tiistai 14. joulukuuta 2010

Moussaka



Tein kreikkalaiseen illanviettoomme moussakaa Ruokatorstain ohjeen pohjalta. Hieman kyllä katselin vinkkejä muistakin ohjeista esim. Pastanjauhantaa-blogista. Tällaisella ohjeella päädyin moussakan tällä kertaa tekemään:

3 pientä tai 2 suurempaa munakoisoa
suolaa

Jauhelihakastike:
2 suurehkoa sipulia
2 valkosipulin kynttä
öliiviöljyä
500 g  lampaan jauhelihaa (myös naudan jauhelihaa käytetään, mutta lampaalla tulee parempaa)
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk tomaattipyrettä
punaviiniä
(vettä)
kanelitanko
laakerinlehti
ripaus muskottipähkinää
oreganoa
suolaa
mustapippuria

Valkokastike:
40 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
150 g raastettua emmentalia
1 kananmuna
suolaa

Vuoan pohjalle ja pinnalle:
korppujauhoja

Leikkaa munakoisot n. puolen sentin viipaleiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja "itketä" n. puoli tuntia. Pyyhi nesteet taloupaperilla. Paahda viipaleita uuninpellillä 175 asteessa, kunnes ovat saaneet hieman väriä.

Kuullota hienonnettuja sipuleita ja valkosipuleita öljyssä kattilassa. Laita joukkoon jauheliha ja anna ruskistua. Lisää tomaattimurska ja -pyree, viini ja mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia. Lisää tarvittaessa hieman vettä. (Tässä ohjeessa oli punaviiniä, mutta seuraavaksi täytyy kokeilla valkoviinillä.) Poista lopuksi kanelitanko ja laakerinlehti.

Sulata toisessa kattilassa voi, lisää vehnäjauhot sekoittaen. Anna ruskistua hetki ja lisää maito koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on saostunut. Sekoita joukkoon n. 100g juustoraastetta ja mausta suolalla. (Käytin mustaleima emmentalia, mutta muissa ohjeissä näin käytetyn esim. parmesaania, eli täytynee kokeilla sitä seuraavaksi.) Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon kanamuna.

Aloita moussakan kokoaminen ripottelemalla voidellun uunivuoan pohjalle korppujauhoja, niin että se peittyy. Kaada pohjalle kerros valkokastiketta. Laita sitten vuorotellen munakoisoviipaleita, jauhelihakastiketta ja hieman juustoraastetta, kunnes ainekset loppuvat. Kaada lopuksi päälle valkokastike ja ripottele pinnalle korppujauhoja.

Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 1h. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Nauti hyvän punaviinin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti