat. Maku oli todella hyvä, mutta rakenteessa on vielä viilaamista. Ehkä muutaman kerran jälkeen löydän sen täydellisen ohjeen ja lisään tähän tarvittavat korjaukset. Herkku sai nytkin kehuja, mutta omaan makuuni se oli liian tiivis sekä tuhti ja lisäksi todella vaikea leikata paloiksi. Jos sen olisi tarjonnut suoraan vuoasta, josta jokainen olisi voinut leikata lohkon itselleen, olisi se mahdollisesti toiminut hieman paremmin. Tein annoksen kaksinkertaisena, koska syöjiä oli useita. Käytä mieluiten suorakaiteen mallista vuokaa, jos haluat leikata browniet pieniksi neliöiksi. Näin jälkikäteen mietittynä, epäilen, etten ehkä muistanut tuplata kaikkien aineiden (kananmunien) määrää ja ainakaan en jaksanut vaahdottaa kananmunia kunnolla. Luulisin, että tästä tupla-annoksesta riittäisi uuninpannulliseen, mikäli haluaa brownieista melko ohuita.

Näin minun piti tehdä:

280g tummaa suklaata
1,5dl sulatettua voita
1,2dl maitoa
3,5dl ruokosokeria (alkup. ohjeessa oli vaahterasiirappia, mutta minulta se loppui kesken)
1tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
2 1/3dl vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa

n.230g maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöisenä)
n.115g  vuohenmaidosta tehtyä tuorejuustoa (huoneenlämp.)
2rkl voita (huoneenlämp.)
4rkl vaahterasiirappia
1/2tl vaniljasokeria

n.5dl vadelmia (pakastettuja tai tuoreita)

1. Jos käytät pakastevadelmia, nosta ne pöydälle sulamaan.
2. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa (esim. Fazerin suklaat soveluvat erinomaisesti mikrossa sulatettaviksi. Katso pakkauksesta sulatusohje.) Sekoita joukkoon sulatettu voi. Sekoita viimeisenä joukkoon maito. Anna jäähtyä.
3. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola
4. Vatkaa kananmunista ja sokerista vaahto. Jos käytät vaahterasiirappia, lisää se ja vaniljasokeri suklaaseokseen ja vatkaa vain kananmunat.
5. Lisää jäähtyneeseen suklaaseokseen kananmunat ja kuivat aineet. Sekoita varovasti yhteen.
6. Vatkaa yhteen tuorejuustot, voi, vaahterasiirappi ja vaniljasokeri.
7. Kaada suklaaseos voideltuun vuokaan/leivinpaperilla vuorattuun uuninpannuun. Lusikoi tämän päälle tuorejuustoseos. Lisää viimeisenä hieman murskatut vadelmat mehuineen. Tee veitsellä tm. kierteitä brownien pintaan. Paista 175C:ssa n.25-30min riippuen brownien koosta ja paksuudesta.
8. Tarjoa jäähtyneenä.

Päärynä-gorgonzolapizza

Uunista juuri tullut pizza 


Kesäni on ollut kiireinen. Ensin töiden takia ja sitten lomailun. Nyt on aika taas palata pikkuhiljaa arkeen ja samalla yrittää elvyttää bloggailua. Josko se tästä taas lähtisi. Järjestimme jokin aika sitten entisten ja nykyisten, kynnelle kykenevien, työkavereiden kanssa kesäpiknikin. Luonnollisesti ilma oli epävakainen ja piknik siirtyi sisätiloihin. Tästä huolimatta päivä oli erittäin onnistunut. Ruoka oli hyvää ja sitä oli liikaa, juomaa samaten. Itse valmistin noihin syöminkeihin epäonnistuneen couscousin, päärynäpizzaa ja vadelma-vuohenjuustobrownieita.
Muutama vuosi sitten söin äitini luona tapastyyppisten herkkujen kanssa aivan mielettömän hyvää päärynäpizzaa, jota mieleni teki valmistaa piknikille. Muistaakseni ohje oli Anna Bergenströmin kirjoista. Tuohon hätään en kuitenkaan ohjetta saanut käsiini, joten piti soveltaa. En ole vielä onnistunut löytämään sitä täydellistä pizzapohjan ohjetta. Tällä kertaa kokeilin Pastanjauhantaa-blogista löytämääni ohjetta, joka osoittautui varsin oivalliseksi ihan perus sähköuunissakin tehtynä.

Pohjaan siis tuli:

350g vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
2 1/4dl lämmintä vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää joukkoon vesi ja öljy.
3. Sekoita ja vaivaa kunnolla (käsin kymmenisen minuuttia).
4. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Minä kohotin tuon lämpimässä vesihauteessa, kiire kun oli.
5. Vaivaa kohonnutta taikinaa vielä hetki. Jaa kahteen osaan, jos haluat suuria pizzoja, kuten tässä. Kolmeen tai useampaan osaan, jos mielit pienempiä pizzoja.
6. Kauli leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi, ehkä noin pari milliä.
7. Täytä. Minä hienonsin morttelissa kuivattua timjamia, sekoitin sen oliiviöljyyn ja voitelin tällä pizzapohjat. Sitten ladoin pohjille ohuita päärynäviipaleita. Päälle ripottelin murustettua gorgonzolaa ja hieman hienonnettuja saksanpähkinöitä. Viimeiseksi valutin koko komeuden päälle hieman juoksevaa hunajaa.
8. Paista pizzat mahdollisimman kuumassa uunissa, kunnes pohja on kypsä ja pizza on saanut hieman väriä.
9. Tarjoa jäähtyneenä, palasiksi leikattuna tai pikkupizzoina.




Uuniin menossa