tiistai 22. huhtikuuta 2014

Superhelpot pääsiäisen pikajälkkärit


Pääsiäisenä riitti tekemistä ja menoa, joten kokkaamiselle tai leipomiselle ei jäänyt paljoakaan aikaa. Pashankin ostin valmiina. Totta puhuen epäilin, että perinteiset pääsiäisherkut eivät ehkä maistu mösjöölle. Pasha yllättäen kuitenkin upposi eli ensi vuonna taidan tehdä sen itse. Mämmiä en edes yrittänyt sellaisenaan epäluuloiselle miehelle. Tein pikaisen "mämmimoussen", mutta sekään ei maistunut. O:n lapset olivat toisena pääsiäispäivänä meillä ja heistä toinen sentään söi mämmijälkkäriä kanssani. Toiseksi jälkkkäriksi tein pikaisen sitruunavaahdon, joka sentään maistui O:lle ja lapsista toiselle. Toinen oli tainnut syödä liikaa suklaata.

Sitruunavaahto

2dl kreikkalaista jogurttia
1dl lemon curdia
2dl kuohukermaa
2rkl sokeria

Vaahdota kerma ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa tasaiseksi paksu jogurtti ja lemon curd. Kääntele kermavaahto sekaan ja tarkista maku. Maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi kauralastujen tai muiden pikkuleipien kanssa. Tämä on yllättävän hyvää vähistä aineista. Jogurttia, lemon curdia ja sokeria meiltä löytyy yleensä aina, joten riittää, että hakee purkin kermaa kaupasta ja jälkkäriainekset on kasassa.

Mämmivaahto

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 1/2dl mämmiä
1 rkl sokeria

Vaahdota vaniljakastike. Sekoita joukkoon sokeri ja mämmi. Mämmin ja sokerin määrää voi muuttaa makunsa mukaan. Tämän helpommaksi pääsiäisjälkkäriä ei juuri voi tehdä. Omaan makuuni tämä on liiankin helppo ja yksinkertainen, mutta kun aikaa oli n. 10min ennen kuin O ja lapset tulivat puistosta, se kieltämättä oli täydellinen sekä ainoa vaihtoehto. Mämmivaahdosta unohdin ottaa kuvan, mutta rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että annokset eivät olleet kovin kuvauksellisia.

Sauce arachide (Mafé)



Olen pitänyt ikäänkuin pääsiäispaastoa ja jättänyt ruokavaliostani lihan ja kanan. Pääsiäisen kunniaksi päätimme tehdä lammasta. Perinteisen pääsiäislampaan sijaan päädyimme laittamaan lammasta maapähkinäkastikkeessa. Olen aikaisemmin postannut oman helpon reseptini Domodasta, joka on gambialainen nimi Länsi-Afrikkalaiselle maapähkinäkastikkeelle. Tuo on ehdottomasti lempiruokiani, siitä tulee aina kotoisa fiilis. En ole itse tullut sitä laittaneeksi aikoihin. Mies on hoitanut tuon tyyppisten ruokien valmistuksen. Hän taitaa ne paremmin kuin minä, Norsunluurannikolta kun on. Hän on asunut Euroopassa jo parikymmentä vuotta ja hallitsee monet perinteiset eurooppalaistyyppiset reseptit kyllä, mutta ruoat joiden kanssa hän on kasvanut ovat silti lähellä hänen sydäntään. Useimmiten ruoanlaitto jakautuu meillä niin, että mies hoitaa Länsi-Afrikkalaistyyppiset ruoat ja minä kaikki muut. Itse olen kokeilunhaluisempi, enkä halua syödä samaa ruokaa viikosta toiseen.

Olen innokas oppimaan ja mies onkin luvannut opettaa minulle omat reseptinsä/tapansa. Pääsiäissunnuntaina laitoimme siis lammasta maapähkinakastikeessä - ruokalaji, joka Norsunluurannikolla tunnetaan ranskankielisellä nimellä Sauce arachide, Länsi-Afrikassa ilmeisesti yleisesti nimellä Mafé (näin olen ymmmärtänyt). Maapähkinäkastike on tässä se tärkein. Proteiiniksi käy niin kana kuin lammaskin, meillä käytetään luullista lammasta tai pakasteena myytävää luullista kana ja siis nimenomaan kanaa - "kovaa lihaa" - ei broileria. Myös kasviksia voi vaihdella makunsa ja jääkaappinsa sisällön mukaan. Tällä kertaa noudatettiin seuraavaa kaavaa:



n.1/2kg luullista lampaan lihaa paloilteltuna n. 5cm kokoisiksi paloiksi
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria ja suolaa
1/2 keltainen paprika paloiteltuna 2-3cm:n paloiksi
1/2 punainen paprika paloiteltuna 2-3cm:n paloiksi
8 minimunakoisoa, joista on poistettu kannat (myydään aasialaisissa kaupoissa)
8 okraa paloiteltuna 1-2cm:n paloiksi ja kannat poistettuna
140g tomaattipyreetä
2 chiliä (vahvoja, pyöreitä)
4 rkl maapähkinävoita (mieluiten 100% maapähkinää)
4 Maggi-kuutiota
vähän chilijauhetta
4 keskikokoista porkkanaa paloiteltuna 2 tai kolmeen osaan

Laita paloitellut lampaan lihat suureen kannelliseen kattilaan/pataan. Peitä vedellä. Anna kiehua ilman kantta n.1/2h. Poista pintaan nouseva vaahto/rasva. Mies antaa kastikkeen kiehua voimakkaasti koko ajan. Itse varmaan laittaisin liettä pienemmälle, joka mahdollisesti hieman pidentäisi keittoaikaa.

Lisää joukkoon sipulit ja valkosipulit sekä paprikat, munakoisot ja okrat. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat ja kasvikset peittyvät. Anna kiehua kannen alla n.15min. (Minun makuuni nuo pienet munakoisot ovat turhan karvaan makuisia. Itse laittaisin tavallista munakoisoa paloiteltuna.)

Lisää tomaattipyree ja kokonaiset chilit. (Chilien on tarkoitus säilyä kokonaisena ja antaa kastikeeseen vain hieman makua, jos ne hajoavat kastikkeesta tulee helposti liian tulista. Kypsinä niistä voi halutessaan lautasella "painella" makua, kuten mies tekee. Minulle ne ovat turhan tulisia.) Anna taas kiehua n.15min.

Lisää tässä vaiheessa maapähkinävoi ja sekoita huolella. Anna taas kiehua n.15min. kannen alla ja lisää sitten murennetut Maggi-kuutiot ja  tarvittaessa hieman chilijauhetta. Anna kiehua n. 30min.

Tarkista, että lihat alkavat pehmetä. Lisää porkkanat ja keitä vielä n.45min. Kastike on valmis, kun pintaan alkaa erottua öljyä maapähkinävoista, liha irtoaa luista ja on pehmeää sekä porkkanat ovat pehmeitä ja kypsiä. Muut kasvikset ovat tässä vaiheessa lähes hajonneet kastikkeeseen ja antavat siihen makua. Kypsennykseen meni n.2 1/2h.

Tarjoa riisin kanssa. Lisämausteena käytämme Maggi-kastiketta ja minä lisäksi Sriracha-chilikastiketta. O tosiaan puristaa kypsennetyistä chileistä makua omalle lautaselleen.




perjantai 11. huhtikuuta 2014

Mustaviinimarja-suklaakakku


Täytin muutama päivä sitten 30 vuotta ja ajattelin viedä töihin kakkua (kiireen vuoksi parin päivän viiveellä). Mies toi synttäripäivän iltana kotiin macaronseja ja sitruuna-marenkileivareita, joten kotiin ei ollut tarvetta herkkuja tehdä ja ihana ystävä ilmoitti tekevänsä lauantain synttärijuhliin kakun, joten minä leivoin vain työkavereille. Mies ei ole mikään marjojen ystävä ja etenkin happammammat marjat vieroksuttavat, joten kotona teen harvemmin marjaherkkuja. Yksi kaikkien aikojen suosikkikakuistani on Kakkugallerian Cassis-suklaakakku, jota en ole ikuisuuteen tullut syöneeksi, joten päädyin tekemään jonkinlaista kopiota siitä. Ohje on Pirkan nettisivuilta taas muutamin pikkumuutoksin toteutettu.




Pohja:

2 huoneenlämpöistä kananmunaa
3/4dl sokeria
3/4dl erikoisvehnäjauhoa
2rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1/2tl leivinjauhetta

2rkl mustaherukkamehua (tiiviste) kostutukseen (tai mustaherukkalikööriä)


Suklaamousse:

150g tummaa suklaata
2dl kuohukermaa
1tl vaniljasokeria
2rkl sokeria
3rkl hedelmämehua
2 liivatelehteä


Mustaherukkamousse:

200g mustaherukoita (pakaste)
1dl sokeria
2dl kuohukermaa
3rkl mustaherukkamehua (tiiviste)
3 liivatelehteä

- Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele margariinilla reunat ja leivinpaperi. Minun vuokani on halkaisijaltaan n.27cm, mutta mielestäni näillä määrillä kakun voisi tehdä selkeästi pienempään vuokaan, jotta kerroksista tulee paksummat ja kakusta korkeampi. Suuremmalle porukalle kakun voi tehdä tuon kokoiseen vuokaan puolitoista-kaksinkertaisena

- Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat ja sokerit paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kuiva-aineet vaahdon sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan. Paista 175C uunin keskitasolla n. 15min.

- Anna pohjan jäähtyä ja tee sillä aikaa suklaamousse. Sulata suklaa mikron sulatusteholla välillä sekoittaen. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt, sula suklaa kermavaahdon sekaan. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen ja kuumenna sillä aikaa mehu kuumaksi. Purista liivatelehdet kuivaksi ja sulata kuuman mehun sekaan. Kaada ohuena nauhana suklaavaahtoon koko ajan sekoittaen, kunnes massa on tasainen. Kostuta jäähtynyt pohja mustaherukkamehulla ja levitä suklaamousse vuokaan pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

- Tee seuraavaksi mustaherukkamousse. Soseuta sulaneet marjat ja sokeri mahdollisimman tasaiseksi soseeksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Siivilöi mustaherukkasose kermavaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen ja kuumenna mustaherukkamehu. Purista liivatteet kuivaksi ja sekoita kuumaan mehuun. Kaada taas ohuena nauhana moussen joukkoon koko ajan sekoittaen, kunnes saat tasaisen massan. Kaada vuokaan suklaamoussekerroksen päälle ja laita kakku jääkaappiin. Anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään.

- Voit tehdä pintaan kiilteen mustaherukkamehusta tai koristella haluamallasi tavalla. Minä laitoin kakun pinnalle vaan muutaman pienen mintun lehden n. 30min. kuluttua siitä, kun olin laittanut kakun hyytymään. Näin pinta oli vielä tarpeeksi pehmeä, että sain lehdet asetettua paikoilleen, muttei niin pehmeä, että ne vajoaisivat moussen sekaan.

- Tämä kakku ei ole äkkimakea ja saattaa sopia paremmin aikuiseen makuun. Itse olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja tulen varmasti tekemään tätä uudestaan ja uudestaan.