keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Lammasburgerit


Mösjöö rakastaa itsetehtyjä hampurilaisia ja aina silloin tällöin niillä herkuttelemme. Kävin eilen ostamassa lampaan jauhelihaa, joten päätimme pitää purilaispäivän. Tein ensimmäistä kertaa itse sämpylät. Yleensä käytän kiireen takia valmiita, mutta lomalaisella on aikaa tehdä sämpylät itse. Ja niistä tuli jo ensiyrittämällä niin hyviä, että luulenpa meidän jatkossa tekevän ne itse aina kun mahdollista. Sämpylöiden väliin tein pihvit lampaan jauhelihasta. Lisäksi hampurilaisten täytteeksi päätyi:

cheddar-juustoviipale (ei niitä sulatejuustoviipaleita, vaan aitoa tavaraa)
jääsalaattia
hieman rucolaa
pihvitomaatin viipale
muutama friteerattu sipulirengas (yleensä käytämme paahdettua sipulia kiireeseen vedoten)
ketsuppia
dijon-sinappia
majoneesia (tarkoitus oli tehdä sriracha-majoneesia, mutta unohdin sen totaalisesti)

Kerrassaan herkullisiä hampurilaisia tuli taas. Alla ohjeet sämpylöihin (linkki alkuperäiseen, hieman muokattuun Valion ohjeeseen täällä), pihveihin ja sipulirenkaisiin.

Itsetehdyt hampurilaissämpylät


Hampurilaissämpylät (4 isoa)

1,5dl maitoa, kädenlämpöisenä
2tl kuivahiivaa
1rkl sokeria
1 muna
2rkl voita, huoneenlämpöisenä
4,5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
jauhoja vaivaamiseen

Voiteluun:

1 muna
1rkl maitoa

Päälle:

2rkl seesaminsiemeniä

Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja sokeri. Sekoita muna joukkoon. Lisää voi pieninä nokareina. Sekoita keskenään jauho ja suola ja lisää ne seokseen. Sekoita. Kumoa hyvin jauhotetulle pöydälle. Vaivaa jauhoja apuna käyttäen taikinaa n. 10 min, kunnes tuloksena on kimmoisa taikina. Anna kohota kulhossa, liinan alla 2h. Muotoile sen jälkeen neljäksi sämpyläksi. Laita sämpylät leivinpaperilla peitetylle pellille, peitä liinalla ja anna kohota toiset 2h. Voitele sen jälkeen maito-kananmunaseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200C:ssa, uunin keskiosassa n. 10-12min, kunnes ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Käytin ruususuolaa ja sitä olisi mielestäni tarvinnut hieman enemmän, mutta tavallisella suolalla tuo määrä saattaa olla ihan hyvä. Tästä tuli neljä suurta sämpylää, jotka omaan makuuni olivat liian suuria. Ensi kerralla ajattelin tehdä kuusi pienempää.

Lammaspihvit

400g lampaan jauhelihaa
1/2 pieni sipuli, hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1tl suolaa
1tl mustapippuria
1/2tl chilijauhetta
1tl savupaprikaa
1tl juustokuminaa
1rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1-2rkl sileää persiljaa hienonnettuna
(1 muna)

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa taikinaksi. Laita mielellään muutamaksi tunniksi jääkaappiin maustumaan, mutta ota tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Jaa taikina neljään osaan ja painele märillä käsillä litteiksi pihveiksi (ne menevät kasaan ja paksuuntuvat huomattavasti paistettaessa. Paista kypsiksi, molemmin puolin.

NAM!

Sipulirenkaat

1 iso sipuli renkaina
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1 muna
2.5dl maitoa
2dl panko-jauhoja
suolaa
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Pyörittele sipulirenkaat jauhoseoksessa ja laita sivuun. Sekoita keskenään muna ja maito ja lisää jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita panko-jauhot laakealle lautaselle. Kasta sipulirenkaat taikinassa, valuta ylimääräinen takina pois ja pyörittele panko-jauhoissa.

Kaada öljyä paistokasarin pohjalle n. 2cm:n verran. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Öljyn lämpötilaa voisi testata pienellä leipäpalalla. Kun leipäpala ruskistuu noin 15:ssä sekunnissa öljy on tarpeeksi kuumaa. Itse käytän elektronista lämpömittaria välttääkseni vahingot. Näin pystyn myös seuraamaan, että öljyn lämpötila pysyy sopivana koko ajan.

Friteeraa sipulirenkaat erissä kullanruskeiksi. Tämä vie noin muutaman minuutin per erä. Nosta reikäkauhalla kypsät sipulirenkaat talouspaperin päälle valumaan. Mausta suolalla ja tarjoile dippikastikkeen kanssa tai hampurilaisen välissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti