sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Mezeilta euroviisujen tahtiin



Lauantaina päätimme ystäväni kanssa järjestää kahden hengen euroviisukisastudion. Päivä oli todella hektinen meille molemmille, joten tarjoilujen piti hoitua helposti. Päätimme tehdä turkkilaisvaikutteisia mezejä. Suurimman osan esivalmistelin perjantaina, osan teimme lauantai-iltana ja jotain ostettiin valmiinakin. Älköön kukaan erehtykö luulemaan, että nämä ohjeet ovat millään tapaa autenttisia turkkilaisia ohjeita. Nämä ovat enemmänkin minun mielikuviani turkkilaisista mauista, muokattuna minun mieltymysteni mukaan. Sekä muutama kreikkalainen lisä. Ystäväni on asunut jonkin aikaa kreikassa ja molemmat olemme myös matkustaneet siellä. Kreikkalainen keittiö on todella lähellä molempien meidän sydämiämme. Illan menu sisälsi seuraavia:

jogurttidippi
hummus
fetadippi
leipä
dolmadeksia
linssipihvit
köftet
kuskussalaatti

Näistä dolmadekset olivat kaupan säilykehyllystä. Ladoimme ne sievään riviin uunivuokaan, puristimme päälle sitruunamehua ja kuumensimme ne uunissa juuri ennen tarjoilua. Niin helppoa, mutta ah, niin hyvää. Haluan kyllä joku kerta koittaa tehdä noita itse alusta alkaen. Viininlehtiä kuulemma myydään säilöttynä ja täytteeksi vaan riisiä ja jauhelihaa. Hummus ei valitettavasti onnistunut tällä kertaa. Siitä tuli kitkerää. Tiedä sitten oliko valkosipulia liikaa, vai oliko valkosipuli vanhaa tai muuta, mutta sen ohjeen jätän toiseen kertaan, niin että määrät varmasti toimivat. Ystäväni teki fetadipin, enkä muistanut kysyä ohjetta. Mutta se vaikutti olevan todella simppeli. Arvelisin, että kreikkalaista jogurttia, murustettua fetaa ja hienonnettua chiliä vaan sekaisin. Lopuksi lisäsimme vielä hienonnettua persiljaa sekaan. Tarkistan vielä, oliko siinä muuta ja lisään tarvittaessa korjaukset. Hyvää se oli joka tapauksessa leivän ja muunkin kyljessä.

Leivän kanssa tuli hieman kiire eli siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ihan perus valkoinen leipä: n.13dl vehnäjauhoja, 2tl suolaa, 1pss kuivahiivaa, 1rkl hunajaa ja n.5dl lämmintä vettä. Sekoitin kuivat aineet kulhossa, lisäsin hunajan ja viimeiseksi lämpimän veden. Sekoita huolella ja vaivaa taikinaa. Ideaalitilanteessa taikina todella vaivattaisiin huolella, mutta minuun iski laiskuus ja kiire, eli vaivaus oli tällä kertaa kovin vähäistä. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä, lämpimässä paikassa vähintään kaksinkertaiseksi. Pyörittele sitten jauhotetuin käsin taikina sämpylöiksi/leiviksi leivinpaperilla peitetyille pelleille. Laita uuni lämpenemään 200C. Peitä sämpylät/ pienet leivät liinoilla ja anna kohota vielä vähintään uunin lämpiämisen ajan. Voit ennen paistamista tehdä terävällä veitsellä viillot leipien pintaan, jotta taikina pääsee kohoamaan uunissa paremmin. Paista, kunnes leivät ovat kauniin kullanruskeita.

Jogurttidippi 2:lle

1dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1/4 kurkku kuorittuna, siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna
1tl sitruunankuorta raastettuna
1rkl sitruunamehua
pieni kourallinen mintun lehtiä (jos suuria, niin revittynä)

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua vähintään pari tuntia jääkaapissa.

Linssipihvit (8-10 pihviä tai paljon enemmän pyöryköitä)

2dl kuiviä punaisia linssejä huuhdeltuna
1 kasvisliemikuutio
vettä niin, että linssit peittyvät kunnolla
2 kuorittua, keitettyä perunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2rkl vehnäjauhoja
1 muna
juustokuminaa
paprikajauhetta
chilijauhetta
hieman suolaa ja mustapippuria

Keitä linssit kypsiksi kasvisliemessä. Kaada ylimääräinen vesi pois. Laita linssit kulhoon.
Kuullota sipulit ja valkosipulit. Ja kaada linssien päälle. Lisää joukkoon myös kuoritut, keitetyt perunat.
Murskaa perunat haarukalla ja sekoita. Lisää mausteet ja vehnäjauhot ja sekoita. Lisää viimeiseksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Toki massan voisi sekoittaa esim. tehosekoittimessa, mutta makuuni siitä tulee näin liian tasaista. Itse tykkään, että pihveissä on pieniä sattumia ja makuja voi erottaa toisistaan.

Anna massan vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja. Paista pihvit pannulla, öljyssä, alhaisella lämmöllä. Paistoaika riippuu pihvien tai pyöryköiden koosta, ehkä 5-10min. per puoli. Tarkoitus on, että pihvien pinnasta tulisi ihanan rapea. Suosittelen näillä määrillä käyttämään samaan aikaan kahta suurta pannua, jotta tämä vaihe ei veisi niin kauaa. Olisin halunnut tehdä pieniä pyöryköitä tai lituskoita, mutta ajan säästämiseksi tein suurempia pihvejä. Nämä voisi varmasti tehdä uunissakin, mutta pannulla tulee mielestäni parempia. Ja lisäksi köftet tulivat uunissa samaan aikaan, kun paistelin pihvejä.




Köftet (n. 15 kpl)

400g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1,5tl jauhettua korianteria
2tl jauhettua juustokuminaa
2tl kanelia
1tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
0,5tl kuivattua timjamia
1tl (savustettua) paprikajauhetta
0,5tl chilijauhetta (tai 1tl, jos ei kovin tulista)
2rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
1rkl sitruunamehua
1dl hienonnettua tuoretta persiljaa
1/2dl paahdettuja pinjansiemeniä
2rkl tomaattipyrettä
2rkl rusinoita
1 muna
(öljyä paistamiseen)

Tein osan esivalmisteluista useita tunteja ennen varsinaista kokkausta, näin varsinainen kokkaus hoitui nopeasti. Sekoita keskenään kaikki kuivat mausteet ja vehnäjauhot. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Sekoita keskenään rusinat ja tomaattipyree. Tämän tein siitä syystä, että rusinani olivat kovin kuivan oloisia ja ajattelin, että pullien sisällä mehevät rusinat maistuvat paremmalle. Järkeilin, että tomaattipyreestä rusinat imisivät kosteutta. Mielestäni tämä toimi ihan hyvin.

Ennen lihapullataikinan tekoa, kuullota sipulit ja valkosipulit. Tunnustettakoon tässä vaiheessa, että unohdin taikinastani sipulit, valkosipulit sekä kananmunan. Tästä huolimatta pullista tuli oikein hyviä eli halutessaan, ne voi jättää pois.

Sekoita kulhossa jauheliha, mausteseos, tomaattipyre ja rusinat, sitruunan kuori ja sitruunamehu sekä pinjansiemenet ja jos muistat, niin sipulit ja kananmuna. Kun seos on tasainen anna maustua huoneenlämmössä ehkä tunnin verran.

Pyörittele sitten pyöryköiksi tai kuten minä, pieniksi kiekoiksi. Paistaa uuninpellillä, leivinpaperin päällä 200C asteessa, kunnes pinta on saanut hyvän värin ja pyörykät ovat kypsiä. Unohdin katsoa kelloa, mutta arvioisin tämän vieneen ehkä parikymmentä minuuttia. Riippuu taas pyöryköiden koosta ja uunista.



Kuskussalaatti

1 2/3dl kuivaa kuskusia (minulla täysjyvä-)
2rkl tomaattipyrettä
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1rkl oliiviöljyä
1rkl balsamicoa
suolaa ja pippuria
(1/2 punasipuli hienoksi kuutioituna)
3 tomaattia, siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna
1/4 kurkku, kuorittuna, siemenet poistettuna ja kuutioituna
pieni kourallinen kalamataoliiveja, kivet poistettuna ja pilkottuna
1dl keitettyjä kikherneitä
1dl hienonnea tuoretta persiljaa
kourallinen kuorittuja manteleita paahdettuna ja rouhittuna

Kypsennä kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keskenään tomaattipyree, sitruunamehu ja sitruunan kuori, oliiviöljy, balsamico ja suola ja pippuri. Kaada jäähtyneen kuskusin joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon pilkotut sipulit, kurkku, tomaatit ja oliivit. Tällä kertaa jätin sipulin pois, koska minulla ei ollut punasipulia. Sekoita joukkoon myös kikherneet ja persilja.

Tarjolle laitettaessa ripottele pinnalle paahdetut ja rouhitut mantelit.

Tämän setin latasimme sohvapöydälle ja asetuimme katsomaan euroviisuja. Täytyy sanoa, että toimi. Toki aina olisi parannettavaa. Olen kovin kriittinen ruokieni suhteen, joten mielestäni aina pitäisi olla vähän lisää sitä ja vähän vähemmän tätä, mutta melko hyvin nämä menivät näinkin. Onneksi ystäväni mies tuli myös puolessa välissä viisuja, koska ruokaa oli todella paljon. Vaikka koitin tehdä melko pieniä annoksia, tuloksena oli silti ihan liikaa ruokaa. Näistä riittäisi varmaan ainakin neljälle, jos tsatsikia tekisi enemmän.



Ps. Kuvien laatu taas on mitä on, mutta suoraan sanottuna meillä oli niin nälkä, että kuvaus piti vain hoitaa pikaisesti pois alta.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Riz gras ivoirien (Ivorian fried rice/Norsunluurannikkolainen paistettu riisi)



Tässä taas yksi meidän kotiruoista, miehen resepteistä, niinkuin hän sen tekee. Itsehän lisäisin riisiin mausteita kuten paprikajauhetta ja madras-currya, ehkä hieman jeeraakin. Välillä teenkin salaa näin ja on silti uponnut. Jos sinulta ei löydy Maggi-kuutioita, ne voi korvata liha- tai kanaliemikuutioilla tai muulla liemivalmisteella. Yksi kanaliemikuutio vastaa kahta Maggi-kuutiota.

Tämä on kuulemma O:n oma tapa valmistaa tämä ruoka. Usein tätä tarjotaan kalan ja kasvisten kanssa. Kasvikset kypsennetään yleensä erikseen ja tarjotaan omasta astiastaan tai riisin päällä. Perinteisiä kasviksia tähän ruokalajiin ovat porkkanat ja valkokaali, välillä munakoisoa. Eli tämä on meidän versio, joka minun makuuni sattuu sopimaan paremmin. Vastaava ruoka tunnetaan myös useissa Afrikan maissa, monesti nimellä Jollof-riisi.

Tästä tulee suuri annos riisiä, joka riittä meille moneksi päiväksi. Toisinaan teemme uudet kanat muutaman päivän päästä, jos riisiä on vielä jäljellä. Minä syön riisiä toisinaan pelkältään, kasvisruokana. Jos siitä haluaa tehdä varsinaisen vegeversion, ei tarvitse kuin vaihtaa Maggi-kuutiot kasvisliemeen.



2 broilerin koipireittä, marinoimattomia
1/2dl Dijon-sinappia
mustapippuria ja suolaa
(2 Maggi-kuutiota)
(rypsi)öljyä

(rypsi)öljyä
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria ja suolaa
200g pakasteherneitä
100g pakastemaissia
4 Maggi-kuutiota
140g tomaattipyrettä
1 chili
hieman chilijauhetta
750-800g jasmiiniriisiä
vettä
1tlk kidneypapuja

Pilko broilerinkoivet kolmeen osaan ja laita kulhoon. Lisää kulhoon sinappi, ripaus mustapippuria ja suolaa sekä mahdollisesti murennetut Maggikuutiot (nämä eivät ole välttämättömiä). Anna maustua vähintään 1-2 tuntia.

Kanat maustumassa

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja pilko porkkanat ohuiksi (n. 5mm) viipaleiksi ja pilko paprikat pieniksi (1cm) paloiksi.

Laita paistokasariin öljyä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. Kun pannu on kuuma, laita kanat ruskistumaan. Ota niihin hyvä väri kauttaaltaan. Tämä vie muutaman minuutin, kunhan pannu on tarpeeksi kuuma. Siirrä kanat sen jälkeen leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan ja laita uuniin. Kypsennä 200C n. 20min. Käännä broilerit ainakin kerran uunikypsennyksen aikana. Tämän jälkeen sammutamme uunin ja annamme broilerien vielä levätä jälkilämmössä. Halutessasi voit käyttää lihalämpömittaria tai halkaista yhden broilereista kypsyyden tarkistamiseksi. Lihan tulee olla kauttaaltaan vaaleaa, mutta vielä mehevää. Kuiva broilerin liha ei ole hyvää. Kun liha on varmasti kypsää, voit ottaa broilerit uunista ja siirtää tarjoiluastiaan tai kulhoon, jonka voi peittää, jotta ne pysyvät lämpiminä.


Kun olet laittanut broilerit uuniin, ota iso pata/kattila liedelle. (Meillä käytetään teflon-päällysteistä, kannellista pataa, jonka vetoisuus on muistaakseni n. 6l.) Kaada öljyä padan pohjalle niin, että se peittyy kunnolla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetken aikaa, lisää hieman mustapippuria ja suolaa. Lisää porkkanat ja paprikat ja kuullota taas.

Kuullotuksen lomassa on hyvin aikaa huuhdella riisi. Tämän ideana on irrottaa riisistä ylimääräistä tärkkelystä, jotta riisi pysyisi irtonaisena kuten paistetussa riisissä on tarkoitus, eikä muistuttaisi puuroa tai risottoa. Meillä tähän käytetään kahta eri metodia. Mies yleensä laitaa riisit kulhoon tai kattilaan, laskee päälle reilusti kylmää vettä, huljuttelee riisejä hetken aikaa ja kataa sitten veden pois. Tämän hän toistaa ehkä kolme kertaa. Itse teen toisinaan näin ja toisinaan laitan riisit tiheään siivilään, valutan kylmää vettä päälle ja liikuttelen riisejä, kunnes valuva vesi on lähes kirkasta. Ylimääräinen vesi valutetaan molemmissa tapauksissa pois, minkä jälkeen riisit ovat valmiita kypsennykseen.

Kun olet kuullottanut kasvikset ja huuhdellut riisit, voit lisätä herneet ja maissit pataan. Mösjöö kataa ne yleensä jäisinä sekaan vaan, itse ehkä sulattaisin ne ensin. Sekoita ja murenna sekaan Maggi-kuutiot, tomaattipyree, chilijauhe sekä yksi chili. Sekoita huolella ja anna kypsyä muutamia minuutteja. (Huom. Jos et halua kovin tulista, voit jättää tuoreen chilin pois. Tärkeää on, että chili pysyy kokonaisena, ettei ruoasta tule liian tulista eli sekoita varovasti.)



Lisää nyt riisi ja kaada päälle vettä niin, että riisit juuri peityvät. Sekoita vielä ja peitä pata huolella foliolla ja kannella. (Itse peitän vain kannella, mutta mies on sitä mieltä, ettei se ole sama asia.) Laske lieden lämpö 2:lle. Anna kypsyä välillä sekoittaen kunnes riisit ovat kypsiä. Tämä vie hieman aikaa. Minun tekisi aina mieli aina tässä vaiheessa lisätä vettä, kun riisit ovat vielä raakoja ja kaikki vesi on jo imeytynyt. Se kuitenkin olisi suuri virhe, eivätkä riisit pysyisi irtonaisina. Tämä on testattu pari kertaa! Padassa oleva höyry ja lämpö kypsentävät kuulemma riisin eli padan peittäminen on todella tärkeää. Kun riisiä sekoittelee välillä, se kypsyy tasaisesti. Jos pohjalla olevista riiseistä tulee rapsakoita, se ei haittaa lainkaan. Pieni rouskunta ja tekstuuri on vain plussaa. Kun riisi alkaa olla lähes kypsää, lisää vielä pavut. Ne ovat kypsiä eli niiden tarvitsee vain lämmetä ennen syömistä.

Kun riisi on kypsää, tarkista vielä suola. Me käytämme tarjoilussa Maggi-kastiketta, joka on suolaista eli emme lisää suolaa enää tässä vaiheessa. Lisäksi voit tarjota chilikastiketta, jollei potkua ole makuusi tarpeeksi.



torstai 1. toukokuuta 2014

Alloco (Fried plantain / Uppopaistettua ruokabaania)



Tämä kuuluu Mösjöön usein laittamiin, perinteisiin norsunluurannikkolaisiin ruokiin. Ilmeisesti tämä on siellä yleinen pikaruoka, jota saa ostaa katukojuista. Useimmat ruokalajit toistuvat monien (Länsi-)Afrikkalaisten maiden keittiöissä täysin tai lähes samanlaisina samoilla tai eri nimillä. Minun ylöslaittamani ohjeet ovat Norsuunluurannikolta kotoisin olevan mieheni ohjeita/tapoja toteuttaa nuo ruoat.

Itse en ole suuri banaanin ystävä. Jos syön banaaneja, syön ne mieluiten lähes vihreinä, toisin sanoen raakoina, jolloin ne ovat vähemmän makeita. Ruokabanaanit (toiselta nimelta keitto- tai jauhobanaanit) eivät ole yhtä makeita kuin tavalliset banaanit. Ne ovat myös rakenteeltaan kiinteämpiä, joten niitä ei syödä raakana. Niitä voisi syödä keitettynä tai uunissa kypsennettynä, mutta itse olen toistaiseksi maistanut vain friteerattuja sekä niistä tehtyjä sipsejä, joista varsinkin mausteiset ovat herkkua. O:n tapa valmistaa ne on ilmeisesti yleinen Norsunluurannikolla. Hänen käyttämänsä plantainit ovat jo lähes mustuneita ja pehmeitä, minun mittapuuni mukaan jo melkein pilaantuneita. Kävimme tästä debattia, mutta hän väitti kivenkovaa, että näin he toimivat. Lisäksi hänellä on tapana pilkkoa ruokabanaanit melko pieniksi, jolloin "paistopintaa" tulee enemmän ja ruokabaanit maistuvat melko makeilta. Ajattelin itse seuravaalla kerralla, kun uskaltaudun kokkaamaan tätä yksin, valita hieman keltaisempia plantaineja ja pilkkoa ne suuremmiksi ja testata, josko se olisi minulle mieluisampi tapa. Kuvittelisin, että makeus ei näin korostuisi.

O tekee meille yleensä ruokabaanien seuraksi tulisen tonnikalakastikkeen, joka on todella nopea tehdä. Suolainen ja tulinen kastike tasoittaa hieman plantainien makeutta, jolloin ne maistuvat minulle paremmin. Lisänä tarjotaan yleensä pehmeitä keitettyjä munia. Tähän tapaan ruoka valmistuu kahdelle:

Ruokabaaneja (minä söin arviolta yhden, O kaksi, määrät tietysti riippuvat ruokailijoista)
Öljyä friteeraukseen (meillä rypsiöljy)
1tlk tonnikalaa paloina vedessä
n.70g tai pieni purkki tomaattipyreetä
hieman vettä
1 sipuli
hieman öljyä sipulien kuullotukseen
ripaus mustapippuria ja suolaa
2 chiliä (O:n mukaan meidän chilit eivät olleet kovin tulisia eli kaksi oli hyvä määrä. Minulle tuo oli hieman turhan tulinen, upposi kyllä, mutta ensi kerralla yksi chili, jolloin se vielä maistuu, mutta on miellyttävämpää syödä. Jos ei pidä tulisesta ruoasta, kannattaa tietysti laittaa vähemmän, vaikka se ruokaa muuttaakin. Chilien voimakkuus vaikuttaa tiestysti paljon.)
2 Maggi-kuutiota
Kananmunia (Minä söin yhden, O kaksi)

Hienonna sipulit ja pilko plantainit. Plantainien pilkkominen hoituu helpoiten seuraavasti: leikkaa molemmat päädyt pois, tee veitsellä viilto kuoreen pituussuunnassa koko matkalta, jotta saat kuoren helposti yhtenä palana pois. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi ja puolikkaat noin 1cm:n levyisiksi viipaleiksi. Tämä on siis O:n tapa. Näin paloista tulee melko pieniä ja makeita, mutta myös nopeasti kypsyviä. Helppo tapa olisi myös leikata kuorittu banaani vain hieman vinottain viipaleiksi, näin saisi kauniita, hieman suurempia palasia. Googlaileminieni kuvien perusteella monet taitavat toimia juuri näin. Muistan syöneeni myös selkeästi suurempia palasia eli tyyli on vapaa - makuasioista ei voi kiistellä, vaikka meidän keittiössä ja ruokapöydässä sitä harrastetaan usein.

