maanantai 9. heinäkuuta 2012

Meloni-kurkku-fetasalaatti


Tämä salaatti on mielestäni ihanan raikasta lämpöisinä kesäpäivinä. Teen sen yleensä hyvissä ajoin ennen syömistä ja laitan jääkaappiin viilentymään. Tämä on taas niitä salaatteja, jotka ovat hyviä esim. äyriäisten tai kalan lisukkeina, mutta myös sellaisenaan. Sen voi tarjota vaikka salaattipediltä pitaleivän kanssa. Tai ainekset voisi pilkkoa oikein pieneksi ja tarjota tätä salsatyyppisenä lisukkeena. Useimmiten kuitenkin syön sitä sellaisenaan, jääkylmänä. Siihen voisi lisätä yrttejä, vaikka minttua, mutta minusta se ei välttämättä ole edes tarpeen. Välillä yksinkertainen on parasta.

Pilko hunajamelonia ja kurkkua palasiksi, laita vadille ja murusta päälle fetaa. Valmista tuli.

Maailman paras ja helpoin salaatti


Rakastan tomaatteja!

Ennen niitä oli kahdenlaisia - tavallisia ja kirsikkatomaatteja. Sitten kauppoihin tuli pihvitomaatteja ja pisaratomaatteja. Nykyään niitä on saatavilla vaikka minkä värisenä ja muotoisena. Mahtavaa!

Seuraava salaatti on ikisuosikkini. Se on herkullista sellaisenaan ja helposti muokattavissa. Se toimii ihan pelkiltään, lisäkkeenä, leivän päällä ja kuumana päivänä vaikka pastan kastikkeena jne. Näin se yksinkertaisimmillaan menee.


Kypsiä tomaatteja
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Sormisuolaa
Yrttejä
(valkosipulia)

Pilko tomaatit käyttötarkoitukseen sopivan kokoisiksi paloiksi. Mausta öljyllä, etikalla, pippurilla ja yrteillä. Jos mahdollista käytä tuoreita yrttejä. Kuivatut toki sopivat myös, jos tuoreita ei satu olemaan käsillä. Anna maustua jääkaapissa. Ripottele tarjolle laitettaessa hieman suolaa pinnalle. Jos tarjoat salaatin lisäkkeenä/leivän päällä/pastan kanssa, se ei mielestäni kaipaa muuta. Kesäkuumalla tykkään syödä tätä lounaaksi ja tällöin lisään usein joukkoon esim. hyviä oliiveja, mozzarellaa, fetaa tm.


torstai 5. heinäkuuta 2012

Arnabit musa''a'a (Kukkakaali moussaka)


Juuri uunista tulleena
Tämä egyptiläinen ohje on peräisin Roderick Dixonin afrikkalaisesta keittokirjasta. Netistä tällä nimellä löytyi hieman erityyppisiä ohjeita. Tällä kertaa tein suunnilleen kirjan mukaan ja hyvää tuli! Pidän paljon kukkakaalista ja rakastan moussakaa, joten tämä ohje oli kuin minulle tehty. Plussana vielä se, että tämä on huomattavasti helppotekoisempi kuin perinteinen kreikkalainen moussaka ja lisäksi tämän voi toteuttaa hyvin kevyenä versiona.

Siis näin:

1 kukkakaali paloina (mitä pienempinä, sen nopeammin kypsyvät)
5dl tomaattimehua (myös tomaattimurska + pieni vesitilkka varmasti kävisi)
1/4tl muskottia (laitoin varmaan tuplaten)
1/4tl kanelia (taas tuplasti)
1/2tl cayennepippuria (ja saman kaavan mukaan, kunnolla makua)
500g naudan jauhelihaa (tai 400g, ensikerralla aion laittaa naudanpaistijauhelihaa, jota yleensä käytän)
suolaa ja pippuria

Ohjeen mukaan kukkakaalia kuullotettiin pari minuuttia kattilassa. Tein näin, mutta ensi kerralla aion jättää tuon väliin. Ruskista jauheliha. Mausta. Kaada sekaan 2 1/2dl tomaattimehua ja keittele muutama minuutti. Laita uunivuokaan vuorotellen kukkakaaleja ja jauhelihaa. Päälimmäisenä tulisi olla kukkakaaleja. Paista uunissa 20-30 min. Minä kyllä pidin vuokaani 40-45min. ja kukkakaalit olivat silti erittäinkin al dente. Eli jos tuon kuullotusvaiheen jättää väliin, vuokaa voi varmasti pitää uunissa 50-60min. Riippuen tietysti kuinka pehmeäksi kukkakaalit haluaa saada. NAM! Jokaisella on tietysti oma makunsa, mutta minuun tämä upposi. Helppoa, kevyttä (muutamilla pikkumuutoksilla) ja kunnolla kun maustaa, todella maukasta! Myös lampaanliha toimii varmasti erittäin hyvin. Ja jos ei ole kukkakaalifriikki, voisi sen sekaan varmaan laittaa perunan palasia. Ja minusta sipulin ja valkosipulin käyttö ei juuri koskaan voi olla kovin suuri virhe, eli miksei niitäkin lihan sekaan jos maistuu.


Ja lautaselle lapattuna


keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Akoho sy voanio (Kanaa kookosmaidossa)


Ei minussa ruokakuvaajan vikaa taida olla :)

Tämä ohje on peräisin Madagaskarin saarelta. Versio, jonka mukaan minä ruoan tällä kertaa valmistin, on peräisin Roderick Dixonin Afrikkalainen keittokirja - kirjasta. Kyseinen keittokirja kuuluu suosikkeihini. Siinä on monia huonoja puolia. Kuvia ei esimerkiksi ole lainkaan. Ohjeissa on todella paljon pieniä virheitä: ainesosaluettelossa mainittuja aineita ei valmistusohjeissa ole mainittu lainkaa, tai toisinpäin jne. Toisinaan kokemattomampi kokki tarvitsisi myös tarkennusta mm. lihojen osalta (mitä ruhon osaa kannattaisi käyttää) tai mausteiden/nesteiden määrän osalta jne. MUTTA kaikesta tästä huolimatta kirja kuuluu ehdottomiin suosikkeihini. Siinä on lähes tuhat ohjetta ja siitä saa melko hyvän kuvan maanosan keittiöistä. Ja tietääkseni suomeksi ei juuri Afrikan keittiöitä käsittelevieä kirjoja ole (poislukien muutama Pohjois-Afrikan maa tietysti).

Ja nyt kyseiseen ohjeeseen. Minä tein hieman pienemmän erän, joten mukailin hitusen ohjeen määriä. Näin sen tein:

400g broileria paloiteltuna
1 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
chilijauhetta
2 sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna (ensi kerralla laitan enemmän)
2 tomaattia pilkottuna
n.1tl jauhettua inkivääriä (tai tuoretta)
2dl kookosmaitoa (alkuperäisessä ohjeessa kookosmaidon määrä suhteessa kanan määrään oli huomattavasti pienempi)

Laita kana, suola, pippuri ja sitruunamehu kulhoom maustumaan tunniksi. Kuullosta sipulit ja valkosipulit öljyssä, lisää kanat. Paista lähes kypsäksi. Lisää inkivääri, chili ja tomaatit. Sekoita ja keitä hetki. Lisää kookosmaito. Keitä alhaisella lämmöllä, kunnes kanat ovat kypsiä ja kastike halutun paksuista. Itse laiton kookosmaitoa enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa oli suositettu. Tarjoile riisipetillä.