sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Mezeilta euroviisujen tahtiin



Lauantaina päätimme ystäväni kanssa järjestää kahden hengen euroviisukisastudion. Päivä oli todella hektinen meille molemmille, joten tarjoilujen piti hoitua helposti. Päätimme tehdä turkkilaisvaikutteisia mezejä. Suurimman osan esivalmistelin perjantaina, osan teimme lauantai-iltana ja jotain ostettiin valmiinakin. Älköön kukaan erehtykö luulemaan, että nämä ohjeet ovat millään tapaa autenttisia turkkilaisia ohjeita. Nämä ovat enemmänkin minun mielikuviani turkkilaisista mauista, muokattuna minun mieltymysteni mukaan. Sekä muutama kreikkalainen lisä. Ystäväni on asunut jonkin aikaa kreikassa ja molemmat olemme myös matkustaneet siellä. Kreikkalainen keittiö on todella lähellä molempien meidän sydämiämme. Illan menu sisälsi seuraavia:

jogurttidippi
hummus
fetadippi
leipä
dolmadeksia
linssipihvit
köftet
kuskussalaatti

Näistä dolmadekset olivat kaupan säilykehyllystä. Ladoimme ne sievään riviin uunivuokaan, puristimme päälle sitruunamehua ja kuumensimme ne uunissa juuri ennen tarjoilua. Niin helppoa, mutta ah, niin hyvää. Haluan kyllä joku kerta koittaa tehdä noita itse alusta alkaen. Viininlehtiä kuulemma myydään säilöttynä ja täytteeksi vaan riisiä ja jauhelihaa. Hummus ei valitettavasti onnistunut tällä kertaa. Siitä tuli kitkerää. Tiedä sitten oliko valkosipulia liikaa, vai oliko valkosipuli vanhaa tai muuta, mutta sen ohjeen jätän toiseen kertaan, niin että määrät varmasti toimivat. Ystäväni teki fetadipin, enkä muistanut kysyä ohjetta. Mutta se vaikutti olevan todella simppeli. Arvelisin, että kreikkalaista jogurttia, murustettua fetaa ja hienonnettua chiliä vaan sekaisin. Lopuksi lisäsimme vielä hienonnettua persiljaa sekaan. Tarkistan vielä, oliko siinä muuta ja lisään tarvittaessa korjaukset. Hyvää se oli joka tapauksessa leivän ja muunkin kyljessä.

Leivän kanssa tuli hieman kiire eli siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ihan perus valkoinen leipä: n.13dl vehnäjauhoja, 2tl suolaa, 1pss kuivahiivaa, 1rkl hunajaa ja n.5dl lämmintä vettä. Sekoitin kuivat aineet kulhossa, lisäsin hunajan ja viimeiseksi lämpimän veden. Sekoita huolella ja vaivaa taikinaa. Ideaalitilanteessa taikina todella vaivattaisiin huolella, mutta minuun iski laiskuus ja kiire, eli vaivaus oli tällä kertaa kovin vähäistä. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä, lämpimässä paikassa vähintään kaksinkertaiseksi. Pyörittele sitten jauhotetuin käsin taikina sämpylöiksi/leiviksi leivinpaperilla peitetyille pelleille. Laita uuni lämpenemään 200C. Peitä sämpylät/ pienet leivät liinoilla ja anna kohota vielä vähintään uunin lämpiämisen ajan. Voit ennen paistamista tehdä terävällä veitsellä viillot leipien pintaan, jotta taikina pääsee kohoamaan uunissa paremmin. Paista, kunnes leivät ovat kauniin kullanruskeita.

Jogurttidippi 2:lle

1dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1/4 kurkku kuorittuna, siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna
1tl sitruunankuorta raastettuna
1rkl sitruunamehua
pieni kourallinen mintun lehtiä (jos suuria, niin revittynä)

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua vähintään pari tuntia jääkaapissa.

Linssipihvit (8-10 pihviä tai paljon enemmän pyöryköitä)

2dl kuiviä punaisia linssejä huuhdeltuna
1 kasvisliemikuutio
vettä niin, että linssit peittyvät kunnolla
2 kuorittua, keitettyä perunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2rkl vehnäjauhoja
1 muna
juustokuminaa
paprikajauhetta
chilijauhetta
hieman suolaa ja mustapippuria

Keitä linssit kypsiksi kasvisliemessä. Kaada ylimääräinen vesi pois. Laita linssit kulhoon.
Kuullota sipulit ja valkosipulit. Ja kaada linssien päälle. Lisää joukkoon myös kuoritut, keitetyt perunat.
Murskaa perunat haarukalla ja sekoita. Lisää mausteet ja vehnäjauhot ja sekoita. Lisää viimeiseksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Toki massan voisi sekoittaa esim. tehosekoittimessa, mutta makuuni siitä tulee näin liian tasaista. Itse tykkään, että pihveissä on pieniä sattumia ja makuja voi erottaa toisistaan.

Anna massan vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja. Paista pihvit pannulla, öljyssä, alhaisella lämmöllä. Paistoaika riippuu pihvien tai pyöryköiden koosta, ehkä 5-10min. per puoli. Tarkoitus on, että pihvien pinnasta tulisi ihanan rapea. Suosittelen näillä määrillä käyttämään samaan aikaan kahta suurta pannua, jotta tämä vaihe ei veisi niin kauaa. Olisin halunnut tehdä pieniä pyöryköitä tai lituskoita, mutta ajan säästämiseksi tein suurempia pihvejä. Nämä voisi varmasti tehdä uunissakin, mutta pannulla tulee mielestäni parempia. Ja lisäksi köftet tulivat uunissa samaan aikaan, kun paistelin pihvejä.




Köftet (n. 15 kpl)

400g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1,5tl jauhettua korianteria
2tl jauhettua juustokuminaa
2tl kanelia
1tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
0,5tl kuivattua timjamia
1tl (savustettua) paprikajauhetta
0,5tl chilijauhetta (tai 1tl, jos ei kovin tulista)
2rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
1rkl sitruunamehua
1dl hienonnettua tuoretta persiljaa
1/2dl paahdettuja pinjansiemeniä
2rkl tomaattipyrettä
2rkl rusinoita
1 muna
(öljyä paistamiseen)

Tein osan esivalmisteluista useita tunteja ennen varsinaista kokkausta, näin varsinainen kokkaus hoitui nopeasti. Sekoita keskenään kaikki kuivat mausteet ja vehnäjauhot. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Sekoita keskenään rusinat ja tomaattipyree. Tämän tein siitä syystä, että rusinani olivat kovin kuivan oloisia ja ajattelin, että pullien sisällä mehevät rusinat maistuvat paremmalle. Järkeilin, että tomaattipyreestä rusinat imisivät kosteutta. Mielestäni tämä toimi ihan hyvin.

Ennen lihapullataikinan tekoa, kuullota sipulit ja valkosipulit. Tunnustettakoon tässä vaiheessa, että unohdin taikinastani sipulit, valkosipulit sekä kananmunan. Tästä huolimatta pullista tuli oikein hyviä eli halutessaan, ne voi jättää pois.

Sekoita kulhossa jauheliha, mausteseos, tomaattipyre ja rusinat, sitruunan kuori ja sitruunamehu sekä pinjansiemenet ja jos muistat, niin sipulit ja kananmuna. Kun seos on tasainen anna maustua huoneenlämmössä ehkä tunnin verran.

Pyörittele sitten pyöryköiksi tai kuten minä, pieniksi kiekoiksi. Paistaa uuninpellillä, leivinpaperin päällä 200C asteessa, kunnes pinta on saanut hyvän värin ja pyörykät ovat kypsiä. Unohdin katsoa kelloa, mutta arvioisin tämän vieneen ehkä parikymmentä minuuttia. Riippuu taas pyöryköiden koosta ja uunista.



Kuskussalaatti

1 2/3dl kuivaa kuskusia (minulla täysjyvä-)
2rkl tomaattipyrettä
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1rkl oliiviöljyä
1rkl balsamicoa
suolaa ja pippuria
(1/2 punasipuli hienoksi kuutioituna)
3 tomaattia, siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna
1/4 kurkku, kuorittuna, siemenet poistettuna ja kuutioituna
pieni kourallinen kalamataoliiveja, kivet poistettuna ja pilkottuna
1dl keitettyjä kikherneitä
1dl hienonnea tuoretta persiljaa
kourallinen kuorittuja manteleita paahdettuna ja rouhittuna

Kypsennä kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keskenään tomaattipyree, sitruunamehu ja sitruunan kuori, oliiviöljy, balsamico ja suola ja pippuri. Kaada jäähtyneen kuskusin joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon pilkotut sipulit, kurkku, tomaatit ja oliivit. Tällä kertaa jätin sipulin pois, koska minulla ei ollut punasipulia. Sekoita joukkoon myös kikherneet ja persilja.

Tarjolle laitettaessa ripottele pinnalle paahdetut ja rouhitut mantelit.

Tämän setin latasimme sohvapöydälle ja asetuimme katsomaan euroviisuja. Täytyy sanoa, että toimi. Toki aina olisi parannettavaa. Olen kovin kriittinen ruokieni suhteen, joten mielestäni aina pitäisi olla vähän lisää sitä ja vähän vähemmän tätä, mutta melko hyvin nämä menivät näinkin. Onneksi ystäväni mies tuli myös puolessa välissä viisuja, koska ruokaa oli todella paljon. Vaikka koitin tehdä melko pieniä annoksia, tuloksena oli silti ihan liikaa ruokaa. Näistä riittäisi varmaan ainakin neljälle, jos tsatsikia tekisi enemmän.



Ps. Kuvien laatu taas on mitä on, mutta suoraan sanottuna meillä oli niin nälkä, että kuvaus piti vain hoitaa pikaisesti pois alta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti