sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Lasagne


Kuvittelin postanneeni lasagne-ohjeeni tänne ajat sitten, mutta näköjään olen postannut ainoastaan pesto-kanalasagnen ohjeen. Tässä siis tulee "peruslasagnen" ohje. Tämä kuuluu myös meidän suosikki comfort foodeihin ja miehen lemppareihin. Tällä kertaa käytin lampaan jauhelihaa, mutta nauta toimii yhtä hyvin. Lampaan kanssa laitoin reippaammin rosmariinia ja naudan kanssa olen tupannut laittamaan enemmän basilikaa. Nuo ovat makuasioita ja tärkeintä on, että yrttejä on reippaasti jossain muodossa.

Iso uunivuoallinen lasagnea:

400g lampaan jauhelihaa, huoneenlämpöisenä
1 isohko sipuli
2-4 valkosipulin kynttä (riippuen niiden koosta)
tilkka oliiviöljyä
2rkl sherryviinietikkaa
2dl punaviiniä
2,5-5dl kanalientä
400g tomaattimurskaa
400g paseerattua tomaattia
2 keskikokoista tomaattia kuutioituna
1-2rkl ketsuppia (Heinz)
1-2tl sokeria
reilusti yrttejä: rosmariinia, timjamia, basilikaa, oreganoa, salviaa
suolaa ja mustapippuria

3rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
6dl kevytmaitoa, mielellään lähes huoneenlämpöisenä
100g emmental-raastetta
100g mozzarella-raastetta

9-11 lasagnelevyä

Aloita tekemällä jauhelihakastike. Hienonna sipulit ja valkosipulit, kuutioi tomaatit. Laita sipulit ja valkosipulit kuullottumaan oliiviöljyssä pataan tai kattilaan, jossa meinaat kastikkeen tehdä. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla kahdessa erässä niin, että se todella ruskistuu (Maillard-reaktio!). Lisää jauhelihat erä kerrallaan sipulien joukkoon. Kun kaikki jauhelihat ovat padassa, kaada kuumalle pannulle sherryviinietikka ja punaviini ja kiehauta alkoholit pois. Samalla saat pannusta huuhdottua mukaan viimeisetkin ruskistuksen maut. Kaada sitten viini pataan. Lisää mukaan kuivatut yrtit, mikäli sellaisia käytät. Lisää sitten kaikki tomaatit: murska, paseeratut sekä tuoreet. Lisää hieman kanalientä sekä ketsuppi ja sokeri. Mausta varovaisesti suolalla ja mustapippurilla. Näitä voi sitten lisätä lopuksi tarvittaessa. Anna porista hiljalleen padassa, vähintään puolisen tuntia, mutta mielellään parikin tuntia, jos aikaa vain on. Lisää kanalientä tarpeen mukaan. Kastikkeen on tarkoitus jäädä löysäksi. Lisää lopuksi mukaan tuoreet yrtit ja tarkista suola ja pippuri ja lisää niitä tarvittaessa.

Ala tekemään juustokastiketta noin varttia ennen kuin aiot kasata lasagnen, toisin sanoen kun jauhelihakastike on mielestäsi lähes valmis. Sulata voi pienessä (teflon-)kattilassa. Lisää vehnäjauho, sekoita hyvin ja kiehauta. Lisää pikkuhiljaa, koko ajan sekoittaen maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes alkaa paksuuntua ja lisää 3/4 juustoraasteista. Sekoita huolella, kunnes juusto on täysin sulanut ja sekoittunut kastikkeeseen. Ota sitten pois liedeltä.

Ala kasamaan lasagnea isoon, suorakaiteen malliseen uunivuokaan. Minun vuokaani sopii lasagnelevyjä 3,5 riviä, tästä syystä ohjeen hassu lasagnelevyjen määrä. Kaada vuoan pohjalle ohut kerros juustokastiketta ja päälle ohut kerros jauhelihakastiketta, molempia noin neljännes tehdystä määrästä. Asettele sitten rivi lasagnelevyjä. Tee vielä kaksi samanlaista kerrosta. Viimeisten lasagnelevyjen päälle tulee ensin jauhelihakastiketta ja vasta sitten loppu juustokastike. Tarkista, että lasagnelevyt ovat kaikki kastikkeiden peitossa ja ripottele päälle loput juustoraasteet. Paista 175 asteessa noin tunti. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jottei pinta tummu liikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti