tiistai 14. joulukuuta 2010

Feta-pinaattipiiras

Ohje on lähes suoraan Myllyn Parhaan sivuilta ja muistuttaa kreikkalaista spanakopitaa. Ensi kerralla haluaisin kokeilla vielä autenttisempaa ohjetta, mutta melko herkullista tuli näinkin.

iso lehtitaikinalevy (ensi kerralla aion kokeilla filotaikinaa)

Täyte:
250 g tuoretta pinaattia ryöpättynä (miksei hieman enemmänkin)
1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
1 suurehko sipuli hienonnettuna
oliiviöljyä
3/4 dl hienonnettua persiljaa
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
200 g fetaa

Voiteluun:
kananmuna


Hienonna ryöpätyt ja kuivaksi puristetut pinaatit. Kuullota sipuleita öljyssä pannussa hetki. Lisää pinaatti, persilja, sitruunamehu ja mausteet ja sekoita hyvin.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli puolet siitä pohjaksi piirakalle. (n.30x40cm) Levitä pinaattitäyte pohjalle. Murusta päälle feta ja ripottele lopuksi paahdetut pinjansiemenet. Kauli toinen puolisko taikinasta kanneksi piirakalle. Kiinnitä reunat hyvin. Voitele pinta munalla. (Tämän unohdin tehdä, mutta hyvää tuli silti.) Ja pistele haarukalla pintaan reikiä.

Paista 225 asteessa n. 20min. Tarjoa jäähtyneenä, valmiiksi paloiteltuna.

Moussaka



Tein kreikkalaiseen illanviettoomme moussakaa Ruokatorstain ohjeen pohjalta. Hieman kyllä katselin vinkkejä muistakin ohjeista esim. Pastanjauhantaa-blogista. Tällaisella ohjeella päädyin moussakan tällä kertaa tekemään:

3 pientä tai 2 suurempaa munakoisoa
suolaa

Jauhelihakastike:
2 suurehkoa sipulia
2 valkosipulin kynttä
öliiviöljyä
500 g  lampaan jauhelihaa (myös naudan jauhelihaa käytetään, mutta lampaalla tulee parempaa)
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk tomaattipyrettä
punaviiniä
(vettä)
kanelitanko
laakerinlehti
ripaus muskottipähkinää
oreganoa
suolaa
mustapippuria

Valkokastike:
40 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
150 g raastettua emmentalia
1 kananmuna
suolaa

Vuoan pohjalle ja pinnalle:
korppujauhoja

Leikkaa munakoisot n. puolen sentin viipaleiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja "itketä" n. puoli tuntia. Pyyhi nesteet taloupaperilla. Paahda viipaleita uuninpellillä 175 asteessa, kunnes ovat saaneet hieman väriä.

Kuullota hienonnettuja sipuleita ja valkosipuleita öljyssä kattilassa. Laita joukkoon jauheliha ja anna ruskistua. Lisää tomaattimurska ja -pyree, viini ja mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia. Lisää tarvittaessa hieman vettä. (Tässä ohjeessa oli punaviiniä, mutta seuraavaksi täytyy kokeilla valkoviinillä.) Poista lopuksi kanelitanko ja laakerinlehti.

Sulata toisessa kattilassa voi, lisää vehnäjauhot sekoittaen. Anna ruskistua hetki ja lisää maito koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on saostunut. Sekoita joukkoon n. 100g juustoraastetta ja mausta suolalla. (Käytin mustaleima emmentalia, mutta muissa ohjeissä näin käytetyn esim. parmesaania, eli täytynee kokeilla sitä seuraavaksi.) Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon kanamuna.

Aloita moussakan kokoaminen ripottelemalla voidellun uunivuoan pohjalle korppujauhoja, niin että se peittyy. Kaada pohjalle kerros valkokastiketta. Laita sitten vuorotellen munakoisoviipaleita, jauhelihakastiketta ja hieman juustoraastetta, kunnes ainekset loppuvat. Kaada lopuksi päälle valkokastike ja ripottele pinnalle korppujauhoja.

Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 1h. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Nauti hyvän punaviinin kanssa.

Horiatiki-salaatti

Simppeleistä simppelein, mutta superhyvää. On tärkeää käyttää kunnon fetaa ja kalamata-oliiveja! Suomalaiset kumijuustot ja mustat pizza-oliivit eivät ole mistään kotoisin!

tomaatteja
kurkkua (kuorittuna)
vihreää paprikaa
punasipulia
kalamata-oliiveja
fetajuustoa
oliiviöljyä
(balsamicoa)
kuivattua oreganoa

Pilko kurkku ja tomaatit suurehkoiksi paloiksi. Viipaloi paprika ja sipuli. Sekoita kasvikset ja oliivit. Aseta feta salaatin päälle viipaleina. Valuta annoksen päälle oliiviöljyä ja maun mukaan viinietikkaa. Ripottele vielä oreganoa. Ihana lounas/lisäkesalaatti on valmis!

Itse tykkään myös kreikkalaista iltaa seuraavana päivänä tehdä mahdollisista tähteistä täytettyjä pitaleipiä. Leivän sisään vaan tzatzikia, horiatikia ja jääkaapin sisällön mukaan kanaa, lihaa tai vaikka kreikkalaisia lihapullia. Jos ilta on venynyt pitkäksi, tämä kohentaa kummasti oloa!

Ruokamuistoja Kreikasta



Rakastan kreikkalaista ruokaa! Tzatzikia, salaatteja, kasviksia, mereneläviä, lammasruokia... Ah! Pari vuotta sitten lomailin ystäväni kanssa Kreikassa pari viikkoa. Söimme tzatzikia joka ilta alkuruoaksi, vertailimme eri ravintoloiden reseptejä. Voittajaravintolassa söimme viimeisenä iltana uudelleen.

Tzatziki

kreikkalaista jogurttia (tai muuta maustamatonta jogurttia)
kurkkua
valkosipulia maun mukaan
sitruunamehua
valkoviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä

Valmistan tzatzikin näppituntumalla, joten en osaa antaa tarkkoja määriä eri ainesosille. Näin se jotakuinkin menee: Jos käytät juoksevaa jogurttia, valuta sitä kahvisuodattimessa muutama tunti. Kreikkalaista/turkkilaista jogurttia käytettäessä tämä on tarpeetonta. Raasta kurkku. Ripottele suolaa raasteen päälle ja anna levätä hetken. Valuta raasteesta irronnut neste huolellisesti pois. Sekoita jogurtti, kurkkuraaste, loraus sitruunamehua, loraus valkoviinietikkaa ja mustapippuria. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti. Valuta päälle hieman oliiviöljyä tarjolle laitettaessa. Nauti vaalean leivän kanssa alkuruoaksi tai erilaisten lihojen lisukkeena, herkullista myös lohkoperunoiden kanssa. Toiset maustavat tzatzikin tuoreella tillillä tai mintulla, itse pidän enemmän "paljaasta" versiosta.

Ystäväni kysyi taannoin kreikkalaiselta tutultaan tzatzikin valmistuksen saloja ja tämä oli aivan pöyristynyt kuullessaan sitruunamehun käytöstämme. Kuulemma ainoastaan punaviinietikka käy laatuun. Nykyään sitten välillä noudatan tätä "oikeaa" tapaa ja välillä omaani.

maanantai 13. joulukuuta 2010

First steps

En ole aiemmin pitänyt blogia, joten hieman arveluttaa mitä tästä mahtaa tulla. Ajattelin, että tämä olisi hyvä tapa kirjata ylös kokeilemiani ohjeita, omia ohjeitani, ajatuksiani ruoasta, juomasta jne. Kirjahyllyni notkuvat keittokirjoja sekä viini- ja ruokalehtiä, joita selailen usein iltaisin miettien, mitä ohjeita haluaisin kokeilla. Valitettavan usein kirjat päätyvät takaisin hyllyyn pölyttymään.

Opiskelijan arki on kiireistä, illat ja viikonloput kuluvat usein töissä ja tuntuu, että aikaa ruoanlaitolle jää aivan liian vähän. Nyt olenkin vakaasti päättänyt, että tähän on tultava muutos. Olen päättänyt alkaa määrätietoisesti kahlaamaan läpi hyllyssäni seisovia opuksia. Haluan myös kirjata ylös vanhoja suosikkiohjeitani. Yhden hengen taloudessa samaa ruokaa joutuu usein syömään päiväkausia. Nautinnollisinta kokkailu ja syöminen on muutenkin hyvässä seurassa. Eli täytyy panostaa seuraan, näin minulla on hyvä syy kokkailla useammin, enkä joudu itse syömään samaa ruokaa montaa päivää. Sounds like a win-win situation.