tiistai 14. joulukuuta 2010

Ruokamuistoja Kreikasta



Rakastan kreikkalaista ruokaa! Tzatzikia, salaatteja, kasviksia, mereneläviä, lammasruokia... Ah! Pari vuotta sitten lomailin ystäväni kanssa Kreikassa pari viikkoa. Söimme tzatzikia joka ilta alkuruoaksi, vertailimme eri ravintoloiden reseptejä. Voittajaravintolassa söimme viimeisenä iltana uudelleen.

Tzatziki

kreikkalaista jogurttia (tai muuta maustamatonta jogurttia)
kurkkua
valkosipulia maun mukaan
sitruunamehua
valkoviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä

Valmistan tzatzikin näppituntumalla, joten en osaa antaa tarkkoja määriä eri ainesosille. Näin se jotakuinkin menee: Jos käytät juoksevaa jogurttia, valuta sitä kahvisuodattimessa muutama tunti. Kreikkalaista/turkkilaista jogurttia käytettäessä tämä on tarpeetonta. Raasta kurkku. Ripottele suolaa raasteen päälle ja anna levätä hetken. Valuta raasteesta irronnut neste huolellisesti pois. Sekoita jogurtti, kurkkuraaste, loraus sitruunamehua, loraus valkoviinietikkaa ja mustapippuria. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti. Valuta päälle hieman oliiviöljyä tarjolle laitettaessa. Nauti vaalean leivän kanssa alkuruoaksi tai erilaisten lihojen lisukkeena, herkullista myös lohkoperunoiden kanssa. Toiset maustavat tzatzikin tuoreella tillillä tai mintulla, itse pidän enemmän "paljaasta" versiosta.

Ystäväni kysyi taannoin kreikkalaiselta tutultaan tzatzikin valmistuksen saloja ja tämä oli aivan pöyristynyt kuullessaan sitruunamehun käytöstämme. Kuulemma ainoastaan punaviinietikka käy laatuun. Nykyään sitten välillä noudatan tätä "oikeaa" tapaa ja välillä omaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti