tiistai 26. elokuuta 2014

Mihin se kesä katosi

Ihanat kesäkurpitsan kukat

Lähes huomaamatta on kesä vierähtänyt. Tajusin, etten pariin kuukauteen ole ehtinyt tännekään kirjottaa. Postausta odottavia reseptejä ja kuvia on kyllä, kunhan vaan ehtisi. Tämä on monella tapaa ollut ihana kesä. On saatu nauttia auringosta, juhlittu ystävien polttareita ja häitä, ihana perinteinen kaveriporukan juhannus mökillä jne. On sitä paljon ehtinyt ja lisäksi olen tehnyt paljon töitä sekä hoitanut parvekepuutarhaa. (Siitä vähän tämän kirjoituksen lopussa.) Ehkä sillä tämän radiohiljaisuuden olenkin perustellut: "Kun nyt on kesä, niin nauti siitä. Syksyn pimetessä voit asettua koneen kanssa sisälle."

Vaikka tähän kesään on mahtunut paljon hyvää, niin on se hieman erikoinenkin ollut. O on ollut jo viikkokausia reissussa, sukuloimassa Norsunluurannikolla. Tyhjä koti tuntuu oudolta, samoin yksin nukkumaan meneminen. Pikkuhiljaa tähän on tottunut ja sanoinkin hänelle, että meillä saattaa olla aikamoinen totuttelu toisiimme näin pitkän eron jälkeen. Hän kuitenkin oli sitä mieltä, että olemme ikävöineet toisiamme niin paljon, että olemme vain iloisia ja totuttelu vie päivän-pari maksimissaan. Nyt eroa kestää onneksi enää vajaa pari viikkoa. Sitten tapaamme Pariisissa - voiko ihanampaa kohtaamispaikkaa ajatella! Meidän vuosipäivämme on tänä perjantaina ja vietämme sen siis erillämme. Sovimme, että vietämme sitä sitten Pariisissa jälkikäteen. En malta odottaa tuota reissua. Tietysti päällimmäisenä mielessä on jälleennäkeminen O:n kanssa, mutta myös Pariisiin tutustuminen ja O:n ystävien ja joidenkin perheenjäsenten tapaaminen saavat minut odottamaan reissua innolla. Siitä tulen varmasti kirjoittamaan ja jahka kotiudun ja reissusta toivun, niin josko ne kesän ruokapostauksetkin tänne saisin. O:n äiti on myös kuulemma opettanut pojalleen uusia norsunluurannikkolaisia reseptejä, jotka hän puolestaan lupasi heti esitellä minulle eli niitäkin on odotettavissa syksyn mittaan.

Tämän kesän olen tosiaan harjoitellut ruukkupuutarhan hoitoa parvekkeella ja muutamia vastoinkäymisiä on ollut, mikä oli täysin odotettavissa ottaen huomioon, että tähän mennessä en ole onnistunut pitämään hengissä edes helppohoitosia huonekasveja. Näistä lähtökohdista kun katsoo, niin olen oikeastaan erittäin tyytyväinen parvekkeeni satoon. Yrtit ovat edelleen hengissä ja niitä napsin ruoanlaittoon suoraan partsilta. Mansikoita kypsyy silloin tällöin suuhun pistettäväksi, salaattiakin olen saanut ja varsinkin villirucolasta kovasti nauttinut. Laitan muutamia kuvia kesän varrelta ja seuraavaan postaukseen sitten tämän hetken tilanteesta kuvia.

Yrtit viihtyvät hyllyssään. 

Kyllä oli hyvä hankinta tuo Ikean hylly, jonka itse maalasin.

Somat purkkiyrtit

Ensimmäiset perunani! Herkullisia pieniä puikulaperunoita.

Mikkelissäkin ehdin mökillä käymään ja siellä sattui olemaan hirmuhelteet eli lepäillessä ja uidessa aika pääosin meni. Käytiin tietysti torilla ja jätskillä satamassa. Mustikassakin kävin. Aika vähänlaisesti tuolloin oli marjoja, mutta puolisen litraa taisin saada kasaan. Mökille oli valmistunut myös uusi, isompi terassa, jossa oli ihana palvoa aurinkoa.

Ilta-aurinko uudella terassilla

 Mustikkapiirakka töihin viemisiksi





 

maanantai 7. heinäkuuta 2014

La sauce Epinard (Lammasta pinaattikastikkeessa)


Tämä on taas yksi O:n kokkaamista ruoista, joita tulee säännöllisesti syötyä. Olen jo vuosia sitten rakastunut nepalilaiseen lampaaseen pinaattikastikkeessa ja rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että se on edelleen suosikkini, mutta myös norsunluurannikkolainen versio on mieleeni. Tämä on miehen ohje sellaisena kuin hän sen tekee, itse lisäisin hieman enemmän valkosipulia. Ohjeessa käytettyä säilöttyä pinaattia myydään ainakin monissa itämaisissa kaupoissa.

1kg luullista lammasta n.5cm:n paloina
vettä
hyppysellinen chilijauhetta
1tl mustapippuria (tai oman maun mukaan)
suolaa
1-2dl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
280g tomaattipyrettä
795g (iso tölkki) säilöttyä pinaattia tai säilöttyä pinaattipyrettä (tuoretta voi toki käyttää, mutta sitä tarvitsee aivan valtavan määrän. Pakastepinaatti varmasti kävisi myös, mutta tässä ohjeessa pinaatti on säilöttynä.)
4 Maggi-kuutiota ja yksi "katkarapukuutio" tai 3 lihaliemikuutiota
3 chiliä (meillä punaisia, pyöreitä, keskitulisia)

"Katkarapukuutioita" myydään usein yksitellen itämaisissa kaupoissa


Laita lihat liedelle isoon, kannelliseen pataan tai kattilaan ja peitä vedellä. Lisää chilijauhe, mustapippuri ja suola. (Itse laittaisin tässä vaiheessa liemikuutiot ja lisäisin chilijauheen, pippurin ja suolan myöhemmin, mutta tämä on O:n tapa.) Keitä kannen alla kunnes liha alkaa pehmetä ja hieman irrota luista. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Lihojen poristessa padassa voit hienontaa sipulin ja valkosipulin. Halutessasi voit laittaa niitä enemmänkin kuin ohjeessa mainitun määrän.

Kaada liemi ja lihat lävikön läpi isoon kulhoon niin, että liemi jää kulhoon talteen ja lihat lävikköön. Pyyhkäise esim. talouspaperilla padasta mahdolliset vaahdot ja roippeet.

Kaada padan pohjalle öljyä niin, että pohja peittyy kunnolla ja laita sipulit ja valkosipulit kuullottumaan. Lisää muutaman minuutin jälkeen lihat, nosta lämpöä ja ruskista lihat. Lisää tomaattipyree ja sekoittele minuutti-pari. Valuta pinaateista ylimääräinen neste pois ja lisää pinaatit pataan. Sekoittele taas pari minuuttia. Lisää sen jälkeen liemi takaisin pataan. Sekoita hyvin. Mies lisää tässä vaiheessa chilit ja ne siis laitetaan pataan kokonaisena, sellaisenaan ja niiden on tarkoitus säilyä kokonaisena, ettei ruoasta tule liian tulista. Varovaisuutta siis sekoitteluun. O murentaa tässä vaiheessa joukkoon liemikuutiot. Itse tekisin niin, että laittaisin liemikuutiot heti alkuvaiheessa ja lisäisin  chilijauheen ja mustapippurin tässä vaiheessa. Suolan tarkistaisin ja tarvittaessa lisäisin vasta lopussa.

Nyt padan annetaan kypsyä kannen alla, kunnes liha on kypsää. Sen kuuluu olla todella pehmeää, irrota luista lähes itsestään ja murentua haarukalla painettaessa. Kypsymiseen on mahdotonta antaa tarkkaa aikaa, koska se riippuu monestakin asiasta. Se mitä ruhonosaa käyttää, vaikuttaa kyspsymisaikaan. Ja jos liha on jäistä (kuten O:n tapauksessa usein on, kun hän on unohtanut ottaa sen sulamaan), menee kypsymisessä tietysti pidempään. Muutama tunti tähän kannataa joka tapauksessa aina varata.

Kun liha on mielestäsi valmista, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoa riisin kanssa. O:lla on tapana ottaa lautaselleen padasta yksi kokonainen chili ja sitä haarukalla painelemalla, hän saa lisää potkua omaan annokseensa. Ole varovainen, ettet vahingossa popsi chiliä sellaisenaan, kuten minulle jonkin ruoan kanssa kävi. Silloin ei itku ollut kaukana.

Tämä on siitä kiva ohje, että määrät eivät ole niin justiinsa. Laita tomaattipyrettä ja pinaattia sen verran kuin haluat tai sen verran kuin tölkeissäsi sattuu olemaan. Valkosipulia ja sipulia voi halutessaan laittaa enemmän, kuten itse suunnittelen. Chilin määrää voi vähentää tai vaikka jättää ne kokonaan pois, jos ei tulisesta ruoasta pidä. Myös öljyn määrää voi pienentää huomattavasti, jolloin tietysti valmis ruokakaan ei ole niin raskasta.

Itse tykkään sekoittaa kastikkeen ja riisit kunnolla





sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Lasagne


Kuvittelin postanneeni lasagne-ohjeeni tänne ajat sitten, mutta näköjään olen postannut ainoastaan pesto-kanalasagnen ohjeen. Tässä siis tulee "peruslasagnen" ohje. Tämä kuuluu myös meidän suosikki comfort foodeihin ja miehen lemppareihin. Tällä kertaa käytin lampaan jauhelihaa, mutta nauta toimii yhtä hyvin. Lampaan kanssa laitoin reippaammin rosmariinia ja naudan kanssa olen tupannut laittamaan enemmän basilikaa. Nuo ovat makuasioita ja tärkeintä on, että yrttejä on reippaasti jossain muodossa.

Iso uunivuoallinen lasagnea:

400g lampaan jauhelihaa, huoneenlämpöisenä
1 isohko sipuli
2-4 valkosipulin kynttä (riippuen niiden koosta)
tilkka oliiviöljyä
2rkl sherryviinietikkaa
2dl punaviiniä
2,5-5dl kanalientä
400g tomaattimurskaa
400g paseerattua tomaattia
2 keskikokoista tomaattia kuutioituna
1-2rkl ketsuppia (Heinz)
1-2tl sokeria
reilusti yrttejä: rosmariinia, timjamia, basilikaa, oreganoa, salviaa
suolaa ja mustapippuria

3rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
6dl kevytmaitoa, mielellään lähes huoneenlämpöisenä
100g emmental-raastetta
100g mozzarella-raastetta

9-11 lasagnelevyä

Aloita tekemällä jauhelihakastike. Hienonna sipulit ja valkosipulit, kuutioi tomaatit. Laita sipulit ja valkosipulit kuullottumaan oliiviöljyssä pataan tai kattilaan, jossa meinaat kastikkeen tehdä. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla kahdessa erässä niin, että se todella ruskistuu (Maillard-reaktio!). Lisää jauhelihat erä kerrallaan sipulien joukkoon. Kun kaikki jauhelihat ovat padassa, kaada kuumalle pannulle sherryviinietikka ja punaviini ja kiehauta alkoholit pois. Samalla saat pannusta huuhdottua mukaan viimeisetkin ruskistuksen maut. Kaada sitten viini pataan. Lisää mukaan kuivatut yrtit, mikäli sellaisia käytät. Lisää sitten kaikki tomaatit: murska, paseeratut sekä tuoreet. Lisää hieman kanalientä sekä ketsuppi ja sokeri. Mausta varovaisesti suolalla ja mustapippurilla. Näitä voi sitten lisätä lopuksi tarvittaessa. Anna porista hiljalleen padassa, vähintään puolisen tuntia, mutta mielellään parikin tuntia, jos aikaa vain on. Lisää kanalientä tarpeen mukaan. Kastikkeen on tarkoitus jäädä löysäksi. Lisää lopuksi mukaan tuoreet yrtit ja tarkista suola ja pippuri ja lisää niitä tarvittaessa.

Ala tekemään juustokastiketta noin varttia ennen kuin aiot kasata lasagnen, toisin sanoen kun jauhelihakastike on mielestäsi lähes valmis. Sulata voi pienessä (teflon-)kattilassa. Lisää vehnäjauho, sekoita hyvin ja kiehauta. Lisää pikkuhiljaa, koko ajan sekoittaen maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes alkaa paksuuntua ja lisää 3/4 juustoraasteista. Sekoita huolella, kunnes juusto on täysin sulanut ja sekoittunut kastikkeeseen. Ota sitten pois liedeltä.

Ala kasamaan lasagnea isoon, suorakaiteen malliseen uunivuokaan. Minun vuokaani sopii lasagnelevyjä 3,5 riviä, tästä syystä ohjeen hassu lasagnelevyjen määrä. Kaada vuoan pohjalle ohut kerros juustokastiketta ja päälle ohut kerros jauhelihakastiketta, molempia noin neljännes tehdystä määrästä. Asettele sitten rivi lasagnelevyjä. Tee vielä kaksi samanlaista kerrosta. Viimeisten lasagnelevyjen päälle tulee ensin jauhelihakastiketta ja vasta sitten loppu juustokastike. Tarkista, että lasagnelevyt ovat kaikki kastikkeiden peitossa ja ripottele päälle loput juustoraasteet. Paista 175 asteessa noin tunti. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jottei pinta tummu liikaa.


torstai 3. heinäkuuta 2014

Persikka-mozzarella-prosciuttosalaatti


Jos sinulla on makeita persikoita, suosittelen lämpimästi tätä supernopeaa ja herkullista salaattia. Itse söin sitä tänään lounaaksi ja jo ihanat värit pistivät hymyilemään. Muistan joskus nähneeni tämän kombon Jamie Oliverin keittokirjassa Alastoman kokin paluu ja muistikuvieni pohjalta loihdin lounassalaatin.

Tarvitset seuraavia:

Jääsalaattia tai muuta mieleistäsi salaattia
1/2-1 mozzarellapallo/ruokailija
3-4 prosciuttoviipaletta/ruokailija
1 persikka per nenu
kourallinen rucolaa/ruokailija
pieni kourallinen mintunlehtiä/nenä
pieni puristus sitruunamehua/lautanen
loraus oliiviöljyä/lautanen
suolaa ja mustapippuria

Levittele salaatit lautasille. Asettele prosciuttot "kasoiksi" salaatin päälle. Revi mozzarella paloiksi ja asettele lautaselle. Leikkaa persikat lohkoiksi ja asettele lohkot jengiin. Ripottele rucolat ja mintun lehdet päälle. Valuta sitruunamehu ja oliiviöljy päälle ja ripota/jauha viimeiseksi mausteeksi suolaa ja mustapippuria. Halutessaan persikat voi myös grillata. Lisänä voi tarjota esimerkiksi hyvää vaaleaa leipää ja vaikka lasin valkkaria.


keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Lammasburgerit


Mösjöö rakastaa itsetehtyjä hampurilaisia ja aina silloin tällöin niillä herkuttelemme. Kävin eilen ostamassa lampaan jauhelihaa, joten päätimme pitää purilaispäivän. Tein ensimmäistä kertaa itse sämpylät. Yleensä käytän kiireen takia valmiita, mutta lomalaisella on aikaa tehdä sämpylät itse. Ja niistä tuli jo ensiyrittämällä niin hyviä, että luulenpa meidän jatkossa tekevän ne itse aina kun mahdollista. Sämpylöiden väliin tein pihvit lampaan jauhelihasta. Lisäksi hampurilaisten täytteeksi päätyi:

cheddar-juustoviipale (ei niitä sulatejuustoviipaleita, vaan aitoa tavaraa)
jääsalaattia
hieman rucolaa
pihvitomaatin viipale
muutama friteerattu sipulirengas (yleensä käytämme paahdettua sipulia kiireeseen vedoten)
ketsuppia
dijon-sinappia
majoneesia (tarkoitus oli tehdä sriracha-majoneesia, mutta unohdin sen totaalisesti)

Kerrassaan herkullisiä hampurilaisia tuli taas. Alla ohjeet sämpylöihin (linkki alkuperäiseen, hieman muokattuun Valion ohjeeseen täällä), pihveihin ja sipulirenkaisiin.

Itsetehdyt hampurilaissämpylät


Hampurilaissämpylät (4 isoa)

1,5dl maitoa, kädenlämpöisenä
2tl kuivahiivaa
1rkl sokeria
1 muna
2rkl voita, huoneenlämpöisenä
4,5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
jauhoja vaivaamiseen

Voiteluun:

1 muna
1rkl maitoa

Päälle:

2rkl seesaminsiemeniä

Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja sokeri. Sekoita muna joukkoon. Lisää voi pieninä nokareina. Sekoita keskenään jauho ja suola ja lisää ne seokseen. Sekoita. Kumoa hyvin jauhotetulle pöydälle. Vaivaa jauhoja apuna käyttäen taikinaa n. 10 min, kunnes tuloksena on kimmoisa taikina. Anna kohota kulhossa, liinan alla 2h. Muotoile sen jälkeen neljäksi sämpyläksi. Laita sämpylät leivinpaperilla peitetylle pellille, peitä liinalla ja anna kohota toiset 2h. Voitele sen jälkeen maito-kananmunaseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200C:ssa, uunin keskiosassa n. 10-12min, kunnes ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Käytin ruususuolaa ja sitä olisi mielestäni tarvinnut hieman enemmän, mutta tavallisella suolalla tuo määrä saattaa olla ihan hyvä. Tästä tuli neljä suurta sämpylää, jotka omaan makuuni olivat liian suuria. Ensi kerralla ajattelin tehdä kuusi pienempää.

Lammaspihvit

400g lampaan jauhelihaa
1/2 pieni sipuli, hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1tl suolaa
1tl mustapippuria
1/2tl chilijauhetta
1tl savupaprikaa
1tl juustokuminaa
1rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1-2rkl sileää persiljaa hienonnettuna
(1 muna)

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa taikinaksi. Laita mielellään muutamaksi tunniksi jääkaappiin maustumaan, mutta ota tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Jaa taikina neljään osaan ja painele märillä käsillä litteiksi pihveiksi (ne menevät kasaan ja paksuuntuvat huomattavasti paistettaessa. Paista kypsiksi, molemmin puolin.

NAM!

Sipulirenkaat

1 iso sipuli renkaina
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1 muna
2.5dl maitoa
2dl panko-jauhoja
suolaa
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Pyörittele sipulirenkaat jauhoseoksessa ja laita sivuun. Sekoita keskenään muna ja maito ja lisää jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita panko-jauhot laakealle lautaselle. Kasta sipulirenkaat taikinassa, valuta ylimääräinen takina pois ja pyörittele panko-jauhoissa.

Kaada öljyä paistokasarin pohjalle n. 2cm:n verran. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Öljyn lämpötilaa voisi testata pienellä leipäpalalla. Kun leipäpala ruskistuu noin 15:ssä sekunnissa öljy on tarpeeksi kuumaa. Itse käytän elektronista lämpömittaria välttääkseni vahingot. Näin pystyn myös seuraamaan, että öljyn lämpötila pysyy sopivana koko ajan.

Friteeraa sipulirenkaat erissä kullanruskeiksi. Tämä vie noin muutaman minuutin per erä. Nosta reikäkauhalla kypsät sipulirenkaat talouspaperin päälle valumaan. Mausta suolalla ja tarjoile dippikastikkeen kanssa tai hampurilaisen välissä.

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kesäkurpitsacupcaket (Courgette cupcakes)

Kesäkurpitsakuppikakku


Miettiessäni mitä tehdä ensimmäisistä kesäkurpitsoistani, päädyin muffinsseihin, koska O:n tytöt olivat tulossa meille ja ajattelin, että ne miellyttäisivät lapsia eniten. Tuleehan niitä vielä lisää muuhunkin. Alkuperäinen ohje on Sticky pinny-blogista taas hieman muokattuna. Näin mentiin tällä kertaa:

200g fariinisokeria tai 150g fariini- ja 50g ruokosokeria, jos esim. toinen sattuu olemaan lähes loppu ;)
2dl maapähkinäöljyä (tai esim. rypsi- tai auringonkukka-)
2 munaa
1tl vaniljaa tangosta tai hieman enemmän vaniljasokeria
200g vehnäjauhoa
1/2tl leivinjauhetta
1/2tl soodaa
1tk kanelia
1/2tl jauhettua inkivääriä
1/2tl jauhettua muskottia
1/2tl jauhettua kardemummaa
175g kesäkurpitsaa raastettuna ohueksi
60g rouhittuja saksanpähkinöitä

kuorrutteeseen:

125g suolatonta voita
200g maustamatonta tuorejuustoa
250g tomusokeria
hieman vaniljasokeria

Sekoita keskenään taikinaa varten sokeri, vaniljasokeri, öljy ja kananmunat, vatkaa paksuksi ja tasaiseksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita sitten kuivat aineet vaahtoon. Lisää pähkinärouhe ja kesäkurpitsaraaste ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinsipelleille aseteltuihin paperisiin muffinsivuokiin. Täytä vuoat n. puoleen väliin, tai 3/4 jos haluat muffinseista korkeampia. Paista 180C:ssa n. 20 minuuttia, vähemmän aikaa jos teet pienempiä muffinseja.

Kun muffinsit ovat uunissa, sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Sekoita joukkoon siivilöity tomusokeri ja vaniljasokeri. Laita kuorrute jääkaappiin jähmettymään. Alkuperäisessä ohjeessa tomusokerin määrä oli lähes kaksinkertainen ja sitä pitkään vatkaamalla olisi ilmeisesti saanut aikaiseksi paksua kuorrutetta. Minun oli melko valuvaa, mutta vielä pursotettavissa. Kuorruta vasta, kun muffinsit ovat jäähtyneet ja kuorrute jähmettynyt hieman.

Cupcakeja muutamilla eri koristeilla

"Melkein kasvisvartaat"

Ensimmäinen kesäkurpitsani

Olen aloittanut parvekepuutarhani sadonkorjuun riemunsekaisin tuntein. Olen saanut jo kokonaista neljä pientä, kaunista kesäkurpitsaa! Ensimmäinen päätyi vartaisiin ja juhannuksena grilliin. Vartaista unohdin ottaa kuvan, mutta tein "melkein kasvisvartaat", joihin laitoin kuutioitua kesäkurpitsaa, halloumia ja punaista paprikaa, kirsikkatomaatteja ja pekoniin käärittyjä pieniä herkkusieniä. Jos siis pekonit jättää pois, saa vegeversion. Annoin kasvisten maustua about puoli tuntia marinadissa, joka sisälsi: oliiviöljyä, valkoviinietikkaa, soijaa, hunajaa, suolaa, mustapippuria, tuoretta timjamia, hieman chipotlejauhetta ja juustokuminaa. Puisten varrastikkujen annoin liota kylmässä vedessä muutaman tunnin. Pujottelin kasvikset ja muut vuorotellen tikkuihin, ladoin vartaat suureen muovirasiaan ja valutin vielä päälle lopun marinadin. Näin vartaat matkasivat juhannusruuhkassa mökille eli varsinainen kypsennys kaasugrillissä tapahtui vasta tunteja myöhemmin. Lopputulos oli mahtavan herkullinen. Toki siihen saattoi osaltaan vaikuttaa myös se, että kuukausien odottamisen jälkeen oltiin taas rakkaan ystävän mökin terassilla hytisemässä ja kesälomakin oli juuri alkanut. Tällä kertaa vartaat popsittiin ilman lisukkeita, mutta esim uudet perunat, salaatti ja tsatsiki eivät koskaan ole huono idea.

Kasvikset marinoitumassa

Ruukkupuutarhan kuulumisia

Osa yrteistä pääsi parvekkeen lasitiiliseinää koristamaan


On taas kiirettä pitänyt ja kirjoittelut jääneet vähemmälle, mutta valtaosa kasveista on onneksi edelleen hengissä ja kovaa vauhtia kasvamassa. Epäonnistumisista mainittakoon kärkeen, että munakoisoja en saanut itämään. Olin kyllä ymmärtänyt, että ne saattavat olla konstikkaita, enkä varsinaisesti paneutunut siihen taiteeseen, joten lienee ymmärrettävää. Myös rosmariinin siemen kokivat saman kohtalon. Kaupasta nappasin rosmariinin taimen, joten katsotaan miten se kanssa käy.

Toukokuun puolivälissä päätin siirtää kasvit parvekkeelle, kun lämpimät säät näyttivät asettuneen pysyvästi pääkaupunkiin. Aluksi karaisin ruukkuja muutamina lämpiminä päivinä ja sitten jätin ruukut/säkit yöksikin ulos. Muutamina ensimmäisinä kylminä öinä peittelin arempia kasveja hallaharsojen alle, jotteivat aivan paleltuisi. Nyt ollaan kyllä menty ilman vaikka kelit ovat olleet uskomattoman viileitä - saas nähdä miten kasvipoloille käy.

Maistiaisia ensimmäisistä yrteistä


Kirjoittelen resepteistä omissa postauksissaan, mutta täytynee mainita, että sadonkorjuuseenkin olen jo päässyt. Ensimmäiset neljä kesäkurpitsaa on jo syöty parempiin suihin. Yrteistäkin on latvomisen muodossa päästy hieman nauttimaan. Nyt saisi kyllä kelit lämmetä, jotta kasvini saisivat pienen piristysruiskeen. Alla vielä hieman kuvia parvekepuutarhan etenemisestä, lisää tulee taas piakkoin.

Yrtit piakkoin ulosmuuton jälkeen

Samaiset yrtit muutamaa viikkoa myöhemmin
Borlotto-pavutkin lähtivät kasvamaan - toivottavasti eivät palellu
Perunat pilkistävät


Samat perunat vähän ajan kuluttua, nyt ne ovat jo korkeat


sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Mezeilta euroviisujen tahtiin



Lauantaina päätimme ystäväni kanssa järjestää kahden hengen euroviisukisastudion. Päivä oli todella hektinen meille molemmille, joten tarjoilujen piti hoitua helposti. Päätimme tehdä turkkilaisvaikutteisia mezejä. Suurimman osan esivalmistelin perjantaina, osan teimme lauantai-iltana ja jotain ostettiin valmiinakin. Älköön kukaan erehtykö luulemaan, että nämä ohjeet ovat millään tapaa autenttisia turkkilaisia ohjeita. Nämä ovat enemmänkin minun mielikuviani turkkilaisista mauista, muokattuna minun mieltymysteni mukaan. Sekä muutama kreikkalainen lisä. Ystäväni on asunut jonkin aikaa kreikassa ja molemmat olemme myös matkustaneet siellä. Kreikkalainen keittiö on todella lähellä molempien meidän sydämiämme. Illan menu sisälsi seuraavia:

jogurttidippi
hummus
fetadippi
leipä
dolmadeksia
linssipihvit
köftet
kuskussalaatti

Näistä dolmadekset olivat kaupan säilykehyllystä. Ladoimme ne sievään riviin uunivuokaan, puristimme päälle sitruunamehua ja kuumensimme ne uunissa juuri ennen tarjoilua. Niin helppoa, mutta ah, niin hyvää. Haluan kyllä joku kerta koittaa tehdä noita itse alusta alkaen. Viininlehtiä kuulemma myydään säilöttynä ja täytteeksi vaan riisiä ja jauhelihaa. Hummus ei valitettavasti onnistunut tällä kertaa. Siitä tuli kitkerää. Tiedä sitten oliko valkosipulia liikaa, vai oliko valkosipuli vanhaa tai muuta, mutta sen ohjeen jätän toiseen kertaan, niin että määrät varmasti toimivat. Ystäväni teki fetadipin, enkä muistanut kysyä ohjetta. Mutta se vaikutti olevan todella simppeli. Arvelisin, että kreikkalaista jogurttia, murustettua fetaa ja hienonnettua chiliä vaan sekaisin. Lopuksi lisäsimme vielä hienonnettua persiljaa sekaan. Tarkistan vielä, oliko siinä muuta ja lisään tarvittaessa korjaukset. Hyvää se oli joka tapauksessa leivän ja muunkin kyljessä.

Leivän kanssa tuli hieman kiire eli siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ihan perus valkoinen leipä: n.13dl vehnäjauhoja, 2tl suolaa, 1pss kuivahiivaa, 1rkl hunajaa ja n.5dl lämmintä vettä. Sekoitin kuivat aineet kulhossa, lisäsin hunajan ja viimeiseksi lämpimän veden. Sekoita huolella ja vaivaa taikinaa. Ideaalitilanteessa taikina todella vaivattaisiin huolella, mutta minuun iski laiskuus ja kiire, eli vaivaus oli tällä kertaa kovin vähäistä. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä, lämpimässä paikassa vähintään kaksinkertaiseksi. Pyörittele sitten jauhotetuin käsin taikina sämpylöiksi/leiviksi leivinpaperilla peitetyille pelleille. Laita uuni lämpenemään 200C. Peitä sämpylät/ pienet leivät liinoilla ja anna kohota vielä vähintään uunin lämpiämisen ajan. Voit ennen paistamista tehdä terävällä veitsellä viillot leipien pintaan, jotta taikina pääsee kohoamaan uunissa paremmin. Paista, kunnes leivät ovat kauniin kullanruskeita.

Jogurttidippi 2:lle

1dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1/4 kurkku kuorittuna, siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna
1tl sitruunankuorta raastettuna
1rkl sitruunamehua
pieni kourallinen mintun lehtiä (jos suuria, niin revittynä)

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua vähintään pari tuntia jääkaapissa.

Linssipihvit (8-10 pihviä tai paljon enemmän pyöryköitä)

2dl kuiviä punaisia linssejä huuhdeltuna
1 kasvisliemikuutio
vettä niin, että linssit peittyvät kunnolla
2 kuorittua, keitettyä perunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2rkl vehnäjauhoja
1 muna
juustokuminaa
paprikajauhetta
chilijauhetta
hieman suolaa ja mustapippuria

Keitä linssit kypsiksi kasvisliemessä. Kaada ylimääräinen vesi pois. Laita linssit kulhoon.
Kuullota sipulit ja valkosipulit. Ja kaada linssien päälle. Lisää joukkoon myös kuoritut, keitetyt perunat.
Murskaa perunat haarukalla ja sekoita. Lisää mausteet ja vehnäjauhot ja sekoita. Lisää viimeiseksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Toki massan voisi sekoittaa esim. tehosekoittimessa, mutta makuuni siitä tulee näin liian tasaista. Itse tykkään, että pihveissä on pieniä sattumia ja makuja voi erottaa toisistaan.

Anna massan vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja. Paista pihvit pannulla, öljyssä, alhaisella lämmöllä. Paistoaika riippuu pihvien tai pyöryköiden koosta, ehkä 5-10min. per puoli. Tarkoitus on, että pihvien pinnasta tulisi ihanan rapea. Suosittelen näillä määrillä käyttämään samaan aikaan kahta suurta pannua, jotta tämä vaihe ei veisi niin kauaa. Olisin halunnut tehdä pieniä pyöryköitä tai lituskoita, mutta ajan säästämiseksi tein suurempia pihvejä. Nämä voisi varmasti tehdä uunissakin, mutta pannulla tulee mielestäni parempia. Ja lisäksi köftet tulivat uunissa samaan aikaan, kun paistelin pihvejä.




Köftet (n. 15 kpl)

400g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1,5tl jauhettua korianteria
2tl jauhettua juustokuminaa
2tl kanelia
1tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
0,5tl kuivattua timjamia
1tl (savustettua) paprikajauhetta
0,5tl chilijauhetta (tai 1tl, jos ei kovin tulista)
2rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
1rkl sitruunamehua
1dl hienonnettua tuoretta persiljaa
1/2dl paahdettuja pinjansiemeniä
2rkl tomaattipyrettä
2rkl rusinoita
1 muna
(öljyä paistamiseen)

Tein osan esivalmisteluista useita tunteja ennen varsinaista kokkausta, näin varsinainen kokkaus hoitui nopeasti. Sekoita keskenään kaikki kuivat mausteet ja vehnäjauhot. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Sekoita keskenään rusinat ja tomaattipyree. Tämän tein siitä syystä, että rusinani olivat kovin kuivan oloisia ja ajattelin, että pullien sisällä mehevät rusinat maistuvat paremmalle. Järkeilin, että tomaattipyreestä rusinat imisivät kosteutta. Mielestäni tämä toimi ihan hyvin.

Ennen lihapullataikinan tekoa, kuullota sipulit ja valkosipulit. Tunnustettakoon tässä vaiheessa, että unohdin taikinastani sipulit, valkosipulit sekä kananmunan. Tästä huolimatta pullista tuli oikein hyviä eli halutessaan, ne voi jättää pois.

Sekoita kulhossa jauheliha, mausteseos, tomaattipyre ja rusinat, sitruunan kuori ja sitruunamehu sekä pinjansiemenet ja jos muistat, niin sipulit ja kananmuna. Kun seos on tasainen anna maustua huoneenlämmössä ehkä tunnin verran.

Pyörittele sitten pyöryköiksi tai kuten minä, pieniksi kiekoiksi. Paistaa uuninpellillä, leivinpaperin päällä 200C asteessa, kunnes pinta on saanut hyvän värin ja pyörykät ovat kypsiä. Unohdin katsoa kelloa, mutta arvioisin tämän vieneen ehkä parikymmentä minuuttia. Riippuu taas pyöryköiden koosta ja uunista.



Kuskussalaatti

1 2/3dl kuivaa kuskusia (minulla täysjyvä-)
2rkl tomaattipyrettä
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1rkl oliiviöljyä
1rkl balsamicoa
suolaa ja pippuria
(1/2 punasipuli hienoksi kuutioituna)
3 tomaattia, siemenet poistettuna ja pieneksi kuutioituna
1/4 kurkku, kuorittuna, siemenet poistettuna ja kuutioituna
pieni kourallinen kalamataoliiveja, kivet poistettuna ja pilkottuna
1dl keitettyjä kikherneitä
1dl hienonnea tuoretta persiljaa
kourallinen kuorittuja manteleita paahdettuna ja rouhittuna

Kypsennä kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keskenään tomaattipyree, sitruunamehu ja sitruunan kuori, oliiviöljy, balsamico ja suola ja pippuri. Kaada jäähtyneen kuskusin joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon pilkotut sipulit, kurkku, tomaatit ja oliivit. Tällä kertaa jätin sipulin pois, koska minulla ei ollut punasipulia. Sekoita joukkoon myös kikherneet ja persilja.

Tarjolle laitettaessa ripottele pinnalle paahdetut ja rouhitut mantelit.

Tämän setin latasimme sohvapöydälle ja asetuimme katsomaan euroviisuja. Täytyy sanoa, että toimi. Toki aina olisi parannettavaa. Olen kovin kriittinen ruokieni suhteen, joten mielestäni aina pitäisi olla vähän lisää sitä ja vähän vähemmän tätä, mutta melko hyvin nämä menivät näinkin. Onneksi ystäväni mies tuli myös puolessa välissä viisuja, koska ruokaa oli todella paljon. Vaikka koitin tehdä melko pieniä annoksia, tuloksena oli silti ihan liikaa ruokaa. Näistä riittäisi varmaan ainakin neljälle, jos tsatsikia tekisi enemmän.



Ps. Kuvien laatu taas on mitä on, mutta suoraan sanottuna meillä oli niin nälkä, että kuvaus piti vain hoitaa pikaisesti pois alta.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Riz gras ivoirien (Ivorian fried rice/Norsunluurannikkolainen paistettu riisi)



Tässä taas yksi meidän kotiruoista, miehen resepteistä, niinkuin hän sen tekee. Itsehän lisäisin riisiin mausteita kuten paprikajauhetta ja madras-currya, ehkä hieman jeeraakin. Välillä teenkin salaa näin ja on silti uponnut. Jos sinulta ei löydy Maggi-kuutioita, ne voi korvata liha- tai kanaliemikuutioilla tai muulla liemivalmisteella. Yksi kanaliemikuutio vastaa kahta Maggi-kuutiota.

Tämä on kuulemma O:n oma tapa valmistaa tämä ruoka. Usein tätä tarjotaan kalan ja kasvisten kanssa. Kasvikset kypsennetään yleensä erikseen ja tarjotaan omasta astiastaan tai riisin päällä. Perinteisiä kasviksia tähän ruokalajiin ovat porkkanat ja valkokaali, välillä munakoisoa. Eli tämä on meidän versio, joka minun makuuni sattuu sopimaan paremmin. Vastaava ruoka tunnetaan myös useissa Afrikan maissa, monesti nimellä Jollof-riisi.

Tästä tulee suuri annos riisiä, joka riittä meille moneksi päiväksi. Toisinaan teemme uudet kanat muutaman päivän päästä, jos riisiä on vielä jäljellä. Minä syön riisiä toisinaan pelkältään, kasvisruokana. Jos siitä haluaa tehdä varsinaisen vegeversion, ei tarvitse kuin vaihtaa Maggi-kuutiot kasvisliemeen.



2 broilerin koipireittä, marinoimattomia
1/2dl Dijon-sinappia
mustapippuria ja suolaa
(2 Maggi-kuutiota)
(rypsi)öljyä

(rypsi)öljyä
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria ja suolaa
200g pakasteherneitä
100g pakastemaissia
4 Maggi-kuutiota
140g tomaattipyrettä
1 chili
hieman chilijauhetta
750-800g jasmiiniriisiä
vettä
1tlk kidneypapuja

Pilko broilerinkoivet kolmeen osaan ja laita kulhoon. Lisää kulhoon sinappi, ripaus mustapippuria ja suolaa sekä mahdollisesti murennetut Maggikuutiot (nämä eivät ole välttämättömiä). Anna maustua vähintään 1-2 tuntia.

Kanat maustumassa

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja pilko porkkanat ohuiksi (n. 5mm) viipaleiksi ja pilko paprikat pieniksi (1cm) paloiksi.

Laita paistokasariin öljyä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. Kun pannu on kuuma, laita kanat ruskistumaan. Ota niihin hyvä väri kauttaaltaan. Tämä vie muutaman minuutin, kunhan pannu on tarpeeksi kuuma. Siirrä kanat sen jälkeen leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan ja laita uuniin. Kypsennä 200C n. 20min. Käännä broilerit ainakin kerran uunikypsennyksen aikana. Tämän jälkeen sammutamme uunin ja annamme broilerien vielä levätä jälkilämmössä. Halutessasi voit käyttää lihalämpömittaria tai halkaista yhden broilereista kypsyyden tarkistamiseksi. Lihan tulee olla kauttaaltaan vaaleaa, mutta vielä mehevää. Kuiva broilerin liha ei ole hyvää. Kun liha on varmasti kypsää, voit ottaa broilerit uunista ja siirtää tarjoiluastiaan tai kulhoon, jonka voi peittää, jotta ne pysyvät lämpiminä.


Kun olet laittanut broilerit uuniin, ota iso pata/kattila liedelle. (Meillä käytetään teflon-päällysteistä, kannellista pataa, jonka vetoisuus on muistaakseni n. 6l.) Kaada öljyä padan pohjalle niin, että se peittyy kunnolla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetken aikaa, lisää hieman mustapippuria ja suolaa. Lisää porkkanat ja paprikat ja kuullota taas.

Kuullotuksen lomassa on hyvin aikaa huuhdella riisi. Tämän ideana on irrottaa riisistä ylimääräistä tärkkelystä, jotta riisi pysyisi irtonaisena kuten paistetussa riisissä on tarkoitus, eikä muistuttaisi puuroa tai risottoa. Meillä tähän käytetään kahta eri metodia. Mies yleensä laitaa riisit kulhoon tai kattilaan, laskee päälle reilusti kylmää vettä, huljuttelee riisejä hetken aikaa ja kataa sitten veden pois. Tämän hän toistaa ehkä kolme kertaa. Itse teen toisinaan näin ja toisinaan laitan riisit tiheään siivilään, valutan kylmää vettä päälle ja liikuttelen riisejä, kunnes valuva vesi on lähes kirkasta. Ylimääräinen vesi valutetaan molemmissa tapauksissa pois, minkä jälkeen riisit ovat valmiita kypsennykseen.

Kun olet kuullottanut kasvikset ja huuhdellut riisit, voit lisätä herneet ja maissit pataan. Mösjöö kataa ne yleensä jäisinä sekaan vaan, itse ehkä sulattaisin ne ensin. Sekoita ja murenna sekaan Maggi-kuutiot, tomaattipyree, chilijauhe sekä yksi chili. Sekoita huolella ja anna kypsyä muutamia minuutteja. (Huom. Jos et halua kovin tulista, voit jättää tuoreen chilin pois. Tärkeää on, että chili pysyy kokonaisena, ettei ruoasta tule liian tulista eli sekoita varovasti.)



Lisää nyt riisi ja kaada päälle vettä niin, että riisit juuri peityvät. Sekoita vielä ja peitä pata huolella foliolla ja kannella. (Itse peitän vain kannella, mutta mies on sitä mieltä, ettei se ole sama asia.) Laske lieden lämpö 2:lle. Anna kypsyä välillä sekoittaen kunnes riisit ovat kypsiä. Tämä vie hieman aikaa. Minun tekisi aina mieli aina tässä vaiheessa lisätä vettä, kun riisit ovat vielä raakoja ja kaikki vesi on jo imeytynyt. Se kuitenkin olisi suuri virhe, eivätkä riisit pysyisi irtonaisina. Tämä on testattu pari kertaa! Padassa oleva höyry ja lämpö kypsentävät kuulemma riisin eli padan peittäminen on todella tärkeää. Kun riisiä sekoittelee välillä, se kypsyy tasaisesti. Jos pohjalla olevista riiseistä tulee rapsakoita, se ei haittaa lainkaan. Pieni rouskunta ja tekstuuri on vain plussaa. Kun riisi alkaa olla lähes kypsää, lisää vielä pavut. Ne ovat kypsiä eli niiden tarvitsee vain lämmetä ennen syömistä.

Kun riisi on kypsää, tarkista vielä suola. Me käytämme tarjoilussa Maggi-kastiketta, joka on suolaista eli emme lisää suolaa enää tässä vaiheessa. Lisäksi voit tarjota chilikastiketta, jollei potkua ole makuusi tarpeeksi.



torstai 1. toukokuuta 2014

Alloco (Fried plantain / Uppopaistettua ruokabaania)



Tämä kuuluu Mösjöön usein laittamiin, perinteisiin norsunluurannikkolaisiin ruokiin. Ilmeisesti tämä on siellä yleinen pikaruoka, jota saa ostaa katukojuista. Useimmat ruokalajit toistuvat monien (Länsi-)Afrikkalaisten maiden keittiöissä täysin tai lähes samanlaisina samoilla tai eri nimillä. Minun ylöslaittamani ohjeet ovat Norsuunluurannikolta kotoisin olevan mieheni ohjeita/tapoja toteuttaa nuo ruoat.

Itse en ole suuri banaanin ystävä. Jos syön banaaneja, syön ne mieluiten lähes vihreinä, toisin sanoen raakoina, jolloin ne ovat vähemmän makeita. Ruokabanaanit (toiselta nimelta keitto- tai jauhobanaanit) eivät ole yhtä makeita kuin tavalliset banaanit. Ne ovat myös rakenteeltaan kiinteämpiä, joten niitä ei syödä raakana. Niitä voisi syödä keitettynä tai uunissa kypsennettynä, mutta itse olen toistaiseksi maistanut vain friteerattuja sekä niistä tehtyjä sipsejä, joista varsinkin mausteiset ovat herkkua. O:n tapa valmistaa ne on ilmeisesti yleinen Norsunluurannikolla. Hänen käyttämänsä plantainit ovat jo lähes mustuneita ja pehmeitä, minun mittapuuni mukaan jo melkein pilaantuneita. Kävimme tästä debattia, mutta hän väitti kivenkovaa, että näin he toimivat. Lisäksi hänellä on tapana pilkkoa ruokabanaanit melko pieniksi, jolloin "paistopintaa" tulee enemmän ja ruokabaanit maistuvat melko makeilta. Ajattelin itse seuravaalla kerralla, kun uskaltaudun kokkaamaan tätä yksin, valita hieman keltaisempia plantaineja ja pilkkoa ne suuremmiksi ja testata, josko se olisi minulle mieluisampi tapa. Kuvittelisin, että makeus ei näin korostuisi.

O tekee meille yleensä ruokabaanien seuraksi tulisen tonnikalakastikkeen, joka on todella nopea tehdä. Suolainen ja tulinen kastike tasoittaa hieman plantainien makeutta, jolloin ne maistuvat minulle paremmin. Lisänä tarjotaan yleensä pehmeitä keitettyjä munia. Tähän tapaan ruoka valmistuu kahdelle:

Ruokabaaneja (minä söin arviolta yhden, O kaksi, määrät tietysti riippuvat ruokailijoista)
Öljyä friteeraukseen (meillä rypsiöljy)
1tlk tonnikalaa paloina vedessä
n.70g tai pieni purkki tomaattipyreetä
hieman vettä
1 sipuli
hieman öljyä sipulien kuullotukseen
ripaus mustapippuria ja suolaa
2 chiliä (O:n mukaan meidän chilit eivät olleet kovin tulisia eli kaksi oli hyvä määrä. Minulle tuo oli hieman turhan tulinen, upposi kyllä, mutta ensi kerralla yksi chili, jolloin se vielä maistuu, mutta on miellyttävämpää syödä. Jos ei pidä tulisesta ruoasta, kannattaa tietysti laittaa vähemmän, vaikka se ruokaa muuttaakin. Chilien voimakkuus vaikuttaa tiestysti paljon.)
2 Maggi-kuutiota
Kananmunia (Minä söin yhden, O kaksi)

Hienonna sipulit ja pilko plantainit. Plantainien pilkkominen hoituu helpoiten seuraavasti: leikkaa molemmat päädyt pois, tee veitsellä viilto kuoreen pituussuunnassa koko matkalta, jotta saat kuoren helposti yhtenä palana pois. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi ja puolikkaat noin 1cm:n levyisiksi viipaleiksi. Tämä on siis O:n tapa. Näin paloista tulee melko pieniä ja makeita, mutta myös nopeasti kypsyviä. Helppo tapa olisi myös leikata kuorittu banaani vain hieman vinottain viipaleiksi, näin saisi kauniita, hieman suurempia palasia. Googlaileminieni kuvien perusteella monet taitavat toimia juuri näin. Muistan syöneeni myös selkeästi suurempia palasia eli tyyli on vapaa - makuasioista ei voi kiistellä, vaikka meidän keittiössä ja ruokapöydässä sitä harrastetaan usein.

Kun plantainit on pilkottu, laita öljy kuumenemaan niitä varten. Me käytämme suurta paistokasaria, jonka pohjalle laitamme vajaat 2cm öljyä. O ei käytä lämpömittaria eli tarkkaa paistolämpötilaa en osaa antaa. Hän sanoi, että öljy on tarpeeksi kuumaa, kun se alkaa hieman väreillä. Lämpötilaa voi testata tipauttamalla sinne palan ruokabanaania, jos se alkaa kypsyä samoin tein, öljy on tarpeeksi kuumaa, jos palanen ei aiheuta öljyssä juuri reaktiota, öljy on vielä liian kylmää. Varoiksi pidä tarvittavat sammutusvälineet lähettyvillä, etenkin jos et ole kokenut uppopaistaja. Liian kuuma öljy syttyy palamaan. Suolaa palaset kevyesti ennen kypsennystä. Kypsennä ruokabaanit mieluiten muutamassa erässä. Samaan aikaan laittaisin kypsymään ehkä kaksi ruokabaania. Jos niitä laittaa liikaa kerralla, öljyn lämpötila laskee. Ja jos taas öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, plantainit kypsyvät hitaammin ja enemmän (lue liikaa) öljyä imeytyy niihin. Liikuttele palasia kypsennyksen aikana varovasti, jotta ne kypsyisivät tasaisesti joka puolelta ja jotta ne irtoaisivat toisistaan hieman, muuten lopputuloksena voi olla yksi iso plantainrypäs. Kypsennä plantainit kauniin kullanruskeiksi/punertaviksi. Kypsyysaste on makuasia. Minusta kullanruskea on hyvä, O taas haluaa omansa todella tummina ja karamellisoituneina, toisin sanoen todella makeina. Nostele kypsät banaanit varovasti reikäkauhalla lävikköön valumaan siksi aikaa, kun kypsennät loput. (Huom. Jos haluaa keventää ja päästä helpommalla, plantainit voisi myös paistaa pannulla öljytilkassa.)

Kun öljy on kuumenemassa laita kananmunille vesi kuumenemaan pieneen kattilaan ja munat kylmään veteen. Munat ovat valmiita 7min siitä, kun vesi alkaa kiehumaan. Laskee kylmää vettä kypsien munien päälle ja anna jäähtyä ihan hetki, jotta ne on helpompi kuoria. Ideaalitilanteessa munat ovat vielä lämpöisiä tarjottaessa, mutta tämä ei ole niin justiinsa.

Aloita samaan aikaan myös tonnikalakastikkeen teko. Me käytämme pientä teflonkattilaa, mutta pieni paistinpannu toimii tietysti yhtälailla. Laita loraus öljyä pohjalle, lisää hienonnettu sipuli sekä ripaus mustapippuria ja suolaa. Anna sipulien kuullottua. Hienonna chilit ja lisää ne joukkoon. (Meillä käytetään yleensä pakastettuja, joista leikkaamme kannan pois ja hienonnamme ne siemenineen.) Lisää sen jälkeen tomaattipyree ja sekoita huolella. Anna kypsyä minuutin-pari ja lisää sitten n.1/2dl vettä. Sekoita taas huolella. Lisää nyt valutettu tonnikala. ja Sekoita taas. Murskaa Maggi-kuutiot ja lisää ne joukkoon. Sekoita taas ja anna kypsyä ehkä 5min. miedolla lämmöllä.

Tämä vaatii pientä multitaskausta ja jos koet olosi epävarmaksi esim. friteerauksen suhteen, voit hyvin esim. keittää kananmunat valmiiksi, kuoria ne ja pitää lämpöisenä kannen alla tai lämpimässä vedessä tarjoiluun asti. Myös tonnikalakastikkeen voi tehda valmiiksi ennen plantainien friteerausta ja lämmittää pikaisesti ennen tarjoilua, se ei vie kuin hetken. Tarjoile ruokabanaanit tonnikalakastikkeen ja halkaistun keityn kananmunan kanssa.

Kun friteerausöljy on jäähtynyt, sen voi siivilöidä takaisin pulloon ja samaa öljyä voi käyttää useampia kertoja.





tiistai 22. huhtikuuta 2014

Superhelpot pääsiäisen pikajälkkärit


Pääsiäisenä riitti tekemistä ja menoa, joten kokkaamiselle tai leipomiselle ei jäänyt paljoakaan aikaa. Pashankin ostin valmiina. Totta puhuen epäilin, että perinteiset pääsiäisherkut eivät ehkä maistu mösjöölle. Pasha yllättäen kuitenkin upposi eli ensi vuonna taidan tehdä sen itse. Mämmiä en edes yrittänyt sellaisenaan epäluuloiselle miehelle. Tein pikaisen "mämmimoussen", mutta sekään ei maistunut. O:n lapset olivat toisena pääsiäispäivänä meillä ja heistä toinen sentään söi mämmijälkkäriä kanssani. Toiseksi jälkkkäriksi tein pikaisen sitruunavaahdon, joka sentään maistui O:lle ja lapsista toiselle. Toinen oli tainnut syödä liikaa suklaata.

Sitruunavaahto

2dl kreikkalaista jogurttia
1dl lemon curdia
2dl kuohukermaa
2rkl sokeria

Vaahdota kerma ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa tasaiseksi paksu jogurtti ja lemon curd. Kääntele kermavaahto sekaan ja tarkista maku. Maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi kauralastujen tai muiden pikkuleipien kanssa. Tämä on yllättävän hyvää vähistä aineista. Jogurttia, lemon curdia ja sokeria meiltä löytyy yleensä aina, joten riittää, että hakee purkin kermaa kaupasta ja jälkkäriainekset on kasassa.

Mämmivaahto

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 1/2dl mämmiä
1 rkl sokeria

Vaahdota vaniljakastike. Sekoita joukkoon sokeri ja mämmi. Mämmin ja sokerin määrää voi muuttaa makunsa mukaan. Tämän helpommaksi pääsiäisjälkkäriä ei juuri voi tehdä. Omaan makuuni tämä on liiankin helppo ja yksinkertainen, mutta kun aikaa oli n. 10min ennen kuin O ja lapset tulivat puistosta, se kieltämättä oli täydellinen sekä ainoa vaihtoehto. Mämmivaahdosta unohdin ottaa kuvan, mutta rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että annokset eivät olleet kovin kuvauksellisia.

Sauce arachide (Mafé)



Olen pitänyt ikäänkuin pääsiäispaastoa ja jättänyt ruokavaliostani lihan ja kanan. Pääsiäisen kunniaksi päätimme tehdä lammasta. Perinteisen pääsiäislampaan sijaan päädyimme laittamaan lammasta maapähkinäkastikkeessa. Olen aikaisemmin postannut oman helpon reseptini Domodasta, joka on gambialainen nimi Länsi-Afrikkalaiselle maapähkinäkastikkeelle. Tuo on ehdottomasti lempiruokiani, siitä tulee aina kotoisa fiilis. En ole itse tullut sitä laittaneeksi aikoihin. Mies on hoitanut tuon tyyppisten ruokien valmistuksen. Hän taitaa ne paremmin kuin minä, Norsunluurannikolta kun on. Hän on asunut Euroopassa jo parikymmentä vuotta ja hallitsee monet perinteiset eurooppalaistyyppiset reseptit kyllä, mutta ruoat joiden kanssa hän on kasvanut ovat silti lähellä hänen sydäntään. Useimmiten ruoanlaitto jakautuu meillä niin, että mies hoitaa Länsi-Afrikkalaistyyppiset ruoat ja minä kaikki muut. Itse olen kokeilunhaluisempi, enkä halua syödä samaa ruokaa viikosta toiseen.

Olen innokas oppimaan ja mies onkin luvannut opettaa minulle omat reseptinsä/tapansa. Pääsiäissunnuntaina laitoimme siis lammasta maapähkinakastikeessä - ruokalaji, joka Norsunluurannikolla tunnetaan ranskankielisellä nimellä Sauce arachide, Länsi-Afrikassa ilmeisesti yleisesti nimellä Mafé (näin olen ymmmärtänyt). Maapähkinäkastike on tässä se tärkein. Proteiiniksi käy niin kana kuin lammaskin, meillä käytetään luullista lammasta tai pakasteena myytävää luullista kana ja siis nimenomaan kanaa - "kovaa lihaa" - ei broileria. Myös kasviksia voi vaihdella makunsa ja jääkaappinsa sisällön mukaan. Tällä kertaa noudatettiin seuraavaa kaavaa:



n.1/2kg luullista lampaan lihaa paloilteltuna n. 5cm kokoisiksi paloiksi
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria ja suolaa
1/2 keltainen paprika paloiteltuna 2-3cm:n paloiksi
1/2 punainen paprika paloiteltuna 2-3cm:n paloiksi
8 minimunakoisoa, joista on poistettu kannat (myydään aasialaisissa kaupoissa)
8 okraa paloiteltuna 1-2cm:n paloiksi ja kannat poistettuna
140g tomaattipyreetä
2 chiliä (vahvoja, pyöreitä)
4 rkl maapähkinävoita (mieluiten 100% maapähkinää)
4 Maggi-kuutiota
vähän chilijauhetta
4 keskikokoista porkkanaa paloiteltuna 2 tai kolmeen osaan

Laita paloitellut lampaan lihat suureen kannelliseen kattilaan/pataan. Peitä vedellä. Anna kiehua ilman kantta n.1/2h. Poista pintaan nouseva vaahto/rasva. Mies antaa kastikkeen kiehua voimakkaasti koko ajan. Itse varmaan laittaisin liettä pienemmälle, joka mahdollisesti hieman pidentäisi keittoaikaa.

Lisää joukkoon sipulit ja valkosipulit sekä paprikat, munakoisot ja okrat. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat ja kasvikset peittyvät. Anna kiehua kannen alla n.15min. (Minun makuuni nuo pienet munakoisot ovat turhan karvaan makuisia. Itse laittaisin tavallista munakoisoa paloiteltuna.)

Lisää tomaattipyree ja kokonaiset chilit. (Chilien on tarkoitus säilyä kokonaisena ja antaa kastikeeseen vain hieman makua, jos ne hajoavat kastikkeesta tulee helposti liian tulista. Kypsinä niistä voi halutessaan lautasella "painella" makua, kuten mies tekee. Minulle ne ovat turhan tulisia.) Anna taas kiehua n.15min.

Lisää tässä vaiheessa maapähkinävoi ja sekoita huolella. Anna taas kiehua n.15min. kannen alla ja lisää sitten murennetut Maggi-kuutiot ja  tarvittaessa hieman chilijauhetta. Anna kiehua n. 30min.

Tarkista, että lihat alkavat pehmetä. Lisää porkkanat ja keitä vielä n.45min. Kastike on valmis, kun pintaan alkaa erottua öljyä maapähkinävoista, liha irtoaa luista ja on pehmeää sekä porkkanat ovat pehmeitä ja kypsiä. Muut kasvikset ovat tässä vaiheessa lähes hajonneet kastikkeeseen ja antavat siihen makua. Kypsennykseen meni n.2 1/2h.

Tarjoa riisin kanssa. Lisämausteena käytämme Maggi-kastiketta ja minä lisäksi Sriracha-chilikastiketta. O tosiaan puristaa kypsennetyistä chileistä makua omalle lautaselleen.




perjantai 11. huhtikuuta 2014

Mustaviinimarja-suklaakakku


Täytin muutama päivä sitten 30 vuotta ja ajattelin viedä töihin kakkua (kiireen vuoksi parin päivän viiveellä). Mies toi synttäripäivän iltana kotiin macaronseja ja sitruuna-marenkileivareita, joten kotiin ei ollut tarvetta herkkuja tehdä ja ihana ystävä ilmoitti tekevänsä lauantain synttärijuhliin kakun, joten minä leivoin vain työkavereille. Mies ei ole mikään marjojen ystävä ja etenkin happammammat marjat vieroksuttavat, joten kotona teen harvemmin marjaherkkuja. Yksi kaikkien aikojen suosikkikakuistani on Kakkugallerian Cassis-suklaakakku, jota en ole ikuisuuteen tullut syöneeksi, joten päädyin tekemään jonkinlaista kopiota siitä. Ohje on Pirkan nettisivuilta taas muutamin pikkumuutoksin toteutettu.




Pohja:

2 huoneenlämpöistä kananmunaa
3/4dl sokeria
3/4dl erikoisvehnäjauhoa
2rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1/2tl leivinjauhetta

2rkl mustaherukkamehua (tiiviste) kostutukseen (tai mustaherukkalikööriä)


Suklaamousse:

150g tummaa suklaata
2dl kuohukermaa
1tl vaniljasokeria
2rkl sokeria
3rkl hedelmämehua
2 liivatelehteä


Mustaherukkamousse:

200g mustaherukoita (pakaste)
1dl sokeria
2dl kuohukermaa
3rkl mustaherukkamehua (tiiviste)
3 liivatelehteä

- Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele margariinilla reunat ja leivinpaperi. Minun vuokani on halkaisijaltaan n.27cm, mutta mielestäni näillä määrillä kakun voisi tehdä selkeästi pienempään vuokaan, jotta kerroksista tulee paksummat ja kakusta korkeampi. Suuremmalle porukalle kakun voi tehdä tuon kokoiseen vuokaan puolitoista-kaksinkertaisena

- Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat ja sokerit paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kuiva-aineet vaahdon sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan. Paista 175C uunin keskitasolla n. 15min.

- Anna pohjan jäähtyä ja tee sillä aikaa suklaamousse. Sulata suklaa mikron sulatusteholla välillä sekoittaen. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt, sula suklaa kermavaahdon sekaan. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen ja kuumenna sillä aikaa mehu kuumaksi. Purista liivatelehdet kuivaksi ja sulata kuuman mehun sekaan. Kaada ohuena nauhana suklaavaahtoon koko ajan sekoittaen, kunnes massa on tasainen. Kostuta jäähtynyt pohja mustaherukkamehulla ja levitä suklaamousse vuokaan pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

- Tee seuraavaksi mustaherukkamousse. Soseuta sulaneet marjat ja sokeri mahdollisimman tasaiseksi soseeksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Siivilöi mustaherukkasose kermavaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen ja kuumenna mustaherukkamehu. Purista liivatteet kuivaksi ja sekoita kuumaan mehuun. Kaada taas ohuena nauhana moussen joukkoon koko ajan sekoittaen, kunnes saat tasaisen massan. Kaada vuokaan suklaamoussekerroksen päälle ja laita kakku jääkaappiin. Anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään.

- Voit tehdä pintaan kiilteen mustaherukkamehusta tai koristella haluamallasi tavalla. Minä laitoin kakun pinnalle vaan muutaman pienen mintun lehden n. 30min. kuluttua siitä, kun olin laittanut kakun hyytymään. Näin pinta oli vielä tarpeeksi pehmeä, että sain lehdet asetettua paikoilleen, muttei niin pehmeä, että ne vajoaisivat moussen sekaan.

- Tämä kakku ei ole äkkimakea ja saattaa sopia paremmin aikuiseen makuun. Itse olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja tulen varmasti tekemään tätä uudestaan ja uudestaan.



tiistai 25. maaliskuuta 2014

Pesto-kanalasagne




Tämä on meillä se "ultimate comfort food"! Mies ei suostu syömään makaronilaatikkoa - ei sitten millään. Tai maistaa kyllä, kun pyydän, mutta ei jostain syystä pidä siitä. Muut ruoat, jotka sisältävät pastaa ja jauhelihaa kyllä maistuvat, mutta suomalaisten ikisuosikki ei jostain syystä uppoa. Tästä syystä lohturuoat ovat meillä usein lasagnea tai erilaisia perunaa sisältäviä vuokaruokia.

Suosikkilasagnemme valmistuu seuraavasti (Alkup. ohje on Valion, mutta se on vuosien saatossa hieman muuttunut):

Bechamel-kastike (valkokastike)

60g voita
60g vehnäjauhoja
1l kevytmaitoa
ripaus suolaa, pippuria & muskottipähkinää

250g perinteistä Koskenlaskijaa
n.180-200g vihreää pestoa

9 lasagnelevyä
pieni parsakaali
tilkka oliiviöljyä
2-3 broilerin rintafilettä, maustamattomia
2 pientä sipulia (tai 1 suurempi)
2 valkosipulin kynttä
suola & mustapippuria

Pilko parsakaali melko pieniksi paloiksi/kukinnoiksi. Höyrytä tai keitä se puolikypsäksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi, kuullota paistinpannulla, öljyssä muutama minuutti. Pilko sillä aikaa broilerit haluamasi kokoisiksi suikaleiksi. Lisää suikaleet pannulle, kun sipulit ovat läpikuultavia. Ruskista, kunnes broilerit ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata kastiketta varten voi kattilassa, lisää jauhot ja kiehauta. Lisää maito pikkuhiljaa, koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää sitten juusto pieninä kuutioina sekä pesto. Sekoita kunnes juusto on sulanut. Mausta lopuksi suolalla, valko-/mustapippurilla ja muskottipähkinällä.

Voitele uunivuoka ja kokoa lasagne. Laita pohjalle hieman kastiketta, sitten kolme lasagnelevyä joiden päälle kerros kanaa sekä parsakaalia ja hieman kastiketta. Tee toinen samanlainen kerros ja lado sitten viimeiset pastalevyt, joiden päälle tulee loppu kastike. Itse painelen aina pastalevyjä hieman, jolloin kerrokset tiivistyvät ja kastiketta riittää koko lasagneen.

Paista 200C n. 45min. Vuoan voi paistamisen loppuvaiheessa peittää leivinpaperilla, jos näyttää siltä, että pinta alkaa tummua liikaa. Minun uunissani tämä ainakin on tarpeen.

Parsakaalin tilalle voi toki laittaa haluamiaan kasviksia tai jättää ne kokonaan pois, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli. Minä tarjoan tätä yleensä tomaattisalaatin kanssa. Ohje salaattiin löytyy täältä. Myös esim. vihersalaatti rucolasta ym. sopii loistavasti.