perjantai 2. toukokuuta 2014

Riz gras ivoirien (Ivorian fried rice/Norsunluurannikkolainen paistettu riisi)



Tässä taas yksi meidän kotiruoista, miehen resepteistä, niinkuin hän sen tekee. Itsehän lisäisin riisiin mausteita kuten paprikajauhetta ja madras-currya, ehkä hieman jeeraakin. Välillä teenkin salaa näin ja on silti uponnut. Jos sinulta ei löydy Maggi-kuutioita, ne voi korvata liha- tai kanaliemikuutioilla tai muulla liemivalmisteella. Yksi kanaliemikuutio vastaa kahta Maggi-kuutiota.

Tämä on kuulemma O:n oma tapa valmistaa tämä ruoka. Usein tätä tarjotaan kalan ja kasvisten kanssa. Kasvikset kypsennetään yleensä erikseen ja tarjotaan omasta astiastaan tai riisin päällä. Perinteisiä kasviksia tähän ruokalajiin ovat porkkanat ja valkokaali, välillä munakoisoa. Eli tämä on meidän versio, joka minun makuuni sattuu sopimaan paremmin. Vastaava ruoka tunnetaan myös useissa Afrikan maissa, monesti nimellä Jollof-riisi.

Tästä tulee suuri annos riisiä, joka riittä meille moneksi päiväksi. Toisinaan teemme uudet kanat muutaman päivän päästä, jos riisiä on vielä jäljellä. Minä syön riisiä toisinaan pelkältään, kasvisruokana. Jos siitä haluaa tehdä varsinaisen vegeversion, ei tarvitse kuin vaihtaa Maggi-kuutiot kasvisliemeen.



2 broilerin koipireittä, marinoimattomia
1/2dl Dijon-sinappia
mustapippuria ja suolaa
(2 Maggi-kuutiota)
(rypsi)öljyä

(rypsi)öljyä
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria ja suolaa
200g pakasteherneitä
100g pakastemaissia
4 Maggi-kuutiota
140g tomaattipyrettä
1 chili
hieman chilijauhetta
750-800g jasmiiniriisiä
vettä
1tlk kidneypapuja

Pilko broilerinkoivet kolmeen osaan ja laita kulhoon. Lisää kulhoon sinappi, ripaus mustapippuria ja suolaa sekä mahdollisesti murennetut Maggikuutiot (nämä eivät ole välttämättömiä). Anna maustua vähintään 1-2 tuntia.

Kanat maustumassa

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja pilko porkkanat ohuiksi (n. 5mm) viipaleiksi ja pilko paprikat pieniksi (1cm) paloiksi.

Laita paistokasariin öljyä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. Kun pannu on kuuma, laita kanat ruskistumaan. Ota niihin hyvä väri kauttaaltaan. Tämä vie muutaman minuutin, kunhan pannu on tarpeeksi kuuma. Siirrä kanat sen jälkeen leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan ja laita uuniin. Kypsennä 200C n. 20min. Käännä broilerit ainakin kerran uunikypsennyksen aikana. Tämän jälkeen sammutamme uunin ja annamme broilerien vielä levätä jälkilämmössä. Halutessasi voit käyttää lihalämpömittaria tai halkaista yhden broilereista kypsyyden tarkistamiseksi. Lihan tulee olla kauttaaltaan vaaleaa, mutta vielä mehevää. Kuiva broilerin liha ei ole hyvää. Kun liha on varmasti kypsää, voit ottaa broilerit uunista ja siirtää tarjoiluastiaan tai kulhoon, jonka voi peittää, jotta ne pysyvät lämpiminä.


Kun olet laittanut broilerit uuniin, ota iso pata/kattila liedelle. (Meillä käytetään teflon-päällysteistä, kannellista pataa, jonka vetoisuus on muistaakseni n. 6l.) Kaada öljyä padan pohjalle niin, että se peittyy kunnolla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetken aikaa, lisää hieman mustapippuria ja suolaa. Lisää porkkanat ja paprikat ja kuullota taas.

Kuullotuksen lomassa on hyvin aikaa huuhdella riisi. Tämän ideana on irrottaa riisistä ylimääräistä tärkkelystä, jotta riisi pysyisi irtonaisena kuten paistetussa riisissä on tarkoitus, eikä muistuttaisi puuroa tai risottoa. Meillä tähän käytetään kahta eri metodia. Mies yleensä laitaa riisit kulhoon tai kattilaan, laskee päälle reilusti kylmää vettä, huljuttelee riisejä hetken aikaa ja kataa sitten veden pois. Tämän hän toistaa ehkä kolme kertaa. Itse teen toisinaan näin ja toisinaan laitan riisit tiheään siivilään, valutan kylmää vettä päälle ja liikuttelen riisejä, kunnes valuva vesi on lähes kirkasta. Ylimääräinen vesi valutetaan molemmissa tapauksissa pois, minkä jälkeen riisit ovat valmiita kypsennykseen.

Kun olet kuullottanut kasvikset ja huuhdellut riisit, voit lisätä herneet ja maissit pataan. Mösjöö kataa ne yleensä jäisinä sekaan vaan, itse ehkä sulattaisin ne ensin. Sekoita ja murenna sekaan Maggi-kuutiot, tomaattipyree, chilijauhe sekä yksi chili. Sekoita huolella ja anna kypsyä muutamia minuutteja. (Huom. Jos et halua kovin tulista, voit jättää tuoreen chilin pois. Tärkeää on, että chili pysyy kokonaisena, ettei ruoasta tule liian tulista eli sekoita varovasti.)



Lisää nyt riisi ja kaada päälle vettä niin, että riisit juuri peityvät. Sekoita vielä ja peitä pata huolella foliolla ja kannella. (Itse peitän vain kannella, mutta mies on sitä mieltä, ettei se ole sama asia.) Laske lieden lämpö 2:lle. Anna kypsyä välillä sekoittaen kunnes riisit ovat kypsiä. Tämä vie hieman aikaa. Minun tekisi aina mieli aina tässä vaiheessa lisätä vettä, kun riisit ovat vielä raakoja ja kaikki vesi on jo imeytynyt. Se kuitenkin olisi suuri virhe, eivätkä riisit pysyisi irtonaisina. Tämä on testattu pari kertaa! Padassa oleva höyry ja lämpö kypsentävät kuulemma riisin eli padan peittäminen on todella tärkeää. Kun riisiä sekoittelee välillä, se kypsyy tasaisesti. Jos pohjalla olevista riiseistä tulee rapsakoita, se ei haittaa lainkaan. Pieni rouskunta ja tekstuuri on vain plussaa. Kun riisi alkaa olla lähes kypsää, lisää vielä pavut. Ne ovat kypsiä eli niiden tarvitsee vain lämmetä ennen syömistä.

Kun riisi on kypsää, tarkista vielä suola. Me käytämme tarjoilussa Maggi-kastiketta, joka on suolaista eli emme lisää suolaa enää tässä vaiheessa. Lisäksi voit tarjota chilikastiketta, jollei potkua ole makuusi tarpeeksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti