perjantai 27. huhtikuuta 2012

Synttäridinneri

Rakkaalla ystävälläni oli hiljattain syntymäpäivä ja lahjapaketin antamisen sijaan kokkasin hänelle synttäripäivällisen. Menussa ei varsinaisesti ollut mitään punaista lankaa ja tavanomaisesta(?) poiketen se eteni raskaammasta kevyempään. Alkuruoaksi valmistin Chorizorisottoa parmesan-timjamivaahdon ja parmesanlastujen kanssa. Pääruoaksi söimme uunilohta ja parsa-rucolasalaattia. Jälkiruokana oli hedelmäsalaattia ja jogurttivaahtoa. Kaikki ei ehkä mennyt aivan putkeen, mutta maistuvaa oli.

Hieman mukaeltu chorizorisoton ohje on Akseli Herlevin Täydellä sydämellä-kirjasta.

1/2dl oliiviöljyä
50g chorizoa
1 sipuli hienonnettuna (minä käytin salottisipulia)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1rkl timjamia hienonnettuna
1tl savustettua paprikajauhetta
2dl risottoriisiä (minulla Arborio)
2dl valkoviiniä
4dl tomaattimehua
2rkl voita
suolaa ja pippuria

Kuullota aluksi sipuleita, chorizoa, timjamia ja paprikaa hetki, lisää sitten riisi ja kuullota vielä muutamia minuutteja. Ohjeen mukaan kaikki nesteet lisättäisi tässä vaiheessa kerralla, itse noudatin perinteistä risoton valmistustapaa ja lisäsin nestettä aina hieman kerrallaan, kun edelliset olivat imeytyneet. Risotto on valmista, kun riisit ovat sopivan kypsiä, al dente ja risotto vielä valuvaa. Minun piti ainakin lisätä nestettä huomattavasti enemmän kuin ohjeessa oli mainittu. Jos haluaa välttää turhan voimakkaan tomaatin maun voisi tomaattimehun lisäksi lisätä kana- tai kasvislientä.

Risoton seuraksi sävelsin timjami-parmesanvaahdon, joka ei aivan onnistunut. En omista sifonia eikä minulla ollut mitään ohjetta kyseisen vaahdon valmistukseen. Päädyin lisäämään vaahdotettuun kermaan raastettua parmigianoa ja morttelissa hienonnettua, kuivattua timjamia. Maku oli mitä mainioin ja sopi risoton kanssa erittäin hyvin, mutta juustoraaste teki kermasta rakeista ja lopputulos oli vaahdosta kaukana. Mutta makuhan se ratkaisee, eikö niin?

Lisäksi valmistin vielä parmesanlastuja. Raastoin parmigianoa, levitin tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle pellille ja ripottelin pinnalle hieman sesaminsiemeniä sekä kalonjin siemeniä (yleisin suomenkielinen nimi lienee mustakumina). Paistoin uunissa, muistaakseni 200 asteessa, kunnes juusto oli sulanut ja kupli. Tällaisen "ohjeen" olen nähnyt ainakin Hans Välimäen Chez Dominique-kirjassa, jossa ei kylläkään ollut mainittu paistolämpötilaa eikä kalonjin siemeniä. "Parmesanlevyn" jäähdyttyä mursin sen käsin lastuiksi. Ensi kerralla haluan tehdä lastuja toisella ohjeella, jossa oli mukana hieman vehnäjauhoja ym.






Pääruoaksi paistoin uunissa lohta, jonka lisukkeeksi tein parsa-rucolasalaattia. Salaatin ohje on alunperin isäni Weberin grillikirjasesta ja on kuulunut suosikkeihin jo vuosia. En ole varma teenkö salaattia yhä alkuperäisen ohjeen mukaan, koska en ole vilkaissut sitä enää vuosiin.

nippu vihreää parsaa
ruukku rucolaa
parmesaania
(paahdettuja pinjansiemeniä)
balsamicoa
oliiviöljyä
mustapippuria

Huuhtele parsat ja poista niistä puisevat päät. Sivele sudilla hieman oliiviöljyä niiden pintaan. Grillaa molemmilta puolilta (joko grillissä tai vaihtoehtoisesti parilapannulla/uunissa). Anna jäähtyä hieman ja leikkaa sitten paloiksi (n.3cm). Kaada hieman balsamicoa päälle, sekoita hyvin ja jätä maustumaan. Ennen tarjoilua lisää parsojen joukkoon hieman oliiviöljyä, pippuria, rucola, paahdetut pinjansiemenet ja parmesan lastut. Järjettömän hyvää myös esim. kanan kanssa.




Jälkiruoaksi valmistin hedelmäsalaattia. Tarkoituksenani oli käyttää ainoastaan tuoreita hedelmiä, mutta harmikseni ananas oli pilaantunut, joten jouduin turvautumaan purkkiananakseen ja lisäksi purkkipersikoihin. Onneksi mango oli kuitenkin juuri sopivan kypsyistä, samoin kuin kiivi ja passionhedelmä. Hedelmäsalaatin kanssa tarjosin jogurttivaahtoa. Sekoitin "notkistettuun" kreikkalaiseen jogurttiin hieman vaahdotettua kermaa, vaniljasokeria sekä sokeria. Nam. Kaikenkaikkiaan onnistunut ateria ja mahtava ilta!

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Hullut päivät



Olen melko onnistuneesti vältellyt Hullujen päivien härdelliä. Tapiolan Akateemisessa kirjakaupassa kävin kuitenkin kääntymässä ja päädyin ostamaan kasan kirjoja. Little Been tarina on kirja, jonka olen halunnut lukea jo kauan, joten nyt kun sen alesta bongasin en voinut välttää kiusausta. Helene Schjerfbeckin elämästä kertova kirja oli myös pakko ostaa. Ajoitus tälle on loistava. Täytyy lukea tuo ennen kuin käyn katsomassa 1.6.2012 avattavan Schjerfbeckin näyttelyn Ateneumissa. Maininnan arvoinen lienee myös Jonathan Safran Foerin Eating animals. Mielenkiinnolla odotan tuota. Saa nähdä milloin nuo saa luettua. Kirjahylly pursuaa jo ennestään lukemattomia kirjoja. Koskaan ei tunnu olevan riittävästi aikaa lukemiseen. Ehkä kesällä saa taas hieman kirittyä.

torstai 19. huhtikuuta 2012

Mustasilmäpapu-salaatti


Tein tätä salaattia lisukkeeksi kreikkalaiseen iltaan, mutta se toimi hyvin myös esimerkiksi Domodan lisukkeena. Menua suunnitellessa katsoin ohjeen Tessa Kirosin Food from many Greek kitchens-kirjasta ja listasin tarvittavat raaka-aineet. Kokkailun ollessa puolivälissä aloin lukea ohjetta ajatuksella ja tajusin, etten ollut noudattanut sitä, joten tämä on nyt oma mukaeltu versioni salaatista.

250g mustasilmäpapuja (kuivattuja, liota ja keitä pussin ohjeen mukaan)
n.100g ruskeita säilykelinssejä (tai kuivattuja)
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
sitruunamehua
4rkl persiljaa
2 rkl tilliä

Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja hienonna valkosipuli. Laita kulhoon oliiviöljyn ja viinietikan kanssa. Marinoi jääkaapissa vähintään muutama tunti, mielellään yön yli. Lisää joukkoon hyvin valutetut pavut ja linssit sekä sitruunamehu. Sekoita. Hienonna päälle persilja ja tilli. Ohjeessa neuvottiin käyttämään sileälehtistä persiljaa, jota ei kaupasta löytynyt. Käytin tavallista. Lisäksi salaattiin olisi ohjeen mukaan tullut kevätsipulia, jota niin ikään ei löytynyt, sen jätin siis pois, mutta lopputulos oli mielestäni hyvä.

torstai 12. huhtikuuta 2012

Chakery

Chakery kuten myös edellä oleva domoda ovat ruokia, joita syödään muissakin afrikan maissa eri nimillä. Tämä yksinkertainen gambialainen jälkiruoka toimii minulle myös aamupalana, välipana tai iltapalana. Valmistus on erittäin helppoa ja nopeaa.

n. 500g kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
n. 2dl makeuttamatonta maitotiivistettä (Peakin evaporated milk, myydään ainakin etnisissä kaupoissa)
hieman vaniljasokeria
sokeria
(ananasta tai muita hedelmiä)
(ripaus muskottipähkinää)
valmista couscousia

Sekoita jogurtista ja maitotiivisteestä kastike, maukeuta maun mukaan - itse en pidä kovin makeasta. Tarjoa kastikkeena couscousin päällä, lisää halutessasi hedelmiä esim. purkki/tuoretta ananasta, kiiviä, mangoa jne. Itse syön monesti ihan sellaisenaan.

Monet valmistavat tämän kaupan vaniljajogurtista. Minulla on kreikkalaista jogurttia aina jääkaapissa, joten käytän sitä ja se toimii mielestäni erittäin hyvin. Toiset lisäävät joukkoon esim. ranskankermaa. Minusta tämä on turhaa. Toisinaan ohennan kastikkeen esim. kookosmaidolla tai tavallisella maidolla, jos maitotiiviste on päässyt loppumaan. Nämä toimivat myös mainiosti.





Domoda




Minusta on ihana kokeilla eri maiden ruokia. Viimeaikoina kokeiluni ovat usein suuntautuneet länsi-Afrikkaan. Tästä gambialaisesta maapähkinäkastikkeesta on tullut yksi suosikkiruoistani. Todellista comfort foodia! Maistoin sitä ensimmäisen kerran ystäväni luona ja ihastuin välittömästi. Seuraavalla kerralla minulle pidettiinkin privaattioppitunti domodan saloista. Olen sittemmin saanut maistaa sitä usean eri ihmisen valmistamana ja todennut, että - kuten yleensä muutenkin - jokaisella on hieman oma tapansa valmistaa se. Tässä tulee minun tapani.

marinoimatonta broileria ehkä n. 400-600g
(itse käytän usein rintafileitä tai rintaleikkeitä, toiset taas pitävät enemmän koipireisistä tai koivista)

öljyä (esim. palmu-, maapähkinä- tai rypsi-)
muutama sipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 1dl tomaattipyreetä
400-500g tomaattimurskaa
2-3 Maggi-kuutiota (löytyy etnisistä kaupoista) tai esim. 1 kanaliemikuutio
2-3 porkkanaa
2-3 perunaa
vettä
maapähkinätahnaa (tai maapähkinävoita)
suolaa, mustapippuria
chilijauhetta/tuoretta chiliä maun mukaan
(hieman paprikajauhetta)
(hieman oraganoa)
(hieman sitruunamehua)

Tarjoiluun:
riisiä
Maggi-kastiketta
chilikastiketta

- Paloittele kana. Itse kuutioin rintafileet yleensä n. 6 palaan. (Ystäväni, joka käyttää koipireisiä, paloittelee ne kolmeen osaan ja nakkaa pataan sellaisenaan.)
- Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki öljyssä. (Minä käytän teflon-pinnoitettua suurta pataa, jossa voi tehdä kaikki kypsennysvaiheet, johon mahtuu koko satsi ja jossa ruoka ei vahingossakaan pala pohjaan.)
- Lisää tomaattipyre sekä kanat ja anna ruskistua hetken aikaa. Murenna joukkoon Maggi-kuutiot ja kaada päälle tomaattimurska. Lisää makusi mukaan muita mausteita. (Itse laitan aina mustapippuria, paprikaa ja chiliä, toisinaan myös oreganoa tai sitruunamehua.) Sekoita hyvin.
- Lisää tässä vaiheessa porkkanat ja perunat. Ne saavat olla suurina paloina. (Pienet porkkanat leikkaan poikittain kahtia, suuremmat vähän useampaan palaan. Niiden on tarkoitus kypsyä oikein pehmeiksi, joten jos haluat valmista hieman nopeammin, voit toki leikata ne pienemmäksikin. Parhaan tuloksen kuitenkin saa, kun jaksaa hauduttaa porkkanat ja perunat pehmeiksi ja kanan oikein mureaksi ajan kanssa.)
- Kaada päälle vettä sen verran, että kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät. Sekoita. Jätä porisemaan miedolle lämmölle aina välillä sekoittaen ja lisää tarvittaessa vettä.
- Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, lisää maapähkinätahna. (Tiedän monien käyttävän ihan Lidlin maapähkinävoita. Itse kuitenkin pidän enemmän maapähkinätahnasta, johon ei ole lisätty muuta kuin pähkinää. Tätäkin myydään ainakin etnokaupoissa.) Määrä voi vaihdella muutamasta suuresta lusikallisesta puoleen purkkiin. Suosittelen lisäämään vähän kerrallaan, sekoittamaan huolella, maistamaan ja lisäämään, jos on tarvis. Tämä paksuntaa kastiketta huomattavasti. Itse pidän erittäin pähkinäisestä ja paksusta kastikeesta. Kun haluttu koostumus on saavutettu, tarkista maku ja lisää mausteita ja suolaa, jos tarvis.
- Tarjoa riisipedillä Maggi-kastikkeen ja  voimakkaan, valkosipulisen Flying Goose-chilikastikkeen kanssa. (EI sweet chili-kastikkeen kanssa) Monesti tämä syödään suurelta vadilta kaikki omilla lusikoillaan tai sorminkin. Suomalaisittain tämä voi tuntua vieraalta, eli omat lautaset käyttöön vaan.
- Porkkanan ja perunan lisäksi mukaan voi laittaa okria. Näitä saa pakasteena etnisistä kaupoista. Toisinaan jätän perunat ja porkkanat pois ja kuutioin joukkoon suurehkon munakoison. Toiset taas lisäävät mukaan herneitä.
- Riisin sijaan sopii myös hyvin esim. couscous, polenta tai vain vaalea leipä sekä vihreä salaatti tai papusalaatti.
- Domodan voi myös hyvin valmistaa esim. lampaan tai naudan lihasta tai lisätä kasvisten määrää ja tehdä kasvisversion.