Kun plantainit on pilkottu, laita öljy kuumenemaan niitä varten. Me käytämme suurta paistokasaria, jonka pohjalle laitamme vajaat 2cm öljyä. O ei käytä lämpömittaria eli tarkkaa paistolämpötilaa en osaa antaa. Hän sanoi, että öljy on tarpeeksi kuumaa, kun se alkaa hieman väreillä. Lämpötilaa voi testata tipauttamalla sinne palan ruokabanaania, jos se alkaa kypsyä samoin tein, öljy on tarpeeksi kuumaa, jos palanen ei aiheuta öljyssä juuri reaktiota, öljy on vielä liian kylmää. Varoiksi pidä tarvittavat sammutusvälineet lähettyvillä, etenkin jos et ole kokenut uppopaistaja. Liian kuuma öljy syttyy palamaan. Suolaa palaset kevyesti ennen kypsennystä. Kypsennä ruokabaanit mieluiten muutamassa erässä. Samaan aikaan laittaisin kypsymään ehkä kaksi ruokabaania. Jos niitä laittaa liikaa kerralla, öljyn lämpötila laskee. Ja jos taas öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, plantainit kypsyvät hitaammin ja enemmän (lue liikaa) öljyä imeytyy niihin. Liikuttele palasia kypsennyksen aikana varovasti, jotta ne kypsyisivät tasaisesti joka puolelta ja jotta ne irtoaisivat toisistaan hieman, muuten lopputuloksena voi olla yksi iso plantainrypäs. Kypsennä plantainit kauniin kullanruskeiksi/punertaviksi. Kypsyysaste on makuasia. Minusta kullanruskea on hyvä, O taas haluaa omansa todella tummina ja karamellisoituneina, toisin sanoen todella makeina. Nostele kypsät banaanit varovasti reikäkauhalla lävikköön valumaan siksi aikaa, kun kypsennät loput. (Huom. Jos haluaa keventää ja päästä helpommalla, plantainit voisi myös paistaa pannulla öljytilkassa.)

Kun öljy on kuumenemassa laita kananmunille vesi kuumenemaan pieneen kattilaan ja munat kylmään veteen. Munat ovat valmiita 7min siitä, kun vesi alkaa kiehumaan. Laskee kylmää vettä kypsien munien päälle ja anna jäähtyä ihan hetki, jotta ne on helpompi kuoria. Ideaalitilanteessa munat ovat vielä lämpöisiä tarjottaessa, mutta tämä ei ole niin justiinsa.

Aloita samaan aikaan myös tonnikalakastikkeen teko. Me käytämme pientä teflonkattilaa, mutta pieni paistinpannu toimii tietysti yhtälailla. Laita loraus öljyä pohjalle, lisää hienonnettu sipuli sekä ripaus mustapippuria ja suolaa. Anna sipulien kuullottua. Hienonna chilit ja lisää ne joukkoon. (Meillä käytetään yleensä pakastettuja, joista leikkaamme kannan pois ja hienonnamme ne siemenineen.) Lisää sen jälkeen tomaattipyree ja sekoita huolella. Anna kypsyä minuutin-pari ja lisää sitten n.1/2dl vettä. Sekoita taas huolella. Lisää nyt valutettu tonnikala. ja Sekoita taas. Murskaa Maggi-kuutiot ja lisää ne joukkoon. Sekoita taas ja anna kypsyä ehkä 5min. miedolla lämmöllä.

Tämä vaatii pientä multitaskausta ja jos koet olosi epävarmaksi esim. friteerauksen suhteen, voit hyvin esim. keittää kananmunat valmiiksi, kuoria ne ja pitää lämpöisenä kannen alla tai lämpimässä vedessä tarjoiluun asti. Myös tonnikalakastikkeen voi tehda valmiiksi ennen plantainien friteerausta ja lämmittää pikaisesti ennen tarjoilua, se ei vie kuin hetken. Tarjoile ruokabanaanit tonnikalakastikkeen ja halkaistun keityn kananmunan kanssa.

Kun friteerausöljy on jäähtynyt, sen voi siivilöidä takaisin pulloon ja samaa öljyä voi käyttää useampia kertoja.