torstai 12. huhtikuuta 2012

Domoda




Minusta on ihana kokeilla eri maiden ruokia. Viimeaikoina kokeiluni ovat usein suuntautuneet länsi-Afrikkaan. Tästä gambialaisesta maapähkinäkastikkeesta on tullut yksi suosikkiruoistani. Todellista comfort foodia! Maistoin sitä ensimmäisen kerran ystäväni luona ja ihastuin välittömästi. Seuraavalla kerralla minulle pidettiinkin privaattioppitunti domodan saloista. Olen sittemmin saanut maistaa sitä usean eri ihmisen valmistamana ja todennut, että - kuten yleensä muutenkin - jokaisella on hieman oma tapansa valmistaa se. Tässä tulee minun tapani.

marinoimatonta broileria ehkä n. 400-600g
(itse käytän usein rintafileitä tai rintaleikkeitä, toiset taas pitävät enemmän koipireisistä tai koivista)

öljyä (esim. palmu-, maapähkinä- tai rypsi-)
muutama sipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 1dl tomaattipyreetä
400-500g tomaattimurskaa
2-3 Maggi-kuutiota (löytyy etnisistä kaupoista) tai esim. 1 kanaliemikuutio
2-3 porkkanaa
2-3 perunaa
vettä
maapähkinätahnaa (tai maapähkinävoita)
suolaa, mustapippuria
chilijauhetta/tuoretta chiliä maun mukaan
(hieman paprikajauhetta)
(hieman oraganoa)
(hieman sitruunamehua)

Tarjoiluun:
riisiä
Maggi-kastiketta
chilikastiketta

- Paloittele kana. Itse kuutioin rintafileet yleensä n. 6 palaan. (Ystäväni, joka käyttää koipireisiä, paloittelee ne kolmeen osaan ja nakkaa pataan sellaisenaan.)
- Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki öljyssä. (Minä käytän teflon-pinnoitettua suurta pataa, jossa voi tehdä kaikki kypsennysvaiheet, johon mahtuu koko satsi ja jossa ruoka ei vahingossakaan pala pohjaan.)
- Lisää tomaattipyre sekä kanat ja anna ruskistua hetken aikaa. Murenna joukkoon Maggi-kuutiot ja kaada päälle tomaattimurska. Lisää makusi mukaan muita mausteita. (Itse laitan aina mustapippuria, paprikaa ja chiliä, toisinaan myös oreganoa tai sitruunamehua.) Sekoita hyvin.
- Lisää tässä vaiheessa porkkanat ja perunat. Ne saavat olla suurina paloina. (Pienet porkkanat leikkaan poikittain kahtia, suuremmat vähän useampaan palaan. Niiden on tarkoitus kypsyä oikein pehmeiksi, joten jos haluat valmista hieman nopeammin, voit toki leikata ne pienemmäksikin. Parhaan tuloksen kuitenkin saa, kun jaksaa hauduttaa porkkanat ja perunat pehmeiksi ja kanan oikein mureaksi ajan kanssa.)
- Kaada päälle vettä sen verran, että kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät. Sekoita. Jätä porisemaan miedolle lämmölle aina välillä sekoittaen ja lisää tarvittaessa vettä.
- Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, lisää maapähkinätahna. (Tiedän monien käyttävän ihan Lidlin maapähkinävoita. Itse kuitenkin pidän enemmän maapähkinätahnasta, johon ei ole lisätty muuta kuin pähkinää. Tätäkin myydään ainakin etnokaupoissa.) Määrä voi vaihdella muutamasta suuresta lusikallisesta puoleen purkkiin. Suosittelen lisäämään vähän kerrallaan, sekoittamaan huolella, maistamaan ja lisäämään, jos on tarvis. Tämä paksuntaa kastiketta huomattavasti. Itse pidän erittäin pähkinäisestä ja paksusta kastikeesta. Kun haluttu koostumus on saavutettu, tarkista maku ja lisää mausteita ja suolaa, jos tarvis.
- Tarjoa riisipedillä Maggi-kastikkeen ja  voimakkaan, valkosipulisen Flying Goose-chilikastikkeen kanssa. (EI sweet chili-kastikkeen kanssa) Monesti tämä syödään suurelta vadilta kaikki omilla lusikoillaan tai sorminkin. Suomalaisittain tämä voi tuntua vieraalta, eli omat lautaset käyttöön vaan.
- Porkkanan ja perunan lisäksi mukaan voi laittaa okria. Näitä saa pakasteena etnisistä kaupoista. Toisinaan jätän perunat ja porkkanat pois ja kuutioin joukkoon suurehkon munakoison. Toiset taas lisäävät mukaan herneitä.
- Riisin sijaan sopii myös hyvin esim. couscous, polenta tai vain vaalea leipä sekä vihreä salaatti tai papusalaatti.
- Domodan voi myös hyvin valmistaa esim. lampaan tai naudan lihasta tai lisätä kasvisten määrää ja tehdä kasvisversion.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti