tiistai 22. huhtikuuta 2014

Sauce arachide (Mafé)



Olen pitänyt ikäänkuin pääsiäispaastoa ja jättänyt ruokavaliostani lihan ja kanan. Pääsiäisen kunniaksi päätimme tehdä lammasta. Perinteisen pääsiäislampaan sijaan päädyimme laittamaan lammasta maapähkinäkastikkeessa. Olen aikaisemmin postannut oman helpon reseptini Domodasta, joka on gambialainen nimi Länsi-Afrikkalaiselle maapähkinäkastikkeelle. Tuo on ehdottomasti lempiruokiani, siitä tulee aina kotoisa fiilis. En ole itse tullut sitä laittaneeksi aikoihin. Mies on hoitanut tuon tyyppisten ruokien valmistuksen. Hän taitaa ne paremmin kuin minä, Norsunluurannikolta kun on. Hän on asunut Euroopassa jo parikymmentä vuotta ja hallitsee monet perinteiset eurooppalaistyyppiset reseptit kyllä, mutta ruoat joiden kanssa hän on kasvanut ovat silti lähellä hänen sydäntään. Useimmiten ruoanlaitto jakautuu meillä niin, että mies hoitaa Länsi-Afrikkalaistyyppiset ruoat ja minä kaikki muut. Itse olen kokeilunhaluisempi, enkä halua syödä samaa ruokaa viikosta toiseen.

Olen innokas oppimaan ja mies onkin luvannut opettaa minulle omat reseptinsä/tapansa. Pääsiäissunnuntaina laitoimme siis lammasta maapähkinakastikeessä - ruokalaji, joka Norsunluurannikolla tunnetaan ranskankielisellä nimellä Sauce arachide, Länsi-Afrikassa ilmeisesti yleisesti nimellä Mafé (näin olen ymmmärtänyt). Maapähkinäkastike on tässä se tärkein. Proteiiniksi käy niin kana kuin lammaskin, meillä käytetään luullista lammasta tai pakasteena myytävää luullista kana ja siis nimenomaan kanaa - "kovaa lihaa" - ei broileria. Myös kasviksia voi vaihdella makunsa ja jääkaappinsa sisällön mukaan. Tällä kertaa noudatettiin seuraavaa kaavaa:



n.1/2kg luullista lampaan lihaa paloilteltuna n. 5cm kokoisiksi paloiksi
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria ja suolaa
1/2 keltainen paprika paloiteltuna 2-3cm:n paloiksi
1/2 punainen paprika paloiteltuna 2-3cm:n paloiksi
8 minimunakoisoa, joista on poistettu kannat (myydään aasialaisissa kaupoissa)
8 okraa paloiteltuna 1-2cm:n paloiksi ja kannat poistettuna
140g tomaattipyreetä
2 chiliä (vahvoja, pyöreitä)
4 rkl maapähkinävoita (mieluiten 100% maapähkinää)
4 Maggi-kuutiota
vähän chilijauhetta
4 keskikokoista porkkanaa paloiteltuna 2 tai kolmeen osaan

Laita paloitellut lampaan lihat suureen kannelliseen kattilaan/pataan. Peitä vedellä. Anna kiehua ilman kantta n.1/2h. Poista pintaan nouseva vaahto/rasva. Mies antaa kastikkeen kiehua voimakkaasti koko ajan. Itse varmaan laittaisin liettä pienemmälle, joka mahdollisesti hieman pidentäisi keittoaikaa.

Lisää joukkoon sipulit ja valkosipulit sekä paprikat, munakoisot ja okrat. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat ja kasvikset peittyvät. Anna kiehua kannen alla n.15min. (Minun makuuni nuo pienet munakoisot ovat turhan karvaan makuisia. Itse laittaisin tavallista munakoisoa paloiteltuna.)

Lisää tomaattipyree ja kokonaiset chilit. (Chilien on tarkoitus säilyä kokonaisena ja antaa kastikeeseen vain hieman makua, jos ne hajoavat kastikkeesta tulee helposti liian tulista. Kypsinä niistä voi halutessaan lautasella "painella" makua, kuten mies tekee. Minulle ne ovat turhan tulisia.) Anna taas kiehua n.15min.

Lisää tässä vaiheessa maapähkinävoi ja sekoita huolella. Anna taas kiehua n.15min. kannen alla ja lisää sitten murennetut Maggi-kuutiot ja  tarvittaessa hieman chilijauhetta. Anna kiehua n. 30min.

Tarkista, että lihat alkavat pehmetä. Lisää porkkanat ja keitä vielä n.45min. Kastike on valmis, kun pintaan alkaa erottua öljyä maapähkinävoista, liha irtoaa luista ja on pehmeää sekä porkkanat ovat pehmeitä ja kypsiä. Muut kasvikset ovat tässä vaiheessa lähes hajonneet kastikkeeseen ja antavat siihen makua. Kypsennykseen meni n.2 1/2h.

Tarjoa riisin kanssa. Lisämausteena käytämme Maggi-kastiketta ja minä lisäksi Sriracha-chilikastiketta. O tosiaan puristaa kypsennetyistä chileistä makua omalle lautaselleen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti