tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kesäkurpitsacupcaket (Courgette cupcakes)

Kesäkurpitsakuppikakku


Miettiessäni mitä tehdä ensimmäisistä kesäkurpitsoistani, päädyin muffinsseihin, koska O:n tytöt olivat tulossa meille ja ajattelin, että ne miellyttäisivät lapsia eniten. Tuleehan niitä vielä lisää muuhunkin. Alkuperäinen ohje on Sticky pinny-blogista taas hieman muokattuna. Näin mentiin tällä kertaa:

200g fariinisokeria tai 150g fariini- ja 50g ruokosokeria, jos esim. toinen sattuu olemaan lähes loppu ;)
2dl maapähkinäöljyä (tai esim. rypsi- tai auringonkukka-)
2 munaa
1tl vaniljaa tangosta tai hieman enemmän vaniljasokeria
200g vehnäjauhoa
1/2tl leivinjauhetta
1/2tl soodaa
1tk kanelia
1/2tl jauhettua inkivääriä
1/2tl jauhettua muskottia
1/2tl jauhettua kardemummaa
175g kesäkurpitsaa raastettuna ohueksi
60g rouhittuja saksanpähkinöitä

kuorrutteeseen:

125g suolatonta voita
200g maustamatonta tuorejuustoa
250g tomusokeria
hieman vaniljasokeria

Sekoita keskenään taikinaa varten sokeri, vaniljasokeri, öljy ja kananmunat, vatkaa paksuksi ja tasaiseksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita sitten kuivat aineet vaahtoon. Lisää pähkinärouhe ja kesäkurpitsaraaste ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinsipelleille aseteltuihin paperisiin muffinsivuokiin. Täytä vuoat n. puoleen väliin, tai 3/4 jos haluat muffinseista korkeampia. Paista 180C:ssa n. 20 minuuttia, vähemmän aikaa jos teet pienempiä muffinseja.

Kun muffinsit ovat uunissa, sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Sekoita joukkoon siivilöity tomusokeri ja vaniljasokeri. Laita kuorrute jääkaappiin jähmettymään. Alkuperäisessä ohjeessa tomusokerin määrä oli lähes kaksinkertainen ja sitä pitkään vatkaamalla olisi ilmeisesti saanut aikaiseksi paksua kuorrutetta. Minun oli melko valuvaa, mutta vielä pursotettavissa. Kuorruta vasta, kun muffinsit ovat jäähtyneet ja kuorrute jähmettynyt hieman.

Cupcakeja muutamilla eri koristeilla

"Melkein kasvisvartaat"

Ensimmäinen kesäkurpitsani

Olen aloittanut parvekepuutarhani sadonkorjuun riemunsekaisin tuntein. Olen saanut jo kokonaista neljä pientä, kaunista kesäkurpitsaa! Ensimmäinen päätyi vartaisiin ja juhannuksena grilliin. Vartaista unohdin ottaa kuvan, mutta tein "melkein kasvisvartaat", joihin laitoin kuutioitua kesäkurpitsaa, halloumia ja punaista paprikaa, kirsikkatomaatteja ja pekoniin käärittyjä pieniä herkkusieniä. Jos siis pekonit jättää pois, saa vegeversion. Annoin kasvisten maustua about puoli tuntia marinadissa, joka sisälsi: oliiviöljyä, valkoviinietikkaa, soijaa, hunajaa, suolaa, mustapippuria, tuoretta timjamia, hieman chipotlejauhetta ja juustokuminaa. Puisten varrastikkujen annoin liota kylmässä vedessä muutaman tunnin. Pujottelin kasvikset ja muut vuorotellen tikkuihin, ladoin vartaat suureen muovirasiaan ja valutin vielä päälle lopun marinadin. Näin vartaat matkasivat juhannusruuhkassa mökille eli varsinainen kypsennys kaasugrillissä tapahtui vasta tunteja myöhemmin. Lopputulos oli mahtavan herkullinen. Toki siihen saattoi osaltaan vaikuttaa myös se, että kuukausien odottamisen jälkeen oltiin taas rakkaan ystävän mökin terassilla hytisemässä ja kesälomakin oli juuri alkanut. Tällä kertaa vartaat popsittiin ilman lisukkeita, mutta esim uudet perunat, salaatti ja tsatsiki eivät koskaan ole huono idea.

Kasvikset marinoitumassa

Ruukkupuutarhan kuulumisia

Osa yrteistä pääsi parvekkeen lasitiiliseinää koristamaan


On taas kiirettä pitänyt ja kirjoittelut jääneet vähemmälle, mutta valtaosa kasveista on onneksi edelleen hengissä ja kovaa vauhtia kasvamassa. Epäonnistumisista mainittakoon kärkeen, että munakoisoja en saanut itämään. Olin kyllä ymmärtänyt, että ne saattavat olla konstikkaita, enkä varsinaisesti paneutunut siihen taiteeseen, joten lienee ymmärrettävää. Myös rosmariinin siemen kokivat saman kohtalon. Kaupasta nappasin rosmariinin taimen, joten katsotaan miten se kanssa käy.

Toukokuun puolivälissä päätin siirtää kasvit parvekkeelle, kun lämpimät säät näyttivät asettuneen pysyvästi pääkaupunkiin. Aluksi karaisin ruukkuja muutamina lämpiminä päivinä ja sitten jätin ruukut/säkit yöksikin ulos. Muutamina ensimmäisinä kylminä öinä peittelin arempia kasveja hallaharsojen alle, jotteivat aivan paleltuisi. Nyt ollaan kyllä menty ilman vaikka kelit ovat olleet uskomattoman viileitä - saas nähdä miten kasvipoloille käy.

Maistiaisia ensimmäisistä yrteistä


Kirjoittelen resepteistä omissa postauksissaan, mutta täytynee mainita, että sadonkorjuuseenkin olen jo päässyt. Ensimmäiset neljä kesäkurpitsaa on jo syöty parempiin suihin. Yrteistäkin on latvomisen muodossa päästy hieman nauttimaan. Nyt saisi kyllä kelit lämmetä, jotta kasvini saisivat pienen piristysruiskeen. Alla vielä hieman kuvia parvekepuutarhan etenemisestä, lisää tulee taas piakkoin.

Yrtit piakkoin ulosmuuton jälkeen

Samaiset yrtit muutamaa viikkoa myöhemmin
Borlotto-pavutkin lähtivät kasvamaan - toivottavasti eivät palellu
Perunat pilkistävät


Samat perunat vähän ajan kuluttua, nyt ne ovat jo korkeat