maanantai 7. heinäkuuta 2014

La sauce Epinard (Lammasta pinaattikastikkeessa)


Tämä on taas yksi O:n kokkaamista ruoista, joita tulee säännöllisesti syötyä. Olen jo vuosia sitten rakastunut nepalilaiseen lampaaseen pinaattikastikkeessa ja rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että se on edelleen suosikkini, mutta myös norsunluurannikkolainen versio on mieleeni. Tämä on miehen ohje sellaisena kuin hän sen tekee, itse lisäisin hieman enemmän valkosipulia. Ohjeessa käytettyä säilöttyä pinaattia myydään ainakin monissa itämaisissa kaupoissa.

1kg luullista lammasta n.5cm:n paloina
vettä
hyppysellinen chilijauhetta
1tl mustapippuria (tai oman maun mukaan)
suolaa
1-2dl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
280g tomaattipyrettä
795g (iso tölkki) säilöttyä pinaattia tai säilöttyä pinaattipyrettä (tuoretta voi toki käyttää, mutta sitä tarvitsee aivan valtavan määrän. Pakastepinaatti varmasti kävisi myös, mutta tässä ohjeessa pinaatti on säilöttynä.)
4 Maggi-kuutiota ja yksi "katkarapukuutio" tai 3 lihaliemikuutiota
3 chiliä (meillä punaisia, pyöreitä, keskitulisia)

"Katkarapukuutioita" myydään usein yksitellen itämaisissa kaupoissa


Laita lihat liedelle isoon, kannelliseen pataan tai kattilaan ja peitä vedellä. Lisää chilijauhe, mustapippuri ja suola. (Itse laittaisin tässä vaiheessa liemikuutiot ja lisäisin chilijauheen, pippurin ja suolan myöhemmin, mutta tämä on O:n tapa.) Keitä kannen alla kunnes liha alkaa pehmetä ja hieman irrota luista. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Lihojen poristessa padassa voit hienontaa sipulin ja valkosipulin. Halutessasi voit laittaa niitä enemmänkin kuin ohjeessa mainitun määrän.

Kaada liemi ja lihat lävikön läpi isoon kulhoon niin, että liemi jää kulhoon talteen ja lihat lävikköön. Pyyhkäise esim. talouspaperilla padasta mahdolliset vaahdot ja roippeet.

Kaada padan pohjalle öljyä niin, että pohja peittyy kunnolla ja laita sipulit ja valkosipulit kuullottumaan. Lisää muutaman minuutin jälkeen lihat, nosta lämpöä ja ruskista lihat. Lisää tomaattipyree ja sekoittele minuutti-pari. Valuta pinaateista ylimääräinen neste pois ja lisää pinaatit pataan. Sekoittele taas pari minuuttia. Lisää sen jälkeen liemi takaisin pataan. Sekoita hyvin. Mies lisää tässä vaiheessa chilit ja ne siis laitetaan pataan kokonaisena, sellaisenaan ja niiden on tarkoitus säilyä kokonaisena, ettei ruoasta tule liian tulista. Varovaisuutta siis sekoitteluun. O murentaa tässä vaiheessa joukkoon liemikuutiot. Itse tekisin niin, että laittaisin liemikuutiot heti alkuvaiheessa ja lisäisin  chilijauheen ja mustapippurin tässä vaiheessa. Suolan tarkistaisin ja tarvittaessa lisäisin vasta lopussa.

Nyt padan annetaan kypsyä kannen alla, kunnes liha on kypsää. Sen kuuluu olla todella pehmeää, irrota luista lähes itsestään ja murentua haarukalla painettaessa. Kypsymiseen on mahdotonta antaa tarkkaa aikaa, koska se riippuu monestakin asiasta. Se mitä ruhonosaa käyttää, vaikuttaa kyspsymisaikaan. Ja jos liha on jäistä (kuten O:n tapauksessa usein on, kun hän on unohtanut ottaa sen sulamaan), menee kypsymisessä tietysti pidempään. Muutama tunti tähän kannataa joka tapauksessa aina varata.

Kun liha on mielestäsi valmista, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoa riisin kanssa. O:lla on tapana ottaa lautaselleen padasta yksi kokonainen chili ja sitä haarukalla painelemalla, hän saa lisää potkua omaan annokseensa. Ole varovainen, ettet vahingossa popsi chiliä sellaisenaan, kuten minulle jonkin ruoan kanssa kävi. Silloin ei itku ollut kaukana.

Tämä on siitä kiva ohje, että määrät eivät ole niin justiinsa. Laita tomaattipyrettä ja pinaattia sen verran kuin haluat tai sen verran kuin tölkeissäsi sattuu olemaan. Valkosipulia ja sipulia voi halutessaan laittaa enemmän, kuten itse suunnittelen. Chilin määrää voi vähentää tai vaikka jättää ne kokonaan pois, jos ei tulisesta ruoasta pidä. Myös öljyn määrää voi pienentää huomattavasti, jolloin tietysti valmis ruokakaan ei ole niin raskasta.

Itse tykkään sekoittaa kastikkeen ja riisit kunnolla





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti