tiistai 25. maaliskuuta 2014

Pesto-kanalasagne




Tämä on meillä se "ultimate comfort food"! Mies ei suostu syömään makaronilaatikkoa - ei sitten millään. Tai maistaa kyllä, kun pyydän, mutta ei jostain syystä pidä siitä. Muut ruoat, jotka sisältävät pastaa ja jauhelihaa kyllä maistuvat, mutta suomalaisten ikisuosikki ei jostain syystä uppoa. Tästä syystä lohturuoat ovat meillä usein lasagnea tai erilaisia perunaa sisältäviä vuokaruokia.

Suosikkilasagnemme valmistuu seuraavasti (Alkup. ohje on Valion, mutta se on vuosien saatossa hieman muuttunut):

Bechamel-kastike (valkokastike)

60g voita
60g vehnäjauhoja
1l kevytmaitoa
ripaus suolaa, pippuria & muskottipähkinää

250g perinteistä Koskenlaskijaa
n.180-200g vihreää pestoa

9 lasagnelevyä
pieni parsakaali
tilkka oliiviöljyä
2-3 broilerin rintafilettä, maustamattomia
2 pientä sipulia (tai 1 suurempi)
2 valkosipulin kynttä
suola & mustapippuria

Pilko parsakaali melko pieniksi paloiksi/kukinnoiksi. Höyrytä tai keitä se puolikypsäksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi, kuullota paistinpannulla, öljyssä muutama minuutti. Pilko sillä aikaa broilerit haluamasi kokoisiksi suikaleiksi. Lisää suikaleet pannulle, kun sipulit ovat läpikuultavia. Ruskista, kunnes broilerit ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata kastiketta varten voi kattilassa, lisää jauhot ja kiehauta. Lisää maito pikkuhiljaa, koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää sitten juusto pieninä kuutioina sekä pesto. Sekoita kunnes juusto on sulanut. Mausta lopuksi suolalla, valko-/mustapippurilla ja muskottipähkinällä.

Voitele uunivuoka ja kokoa lasagne. Laita pohjalle hieman kastiketta, sitten kolme lasagnelevyä joiden päälle kerros kanaa sekä parsakaalia ja hieman kastiketta. Tee toinen samanlainen kerros ja lado sitten viimeiset pastalevyt, joiden päälle tulee loppu kastike. Itse painelen aina pastalevyjä hieman, jolloin kerrokset tiivistyvät ja kastiketta riittää koko lasagneen.

Paista 200C n. 45min. Vuoan voi paistamisen loppuvaiheessa peittää leivinpaperilla, jos näyttää siltä, että pinta alkaa tummua liikaa. Minun uunissani tämä ainakin on tarpeen.

Parsakaalin tilalle voi toki laittaa haluamiaan kasviksia tai jättää ne kokonaan pois, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli. Minä tarjoan tätä yleensä tomaattisalaatin kanssa. Ohje salaattiin löytyy täältä. Myös esim. vihersalaatti rucolasta ym. sopii loistavasti.



lauantai 22. maaliskuuta 2014

Ruukkupuutarha 2014



Muutamassa edellisessa asunnossani ei ole ollut parveketta lainkaan ja tätä olen kovasti harmitellut. Olen nimittäin vuosia haaveillut omasta keittiöpuutarhasta ja parvekkeelle saisi jo ruukuissa ja ämpäreissä ihan hyvän valikoiman hyötykasveja. Viime syksynä muutimme mösjöön kanssa uuteen asuntoon, jossa vihdoin on parveke ja vielä ihan kivan kokoinen. Siitä lähtien olen sormet syyhyten odottanut kevättä, jotta pääsen suunnittelemaan "puutarhaani" ja istuttamaan kasveja. Nyt se vihdoin on täällä!

Intoni on aiheuttanut lähipiirissä hyväntahtoista naureskelua. Tunnustan tässä nyt avoimesti, että en ole tunnettu minään viherpeukalona. Yleensä onnistun tappamaan kaikki huonekasvit tavalla tai toisella. Mutta nyt intoni oppia on ainakin suuri. Ja sikäli olen realisti, etten odota mitään valtaisaa satoa vaan otan enemmänkin harjoittelun ja opettelun kannalta tämän kevään ja kesän. Todennäköisesti onnistun suurimman osan kasveista tappamaan ennen kuin niistä mitään satoa tulisi, mutta ehkä joku sentään selviää. Taktiikkani on kokeilla mahdollisimman montaa eri kasvia ja lajiketta ja toivoa, että saan edes osan niistä pidettyä hengissä. Ensi vuonna sitten tietää, mitä kasveja ei missään nimessa kannata yrittää ja mitkä viihtyvät/selviytyvät meillä hyvin.

Minulla on ostettuna jo jonkin verran siemeniä ja niistä osan olen jo istuttanut pieniin purkkeihin. Toinen satsi siemeniä on tilattu ja saapuu toivottavasti mahd. pian, jotta saan niidenkin esikasvatuksen alkuun. Osa on tietysti sellaisia, jotka istutetaan vasta kesän korvalla suoraan ulos. Siementen tilaus meni vähän överiksi, mutta kuten sanottu, otan tämän kokeilun kannalta. Osa näistä on sellaisia, joita ei yleensä purkeissa kasvatella, mutta ainahan sitä voi kokeilla.

Seuraavia kasveja olen ajatellut testata:

Sidesalaatti, pinaatti, villirucola, oregano, salvia, ruohosipuli, tilli, sileä persilja, rosmariini, timjami, basilika, minttu, kesäkurpitsa, paprika, okra, munakoiso, borlottipapu, ruusupapu, tomaatti, mansikka, peruna, porkkana, punajuuri ja maa-artisokka

Juureksia ja mukuloita testaan ämpäreissä. Kesäkurpitsa, munakoiso, okra ja paprika ovat ruukkuviljelyyn tarkoitettuja lajikkeita. Mansikan ja tomaatin ajattelin laittaa amppeleihin, ruusupavun kaidelaatikkoon. Muut laitan erilaisiin ruukkuihin, purkkeihin, vateihin ja parvekelaatikkoihin. Saa nähdä kuinka käy. Olen henkisesti valmistautunut myös siihen, että saatan joutua kirjoittamaan kaikkien kuolleen. Mutta toistaiseksi saan vielä iloita onnistumisista: tilli iti neljässä päivässä, samoin kesäkurpitsat, okrat näyttäisivät pian myös pistävän esiin ja tänään on viides päivä. Käsittämätöntä miten nopeasti nuo voivat kasvaa, lähes silmissä. Nyt vaan seuraan kasvua ja toivottavasti saan pian istutettua lisää siemeniä! Ihana kevät!




Lohi-riisivuoka



Elämä pitää niin kiireisenä, ettei kirjoittamiselle ole juuri jäänyt aikaa tai energiaa. Näin kevään tullessa aurinko tuntuu kuitenkin tuovan kauan kaivattua lisäenergiaa ja ajattelin taas yrittää laittaa ajatuksia ja ohjeita ylös. Lisäksi ajattelin myös yrittää kirjoittaa muistiin kokemuksia ruukkupuutarhan hoidosta. Mutta lisää siitä omassa postauksessaan. Nyt kirjaan ylös ohjeen ihanaan ja helppoon kalaruokaan, jota kokeilin pari päivää sitten. Satuin katsomaan hiljan Meidän safkaa-ohjelmaa, jossa Hanna ja Alexander Gullichsen valmistivat lohi-riisivuokaa. He kertoivat, että tämä kuului Alexanderin lapsuuden ruokamuistoihin eli on ilmeisesti perinteisempikin(?) ohje, mutta jostain syystä en ole koskaan tullut vastaavaa syöneeksi. Ohje kuitenkin kuulosti hyvältä ja sattui sikälikin sopimaan loistavasti, että olen joksikin aikaa jättänyt ruokavaliostani pois lihan ja siipikarjan eli kasvis- ja kalaruoilla mennään. Myös Ruokatorstai-kirjasta löytyi hieman vastaava ohje. En kokannut suoraan kummastakaan, vaan sovelsin hieman ja muistelin millaisia ohjeet suurin piirtein olivat. Näin minä sen päädyin tekemään:

Ainekset:
400-500g pala lohta, nahka poistettuna
1 lime
1tl savustettua merisuolaa (Maldon)

hieman öljyä vuoan voiteluun
4dl riisiä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
2dl silputtua ruohosipulia
1dl kuivattua nokkosta (tai vastaava määrä pakastettua, myös pinaatti käy)
hieman persiljaa
hieman tilliä
2dl ruokakermaa
2dl maitoa
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa lohi paloiksi/suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Valuta päälle limemehu. (Vaihtoehtoisesti puolikkaan sitruunan mehu. Minulta nyt vain sattui löytymään limejä.) Ripottele savuvuola päälle ja sekoita hyvin. Jätä "kypsymään" ja maustumaan.

Keitä riisi väljässä vedessä lähes kypsäksi. Valuta vesi pois ja kaada riisit suureen kulhoon hieman jäähtymään. Pilko kananmuna. Itse käytän kananmunan viipaloijaa ja viipaloin munan kahteen suuntaan, jolloin se on sopivan pieninä paloina. Vaihtoehtoisesti voit survoa munat haarukalla pieneksi. Jos käytät tuoretta tilliä ja ruohosipulia, hienonna ne. Minulla ei sattunut olemaan tuoretta, joten käytin kuivattua. Voitele suurehko uunivuoka.

Lisää kulhoon, riisin sekaan kananmuna, ruohosipuli, tilli, persilja, kuivattu nokkonen ja lohipalat. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Sekoita hyvin ja kaada uunivuokaan.

Riko munien rakenne haarukalla tai vispilällä. Lisää joukkoon kerma ja maito. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista vuokaa uunissa 200c n.40-60min. riippuen vuoan mallista. Korkeammassa vuoassa munamaidon hyytyminen vie hieman pidempään. Kun pinta alkaa ruskistua ja rapeutua voit hieman sekoittaa ja painella pinnassa olevaa riisiä, jottei siitä tule liian rapeaa. Vaihtoehtoisesti pinnan voisi varmasti peittaa esim. leivinpaperilla.

Hyvää oli! Tätä ohjetta on myös helppo varioida. Nokkonen oli oma lisäykseni, sen voi toki maun mukaan jättää pois. Yrttien keskinäisiä suhteita voi myös muutella makunsa mukaan, itse rakastan ruohosipulia, mutta tillin ystävät voisivat laittaa runsaasti tilliä ja hieman ruohosipulia. Ensi kerralla ajattelin sekoittaa mukaan hieman kuullotettua salottisipulia ja valkosipulia. Myös esim. herneet, esikypsennetty parsakali tai kesäkurpitsa sopisivat hyvin lisäksi. Kalana voi käyttää myös graavikalaa tai kylmäsavukalaa, tuottoin sitrusmehun voi sekoittaa suoraan muiden aineiden sekaan. Myös keitetyn kananmunan määrää voi halutessaan lisätä tai vaikka jättää ne kokonaan pois.

Lisänä toimii raikas salaatti ja jogurtti-/kermaviilikastike.