torstai 1. toukokuuta 2014

Alloco (Fried plantain / Uppopaistettua ruokabaania)



Tämä kuuluu Mösjöön usein laittamiin, perinteisiin norsunluurannikkolaisiin ruokiin. Ilmeisesti tämä on siellä yleinen pikaruoka, jota saa ostaa katukojuista. Useimmat ruokalajit toistuvat monien (Länsi-)Afrikkalaisten maiden keittiöissä täysin tai lähes samanlaisina samoilla tai eri nimillä. Minun ylöslaittamani ohjeet ovat Norsuunluurannikolta kotoisin olevan mieheni ohjeita/tapoja toteuttaa nuo ruoat.

Itse en ole suuri banaanin ystävä. Jos syön banaaneja, syön ne mieluiten lähes vihreinä, toisin sanoen raakoina, jolloin ne ovat vähemmän makeita. Ruokabanaanit (toiselta nimelta keitto- tai jauhobanaanit) eivät ole yhtä makeita kuin tavalliset banaanit. Ne ovat myös rakenteeltaan kiinteämpiä, joten niitä ei syödä raakana. Niitä voisi syödä keitettynä tai uunissa kypsennettynä, mutta itse olen toistaiseksi maistanut vain friteerattuja sekä niistä tehtyjä sipsejä, joista varsinkin mausteiset ovat herkkua. O:n tapa valmistaa ne on ilmeisesti yleinen Norsunluurannikolla. Hänen käyttämänsä plantainit ovat jo lähes mustuneita ja pehmeitä, minun mittapuuni mukaan jo melkein pilaantuneita. Kävimme tästä debattia, mutta hän väitti kivenkovaa, että näin he toimivat. Lisäksi hänellä on tapana pilkkoa ruokabanaanit melko pieniksi, jolloin "paistopintaa" tulee enemmän ja ruokabaanit maistuvat melko makeilta. Ajattelin itse seuravaalla kerralla, kun uskaltaudun kokkaamaan tätä yksin, valita hieman keltaisempia plantaineja ja pilkkoa ne suuremmiksi ja testata, josko se olisi minulle mieluisampi tapa. Kuvittelisin, että makeus ei näin korostuisi.

O tekee meille yleensä ruokabaanien seuraksi tulisen tonnikalakastikkeen, joka on todella nopea tehdä. Suolainen ja tulinen kastike tasoittaa hieman plantainien makeutta, jolloin ne maistuvat minulle paremmin. Lisänä tarjotaan yleensä pehmeitä keitettyjä munia. Tähän tapaan ruoka valmistuu kahdelle:

Ruokabaaneja (minä söin arviolta yhden, O kaksi, määrät tietysti riippuvat ruokailijoista)
Öljyä friteeraukseen (meillä rypsiöljy)
1tlk tonnikalaa paloina vedessä
n.70g tai pieni purkki tomaattipyreetä
hieman vettä
1 sipuli
hieman öljyä sipulien kuullotukseen
ripaus mustapippuria ja suolaa
2 chiliä (O:n mukaan meidän chilit eivät olleet kovin tulisia eli kaksi oli hyvä määrä. Minulle tuo oli hieman turhan tulinen, upposi kyllä, mutta ensi kerralla yksi chili, jolloin se vielä maistuu, mutta on miellyttävämpää syödä. Jos ei pidä tulisesta ruoasta, kannattaa tietysti laittaa vähemmän, vaikka se ruokaa muuttaakin. Chilien voimakkuus vaikuttaa tiestysti paljon.)
2 Maggi-kuutiota
Kananmunia (Minä söin yhden, O kaksi)

Hienonna sipulit ja pilko plantainit. Plantainien pilkkominen hoituu helpoiten seuraavasti: leikkaa molemmat päädyt pois, tee veitsellä viilto kuoreen pituussuunnassa koko matkalta, jotta saat kuoren helposti yhtenä palana pois. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi ja puolikkaat noin 1cm:n levyisiksi viipaleiksi. Tämä on siis O:n tapa. Näin paloista tulee melko pieniä ja makeita, mutta myös nopeasti kypsyviä. Helppo tapa olisi myös leikata kuorittu banaani vain hieman vinottain viipaleiksi, näin saisi kauniita, hieman suurempia palasia. Googlaileminieni kuvien perusteella monet taitavat toimia juuri näin. Muistan syöneeni myös selkeästi suurempia palasia eli tyyli on vapaa - makuasioista ei voi kiistellä, vaikka meidän keittiössä ja ruokapöydässä sitä harrastetaan usein.

Kun plantainit on pilkottu, laita öljy kuumenemaan niitä varten. Me käytämme suurta paistokasaria, jonka pohjalle laitamme vajaat 2cm öljyä. O ei käytä lämpömittaria eli tarkkaa paistolämpötilaa en osaa antaa. Hän sanoi, että öljy on tarpeeksi kuumaa, kun se alkaa hieman väreillä. Lämpötilaa voi testata tipauttamalla sinne palan ruokabanaania, jos se alkaa kypsyä samoin tein, öljy on tarpeeksi kuumaa, jos palanen ei aiheuta öljyssä juuri reaktiota, öljy on vielä liian kylmää. Varoiksi pidä tarvittavat sammutusvälineet lähettyvillä, etenkin jos et ole kokenut uppopaistaja. Liian kuuma öljy syttyy palamaan. Suolaa palaset kevyesti ennen kypsennystä. Kypsennä ruokabaanit mieluiten muutamassa erässä. Samaan aikaan laittaisin kypsymään ehkä kaksi ruokabaania. Jos niitä laittaa liikaa kerralla, öljyn lämpötila laskee. Ja jos taas öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, plantainit kypsyvät hitaammin ja enemmän (lue liikaa) öljyä imeytyy niihin. Liikuttele palasia kypsennyksen aikana varovasti, jotta ne kypsyisivät tasaisesti joka puolelta ja jotta ne irtoaisivat toisistaan hieman, muuten lopputuloksena voi olla yksi iso plantainrypäs. Kypsennä plantainit kauniin kullanruskeiksi/punertaviksi. Kypsyysaste on makuasia. Minusta kullanruskea on hyvä, O taas haluaa omansa todella tummina ja karamellisoituneina, toisin sanoen todella makeina. Nostele kypsät banaanit varovasti reikäkauhalla lävikköön valumaan siksi aikaa, kun kypsennät loput. (Huom. Jos haluaa keventää ja päästä helpommalla, plantainit voisi myös paistaa pannulla öljytilkassa.)

Kun öljy on kuumenemassa laita kananmunille vesi kuumenemaan pieneen kattilaan ja munat kylmään veteen. Munat ovat valmiita 7min siitä, kun vesi alkaa kiehumaan. Laskee kylmää vettä kypsien munien päälle ja anna jäähtyä ihan hetki, jotta ne on helpompi kuoria. Ideaalitilanteessa munat ovat vielä lämpöisiä tarjottaessa, mutta tämä ei ole niin justiinsa.

Aloita samaan aikaan myös tonnikalakastikkeen teko. Me käytämme pientä teflonkattilaa, mutta pieni paistinpannu toimii tietysti yhtälailla. Laita loraus öljyä pohjalle, lisää hienonnettu sipuli sekä ripaus mustapippuria ja suolaa. Anna sipulien kuullottua. Hienonna chilit ja lisää ne joukkoon. (Meillä käytetään yleensä pakastettuja, joista leikkaamme kannan pois ja hienonnamme ne siemenineen.) Lisää sen jälkeen tomaattipyree ja sekoita huolella. Anna kypsyä minuutin-pari ja lisää sitten n.1/2dl vettä. Sekoita taas huolella. Lisää nyt valutettu tonnikala. ja Sekoita taas. Murskaa Maggi-kuutiot ja lisää ne joukkoon. Sekoita taas ja anna kypsyä ehkä 5min. miedolla lämmöllä.

Tämä vaatii pientä multitaskausta ja jos koet olosi epävarmaksi esim. friteerauksen suhteen, voit hyvin esim. keittää kananmunat valmiiksi, kuoria ne ja pitää lämpöisenä kannen alla tai lämpimässä vedessä tarjoiluun asti. Myös tonnikalakastikkeen voi tehda valmiiksi ennen plantainien friteerausta ja lämmittää pikaisesti ennen tarjoilua, se ei vie kuin hetken. Tarjoile ruokabanaanit tonnikalakastikkeen ja halkaistun keityn kananmunan kanssa.

Kun friteerausöljy on jäähtynyt, sen voi siivilöidä takaisin pulloon ja samaa öljyä voi käyttää useampia kertoja.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti